Túlóráznak a gépek - fizetnek a cégek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kelet-közép európai vállalatok számítógépeinek csaknem harmada bekapcsolva marad éjszakára is, jelentősen növelve a cégek energiafogyasztását és költségeit - derül ki az Intel négy ország 576 vállalatát felölelő kutatásából.

Fontos az energiafogyasztás?

A felmérés szerint a szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebb számítógép-felhasználók a régióban: 55 százalékuk éjszakára is bekapcsolva hagyja számítógépét, ezzel szemben a Csehországban dolgozók 36 százaléka, a magyar és lengyel munkavállalók csupán 17 százaléka nem kapcsolja ki készülékét munkaidő után. A számítógépek "túlórázása" a vállalatok alig harmadánál (28 százalék) áll fenn szoftverfrissítés vagy karbantartás miatt, a csehek esetében például csak 17 százalék, míg 83 százalékban a dolgozó maga dönti el, kikapcsolja-e számítógépét.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a cseh vállalatok csaknem kétharmadánál a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek általi energiafogyasztás, itt motiválják legkevésbé az alkalmazottakat az energiatakarékos megoldások használatára és költségek csökkentésére. Bár az Intel szerint a dolgozókra még azoknak a cégeknek sincs abszolút ráhatása, amelyek felhívják az alkalmazottak figyelmét, vagy közvetlenül utasításban adják ki, hogy kapcsolják ki a számítógépüket hazainduláskor. Kiderült továbbá, hogy a kevesebb mint 200 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok a legfigyelmesebbek e téren: 200-500 fős cégeknél tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az 500-nál nagyobb létszámúaknál tízből négyet.

Súlyos ezrekbe kerül

A jelentés idézi Horváth Richárdot, az Intel Magyarország kiskereskedelmi marketing menedzserét, aki szerint a legtöbb cégnél senki sem felel a vállalat által felhasznált energiáért, annak ellenére, hogy a vállalati informatika használja fel az áram jelentős részét, és a cégek többségénél az energiaköltségek jelentik a harmadik legjelentősebb költségtényezőt a gyártással és a bérekkel kapcsolatos kiadások után.

Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, az több mint 40 ezer forint áramköltséget jelent éves szinten gépenként az Intel szerint. A 2015 februárjában és márciusában készített felmérésben 175 cseh, 150 magyar, 150 lengyel és 101 szlovák - 100 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató - vállalatnál kérdezték meg az informatikai vezetőket.

Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Mesterséges intelligencia húzhatja ki a válságból a cégeket »