Virtuális titkok teszik próbára a párokat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Amikor a párkapcsolatunk szárba szökken, akkor virtuális életünk elhalványul, az online határok átváltoznak, amelyek veszélyeztethetik a privát szféránkat. A Kasperksy Lab és a Toluna által készített legfrissebb nemzetközi kutatás szerint az emberek többségének fontosabbak a párkapcsolataik, mint a magánszférájuk, és csupán a boldogtalan együttlétben merülnek fel félelmek a privát adatok kapcsán. A virtuális határok átlépése ugyanakkor gyakran eredményez vitákat.

Mit adunk fel a kapcsolatért?

Mindennapjaink során olyan sok online aktivitást végzünk, annyi digitális eszköz vesz körül bennünket, hogy a magánélet és annak határai egy párkapcsolaton belül folyamatosan változnak.

A kutatás megállapította, hogy az emberek 80 százaléka hiszi, szüksége van a privát térre online és offline világban is, valamint az emberek 70 százaléknak fontosabb a párkapcsolatuk, mint a saját magánéletük. A kapcsolatban élők 50 százaléka szívesen megosztja készülékeinek PIN-kódját, vagy jelszavát társával, 25 százaléka még az ujjlenyomatával is fel tudja oldani partnere készülékét.

Viták is adódnak

Azonban, amikor ilyen nyíltan hozzáférést adunk digitális életünkhöz, akkor digitális lábnyomunk – jó és rossz titkaink egyaránt – meztelenné válnak. Minden harmadik megkérdezett kémkedett már partnere után online, és ebből majdnem a fele azt is elismeri, hogy instabilnak véli kapcsolatukat. A boldogtalan kapcsolatban élők 31 százaléka kifejezetten aggódik is privát szférájáért.

A boldogtalan partnerek 76 százaléka hajlamos önálló programokat szervezni, míg ez az arány a boldog kapcsolatokban csupán 54 százalék. A következőket igyekeznek a leginkább eltitkolni a partnerek elől a felhasználók: üzenetek tartalma, pénzköltések, személyes fájlok, valamint a legutóbb látogatott weboldalak. Szintén gyakori veszekedés alapja az online aktivitások elrejtése vagy titkolása – a kérdőívet kitöltők 33 százaléka számolt be arról, hogy konfliktushoz vezetett az, hogy társa olyat látott meg, amit ő titkolni szeretett volna.

„Amikor egy kapcsolat friss, akkor felmerül az online- és magánélet határainak kérdése. Ha a partnerek egymás készülékeit használják, akkor az adatvédelmi határok elcsúszhatnak, amely feszültséget okozhat. A készülékeink tönkretehetik a Valentin napi vagy akár a születésnapi meglepetéseket, és megnehezítik, hogy az emberek titokban tartsanak egymás elől bármit.

Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az átlátható, megbízható kapcsolat és a virtuális életünk biztonságának megőrzése között.

A partnerrel folytatott nyílt kommunikáció és az adatvédelmi korlátok meghatározása remek kiindulópont, amelyet a Kaspersky Lab termékeinek adatvédelmi funkciói remekül kiszolgálnak” – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

Mit tehetünk?

Van lehetőség arra is, hogy a szerelem és a privát szféra megférjen egymás mellett, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, amely megvédi személyes virtuális életünket.

Használhatunk olyan programot, amely végérvényesen törli fájljainkat és így azok nem visszaállíthatóak. Ezzel a titkain is védve vannak. Vannak appok, amelyek bizonyos idő után törlik a böngészési előzményeket.

Blokkolhatunk minden honlap figyelőt, vagy bármilyen más jellegű online adatgyűjtést, amely letiltja a felugró hirdetéseket és ilyen módon a Valentin napi meglepetés ajándékot is titokban tarthatjuk.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Karnyújtásnyira a jövő

Ennyi nagy név egy helyen legfeljebb egy menő magazinban szerepel együtt, a...

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

Vagyon

Rekordot döntöttek a magyar milliárdosok, vagyonuk egy év alatt 890 milliárd...

Csökkent a Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona...

Hirdetés
Találtuk

Megkérdezték a magyarokat, hogy mitől lesznek boldogok

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre keresték a...

Ezek a magyar városok a legjobbak szelektív hulladékgyűjtésben

Ha Magyarország minden településén...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A vállalatok legrosszabb rémálma - alattomosan támadnak a kártevők »