Új veszélyekkel lesz tele jövőre a kibertér

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Kaspersky Lab szakértői csapata (Global Research and Analysis Team - GReAT) széleskörű tapasztalatuk és szakértelmük alapján évente elkészíti a Kiberveszély Előrejelzéseket. A 2017-es lista olyan veszélyeket említ, mint a személyre szabott vírusok és eszközök, a támadók azonosításának növekvő nehézsége, az internet világának törékenysége, és a kibertámadások fegyverként való használata az információs háborúban. 

Támadást generálók elavulása 

A támadást generáló tényezők (IoC) már hosszú ideje segítik az ismert vírusok tulajdonságainak megosztását és ezáltal az aktív fertőzések felismerését. A Project Sauron APT támadás felfedezése változásokat hozott.

A csoport elemzése egy olyan vírusplatformot fedett fel, amelyben egy fertőzés minden jellemzőjét az adott áldozathoz igazítottak, így az IoC már nem alkalmas további áldozatok azonosítására.

A rövidéletű fertőzések számának növekedése 

2017-ben a Kaspersky Lab olyan vírusok megjelenésére számít, amelyek nem élik túl az első újraindítást, amely törli a fertőzést a gép memóriájából. Ezeket a vírusokat általában kémkedésre és azonosítók gyűjtésére használják az olyan támadók, akik el akarják kerülni a fertőzés felfedezését. 

"Ezek drámai fejlemények, melyek leküzdésében segíteni szeretnénk a felhasználóknak. Itt az ideje a jó Yara szabályok szélesebb körben való alkalmazásának. Ezek lehetővé teszik a kutatók számára egy vállalat teljes átvilágítását, programok tulajdonságainak vizsgálatát és azonosítását, és a memória átfésülését ismert támadások maradványaiért. A rövidéletű fertőzések rámutatnak a proaktív és szofisztikált vírusirtó megoldások szükségességére" - mondta Juan Andrés Guerrero-Saade, a GReAT csapat senior biztonsági szakértője. 

YARA egy olyan eszköz, amely feltárja a rosszindulatú fájlokat vagy a rendszerek gyanús tevékenységeit és azok mintáit. A „YARA szabályok” - alapvetően keresőfonalak – segítenek az elemzőknek megtalálni, csoportosítani és kategorizálni a malware mintákat és felfedezni az összefüggéseket közöttük, hogy olyan malware családokat is leleplezzenek, amelyek egyébként rejtve maradnának.

Az információs háború elterjedése

2016-ban a világ elkezdte komolyan venni a hackelés útján szerzett információk agresszív céllal való netes megosztását. Az ilyen támadások valószínűleg gyakoribbak lesznek 2017-ben, és fennáll a kockázata annak, hogy a támadók ki fogják használni az emberek hiszékenységét úgy, hogy megmanipulálják a lopott adatokat vagy azoknak csak egy részét teszik közzé.

Ezzel párhuzamosan a Kaspersky Lab az önjelölt igazságtevő hackerek nagyobb számára számít, akik állítólag a közjó érdekében hackelnek és osztanak meg adatot. 
Nagyobb kiszolgáltatottság a kiberszabotázzsal szemben: Az infrastrukturális és termelési rendszerek gyakran kevés védettséggel vagy teljesen védtelenül kapcsolódnak az interneten, ezért nagy a kísértés a fejlett kibertámadók körében, hogy kárt vagy fennakadást okozzanak ezekben a különösen feszült geopolitikai viszonyok között. 

Mobilkémkedés

A Kaspersky Lab több mobilkészülékeket célzó kémkedési kampányra számít, mivel bűncselekmények esetén a biztonsági ipar nehezen tud hozzáférni az mobilszolgáltatók rendszereihez.

A Kaspersky Lab arra számít, hogy a támadások során megszerzett adatok új, eladható áruként jelennek meg a feketepiacon. Továbbá ahogy nő a pénzügyi rendszerek népszerűsége és elterjedtsége, úgy egyre érdekesebbek a kiberbűnözők számára is.

Megtörik a bizalom a zsarolóvírusok felé

A zsarolóprogramok megjelenésének száma folyamatoson nő, ezért a Kaspersky Lab arra számít, hogy a támadó-áldozat közötti bizalmi kapcsolat gyengül – ez a kapcsolat azon alapul, hogy a fizetés következményeként visszakaphatják elvesztett adataikat – és a kiberbűnözők ezáltal kevesebb kedvvel próbálnak zsarolóvírusok árán pénzhez jutni. Ez fordulópont lehet az emberek fizetőkészségében. 

Mivel az IoT gyártók továbbra is védtelen eszközöket gyártanak, és ezzel óriási veszélyforrást hoznak létre, így fennáll a lehetősége, hogy a kiberbűnözők kezükbe veszik az IoT eszközök irányítását, akár azok működését is leállíthatják.  

Várhatóan nő a reklámiparban a célközönség követésére és targetálására használt eszközök bevetése. Ugyanígy a hirdetési hálózatok, amelyek IP-címek, ujjlenyomat-böngészők és bejelentkezések kombinációját alkalmazzák a legszélesebb közönség elérése érdekében, a kiberbűnözői kémkedések célkeresztjébe kerülhetnek. 

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Továbbra is töretlen az internet lendülete »