Zsarolóvírussal viszik a pénzt a hackerek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A vállalkozások közel fele (45 százalék) felismeri a cryptomalware-ekben, vagyis zsarolóvírusokban rejlő komoly veszélyt, ami jelentős növekedés a 2014-es 37 százalékhoz képest - derül ki egy, a Kaspersky Lab és a B2B International által végzett 2015-ös tanulmányból.

A tanulmányban a vállalkozások informatikai biztonságát vizsgálták 5500 informatikai szakember részvételével, világszerte 26 országban.

A növekvő tudatosság ellenére a zsarolóvírus támadások továbbra is komoly hatással vannak a cégekre. Itt van például a CryptoLocker vírus, amelyről úgy tartják, hogy eddig több mint 234 ezer számítógépet fertőzött meg szerte a világon.

Egyszerűbb fizetni

A számítógépes veszélyforrások folyamatosan bővülnek és a kiberbűnözők felfedezték, hogy az adatok rosszindulatú titkosítása, és a feloldásért kapott váltságdíj nagyon nyereséges tevékenység. Sok vállalat elismeri, hogy sokszor egyszerűen kifizetik azt, amit kérnek tőlük.

A vállalkozások egyre csábítóbb célpontnak számítanak. Nem számít, hogy mekkora méretűek, a cryptomalware meg fogja találni hozzájuk az utat, ha a biztonsági ellenőrzés nem blokkolja. Csakúgy, mint a többi vírus, ez is e-mailek, fertőzött csatolmányok vagy feltört webhelyekre mutató hivatkozások – amelyeket megnyitnak, letöltenek vagy csak rájuk kattintanak a gyanútlan alkalmazottak – segítségével jutnak be a vállalati hálózatokba.

Nincs semmi jel, ami figyelmeztetné a felhasználót, hogy megfertőződött, egészen addig, amíg meg nem kapják a váltságdíjat követelő üzenetet.

Így lehet védekezni

Egy megbízható, többrétegű biztonsági megoldás az egyetlen megoldás, amely megállíthatja a zsarolóvírusokat.

A zsarolóvírus támadások nyereségesek és egyre népszerűbbek a kiberbűnözők körében. A vállalkozások gyakran fizetnek anélkül, hogy tudnák, egyáltalán nincs garancia arra, hogy az adataikat feloldják, miután eleget tesznek a követelésnek, és bizonyíték van arra, hogy a rosszul kódolt zsarolóprogramok tönkretehetik az adatok egy részét, amelyet aztán soha nem lehet visszaállítani.

„A legjobb módja annak, hogy megvédje a cége adatait és eszközeit az, hogy átfogó biztonsági intézkedéseket vezet be, amelyek kiterjednek az infrastruktúrától és a tárolóeszközöktől kezdve egészen a mobilhálózatokig, kiegészítve mindezt az alkalmazottak oktatásával. Továbbá nagyon fontos, hogy az adatokról rendszeresen készítsen biztonsági mentést, így a vállalat nem találja magát olyan kényes helyzetben, hogy választania kelljen a váltságdíj kifizetése és az adatvesztés között” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Vannak megoldások

Különböző programok segíthetnek a vállalatoknak, függetlenül azok méretétől a cryptomalware-ek elleni védekezésben, valamint informatikai eszközeik és infrastruktúrájuk megóvásában.

Van olyan megoldás, amelyet úgy terveztek, hogy rendelkezzen egy helyi, védett másolattal a fájlokról és így visszaállíthatók lesznek a zsarolóvírus által titkosított adatok. A legrelevánsabb rendszeresemény adatok szkennelésével nyomon tudja követni a fájlok létrehozására és módosítására vonatkozó adatokat, és azonosítani tud bármilyen változtatást a rendszerben, valamint adatátvitelt a hálózaton keresztül.

Azáltal, hogy függetlenül hoz döntést arról, hogy egy program rosszindulatú-e, sokkal hatékonyabban tudja azonosítani a zsarolóvírusokat és a biztonsági intézkedések megsértését az átfogó védelem érdekében. Lehetővé teszi az automatikus helyreállítást, ezáltal időt és erőfeszítést takarít meg a biztonsági mentésből való visszaállításhoz képest, csökkentve a leállási időt.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Keveslik a korlátozás-feloldásokat az olaszok »