Zuckerberg félelmetes agymenései

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Igazából kétféle Facebook létezik. Az egyik a közösségi háló, amit emberek milliárdjai használnak fotók és politikai nézetek megosztására, a másik pedig a jövő gyára, ami hatalmas napenergiás lézer drónokat épít, mesterséges intelligenciát fejleszt és metafizikai szelfibotokat - áll a Business Insider cikkében.

Még mindig nagyon különböző szervezetekként kezelik Facebookot. Amikor a hamis hírek hatásairól beszélünk, és hogy hogyan informálódunk egymás interakciójából a valós világban, akkor az első Facebookról van szó. Talán most már ideje lenne nem két különböző cégként gondolni rá.

Idén Zuckerberg felfedte ambiciózus 10 éves tervét, amiben a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, és a mindenütt jelenlévő kapcsolatok illeszkednek valahogy a stratégiájukba.

Helló 2026

A Facebook víziói nagyon királyul hangoznak. Például a Facebook szereti kiemelni, nem fog többé korlátozni senkit a fizikai közelség, ha valakivel időt akarsz tölteni bárhol a világon, csak találkoznod kell vele a virtuális valóságban. A McDonald’s pénztárosod lehet akár egy mesterséges intelligenciával ellátott számítógép is, és a virtuális szemüvegeddel láthatod az emberi külsejű avatárját.

Igazából a Facebooknak az a küldetése, hogy segítsen az embereknek kapcsolatot teremteni egymással.

Nem eszik olyan forrón a kását?

A Facebook azonban sok mindenben melléfogott 2016-ban, így érdemes közelebbről is megnézni az elképzelését.

Kezdve attól, hogy állítólag az oldal cenzúrázza a konzervatív hírforrásokat, át azon, hogy hogyan kezelje a hamis híreket, elkezdtük felfedezni a közösségi média és a cég hogyan befolyásolja azt, amit olvasunk, és amit hiszünk.

Nem is olyan egyszerű

Abban a virtuális világban, amit a Facebook épít, a cég valójában kontrollálhatná, amit látnánk. A Facebook titokzatos algoritmusa olyan módokon dolgozna, ahogy mi sosem gondolnánk, közvetlenül össze lenne kapcsolva az érzékeinkkel.

Ez friss aggályokat vet fel. Például egy novemberi hiba miatt közel két millió felhasználót nyilvánított halottnak a Facebook, és köztük volt Zuckerberg is. Most, hogy a Facebook még jobban beszivárog mindennapjainkba, az ilyen jellegű hibáknak már súlyos következményei lehetnek.

Mi történik, ha a Facebook fénylő virtuális valósága pár embert láthatatlanná tesz a látómeződben? Mi van, ha elkezdesz olyanokat látni, akik ott sincsenek? Vagy valami hiba miatt nem hallod majd amit mondanak? Vagy esetleg egy algoritmus miatt egyszerűen majd nem látod azokat az embereket, akikkel nem értesz egyet?

Furcsa tudományos-fantasztikus dolgokon aggódni. Emlékezz csak, hogy a Facebookra régen az ember csak játékként nézett, most pedig döntő szerepe van a poitikában és a hétköznapi kapcsolatokban. A virtuális valóságban is megpróbálják a trükköt Zuckerbergék.

Zuckerberg szerepe

Legalább egy kis bizalmat szavazzunk Zuckerbergnek. Nem mindig tökéletes ugyan, mikor a társadalmi felelősség kérdése kerül elő, de azért úgy tűnik, hogy a szíve a helyén van, és állja a szavát. Feleségével vagyonuk 99 százalékát ajánlották fel jótékonyságra. Vannak nála rosszabb emberek, akik meghatározhatnák a világot az algoritmusukkal.

Zuckerberg azonban nem lehet örökre a Facebook irányítója. Ha elmegy a cégtől, vagy ne adj isten meghal, a szavazati jogait nem adja át örököseinek. Szóval egyre közelebb 2017-hez, azon gondolkozva milyen szerepet tölt be életünkbe a Facebook, inkább töprengjünk el azon, hogy milyen szerepe lesz a jövőben.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Aggódnak a Facebook kriptovalutája miatt »