Veszélyben az adataink, lesből támadnak a vizuális hackerek!

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy észrevétlen pillantás a vállunk fölött a monitorunkra vagy a telefonunk kijelzőjére, és máris a legértékesebb adataink kerülhetnek veszélybe. Bizalmas információk, jelszavak, szakmai titkok: a nyilvános helyeken, munkahelyünkön is áldozattá válhatunk. Nyaraláskor és munka közben is érdemes védekeznünk: a Ponemon Intézet 3M által szponzorált felmérése szerint 10-ből 9-en tapasztalták már, hogy belenéztek a laptopjukba, amikor nyilvános helyen dolgoztak.

A távmunka hátránya

Digitalizálódott világunkban ma már sokan nincsenek munkahelyhez kötve, és legkülönbözőbb helyeken kávézóban, étteremben, parkban vagy éppen a reptéren dolgoznak.

A szabadsággal azonban az is együtt jár, hogy a körülöttünk lévő emberek könnyedén ráláthatnak digitális eszközeink képernyőjére, a vizuális hackerek pedig éppen ezt használják ki.

A jogtalan információszerzéshez nem feltétlenül van szükség egy jól megszervezett kibertámadásra: elég, ha nem védjük megfelelően eszközünk képernyőjét. A szakmai titkok mellett a jelszavak és egyéb magáninformációk sincsenek biztonságban, ez pedig mindenkit érint, aki nyilvános helyen mobilozik vagy laptopozik.

Nem vagyunk elég körültekintőek

A Ponemon Intézet kutatása elgondolkodtató eredményeket hozott: az alkalmazottak 59 százaléka dolgozik rendszeresen az irodán kívül, de csak 21 százalékuk figyel oda a vizuális adatvédelemre.

Sokan közülük érzékeny információkat (pl. bankkártyaadatokat, TAJ- számot, jelszavakat) is megjelenítenek eszközeiken nyilvános helyen, ami különösen nagy kockázattal járhat.

Így ha például éppen a reptéren várunk a gépünkre, a strandon mobilozunk vagy egy étteremben tartunk prezentációs meetinget, fontos, hogy gondoljunk a biztonságra!

Kísérlet bizonyította, milyen veszélyt jelent a vizuális hack 

A bizalmas adatok egy egyszerű irodai séta során is könnyedén begyűjthetőek, a vállalatok pedig nincsenek megfelelően felkészülve a vizuális hackerekre.

Ez derült ki a Ponemon Intézetnek a 3M megbízásából szervezett globális kísérletéből, amely során egy beépített vizuális hacker Kínától kezdve Németországon át az USA-ig 8 országban próbált meg vállalatok irodáiban sétálgatva, a képernyőket és dokumentumokat nézegetve bizalmas információkat szerezni.

Hihetetlen, de az esetek közel felében kevesebb mint 15 perc alatt sikerrel járt és a próbálkozások 91 százalékában sikerült információt szereznie.

Vigyázat, leskelődők!

Az egyik legnagyobb veszélyforrást a munkavállalók gépének képernyője jelentette, a megszerzett bizalmas információk 52 százalékát ugyanis innen sikerült lelesni. Ráadásul az így elért adat 27 százaléka bejelentkezési vagy pénzügyi jellegű informáió, illetve bizalmas dokumentum volt.

És ha azt gondolnánk, hogy a kollégák közbeavatkoztak, tévedünk: az esetek többségében (68 százalék) észre sem vették, mi történik, vagy legalábbis nem szóltak rá a hackerre.

Ahogy az eredmények mutatják, csakis rajtunk áll, hogy megvédjük adatainkat: egy vonaton, parkban vagy repülőn ülve is hasonló veszélynek vagyunk kitéve, hacsak nem előzzük meg az adatlopást egy okos trükkel.

Van megoldás: trükkös fólia a képernyőn

Azon túl, hogy jobban odafigyelünk, hol és mikor nyitunk meg érzékeny információt tartalmazó oldalakat vagy dokumentumokat, praktikus és hatékony megoldást jelenthetnek az e téren piacvezető 3MTM fekete betekintésvédelmi és kijelzővédő fóliái.

Speciális optikai technológiájukkal könnyen kijátszhatjuk a kíváncsiskodó tekinteteket: míg mi szemből tökéletesen látjuk, amivel éppen dolgozunk, fólia a 30 fokos oldalszöget elérve feketévé válik, illetve a 60 foknál nagyobb látószögű oldalsó nézeteknél hatékonyan takarja a képernyőt.

A fóliák emellett a fizikai sérülés és a képernyő-tükröződés ellen is védenek, így sokkal nyugodtabban élvezhetjük a kikapcsolódást utazás vagy nyaralás közben, illetve hatékonyabban koncentrálhatunk a munkánkra.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A hivatal szerint is vírusos lett a foglalkoztatási adat »