Végre tudatosabban állunk a kibercsapdákhoz

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Kaspersky Lab frissítette a Kaspersky Cybersecurity Index weblapot, amely összesíti az "indikátorokat" - Indicators of Compromise (IOC); azaz a fenyegetéshez köthető adatok listája - és lehetővé teszi a kockázati szintek jelölését az internet-használók számára világszerte. Úgy tűnik, hogy pozitív fejlődést tapasztalhatunk az emberek hozzáállásában: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól.

Három fő indikátor

A honlap statisztikáinak alapja egy online felmérés, amelyet a Kasperksy Lab évente kétszer közzétesz. Tavaly a második félévben összesen 17.377 internet-használó töltötte ki világszerte 28 országból.

Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban. Jelenleg a Kaspersky Cybersecurity Index az alábbi három fő indikátort tartalmazza.

Érdektelen – mindazon felhasználók, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak.

Védtelen – azok a felhasználók, akik nem telepítettek informatikai védelmi szoftvert a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra.

Érintett – azok a felhasználók, akik a kiberbűnözés áldozatai. 

Sokan hisznek sértetlenségükben

A Kaspersky Cybersecurity Index felhasználói most valós időben követhetik a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget, valamint lehetőség van az adatok összehasonlítására a különböző felhasználói csoportok szerint is (például az amerikai idősebb generáció okostelefon használata, szemben a svéd fiatalok telefonhasználatával).

A globális Index arányai a tavalyi második félévben a következőképpen alakultak (Érdektelen – Védtelen – Érintett): 74-39-29. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók 74 százaléka nem hiszi, hogy ők áldozattá válhatnak, további 39 százalék nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29 százaléka kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban. A korábbi Index 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen.

Vegyes a kép

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29%). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27 százalékra csökkent volna a 29 százalék helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan.

22 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 forintról (121 dollár) 27.000 forintra (92 dollár) csökkent.

Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 forintról (472 dollár) 140.000 forintra (482 dollár) emelkedett.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is töretlen az internet lendülete »