Ez a motor dübörögni fog

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Összességében igen pozitív várakozásokkal tekintenek a következő évekre a hazai kockázatitőke-piac meghatározó szereplői. Álláspontjuk szerint az ukrajnai válság csak igen korlátozottan és rövid távon befolyásolja a kelet-közép-európai (CEE) régióban zajló befektetéseket. Miközben arra figyelmeztetnek, hogy Magyarországon a KKV-szektor kormányzati támogatási politikája jelentős kiszorító hatást gyakorol a magántőkealapokra, főként a technológia és biotech szektor hazai aktivitásában várnak a régiós átlagtól felfelé való eltérést. A fenti témakörök részletes kifejtésével is foglalkozik a HVCA június 3-án megrendezésre kerülő 16. éves konferenciája, melynek idei kiemelt előadója Nouriel Roubini lesz.

Bethlen Miklós, a Mid Europa Partners partnere, a HVCA (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület) elnöke szerint a tájékozott befektetők világos különbséget tesznek a CEE régió és Ukrajna között. Az előbbi terület európai beágyazottsága strukturális és intézményi értelemben továbbra is vonzó befektetési környezetet jelent, miközben politikai szempontból az érintett országok NATO-tagsága jelent megfelelő garanciát.

Hét éve nem látott aktivitás a piacon

Edward Keller, a White & Case LLP ügyvédi iroda partnere is óvatos optimizmusának ad hangot az ukrán helyzettel kapcsolatban. Mint megjegyzi: „A válság ellenére a régió magán- és kockázatitőke-piaca az idei első félévben olyan mértékben bővelkedik ügyletekben, amire hét éve nem volt példa.”

Herczku György, a KBC Securities Corporate Finance üzletágának igazgatója sem tud vészforgatókönyvekről a válság kapcsán, de hozzáteszi: „A válság érzékenyen érintheti azokat az alapokat, amelyeknek portfoliójában jelentősebb orosz vagy ukrán piaci érdekeltséggel rendelkező cégek találhatók. A helyzet ugyanakkor fél vagy egy éven belül várhatóan rendeződni fog, így ezek az alapok is újra a hullámvasút felívelő szakaszára kerülnek majd.”

A régió fejlődése a direkt befektetéseken múlik

A szakértők a következő időszakra igen kedvező befektetési klímára számítanak a CEE régióban, és ezen belül Magyarországon is. A régióban a szolgáltató szektorok maradhatnak a fókuszban, a befektetők azon belül is leginkább a konszolidációs lehetőségeket keresik majd. Emellett a niche gyártócégek iránt is jelentős marad a kereslet. Mint Bethlen Miklós (HVCA, Mid Europa Partners) rámutat, a régió növekedése jórészt a külföldi direkt befektetéseken múlik, melyek egy része magán- és kockázati tőke. Ugyanakkor fennáll a kockázata, hogy ezt a befektetési formát egyes szektorokból szabályozói intézkedésekkel szorítják majd ki.

Magyarország magán- és kockázatitőke-piaca bizonyos területeken szintén kiugró teljesítmény elé nézhet. Ennek egyik oka, hogy jogi szempontból is sikeres konvergencia zajlott le ezen a területen. „Részben a válság keltette bizonytalanság, és ebből fakadóan a szerződéses védelemre vonatkozó fokozott igény is elősegítette, hogy az M&A ügyletek struktúrája és a vonatkozó dokumentáció egyre igényesebbé és összetettebbé vált, elérve az általános európai színvonalat.” – említ meg egy fontos szempontot Edward Keller (White & Case).

A környezet kedvező

„Az EY legutóbbi M&A Barométere szerint Magyarországon 11 százalékos növekedés zajlott le 2013-ban. Számos hazai vállalat, különösen az IT és technológia szektorban nagyobb külföldi befektetők figyelmét is felkeltette – hívja fel a figyelmet Tüske Balázs, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások partnere. „E területen a kockázati tőke bevonása a vállalkozók körében is egyre keresettebbé válik a gyors felemelkedés eszközeként. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy érdemes odafigyelni a most még kisebb magyar technológiai cégekre, hiszen a jelenlegi dinamikus környezet könnyen kitermelhet egy Prezi vagy LogMeIn jellegű sikertörténetet. Ügyféltapasztalataink alapján elmondható az is, hogy az ukrán helyzet a CEE régióban még növelheti is az ügyletek számát, ahogy az ottani (elsősorban PE hátterű, technológiai, gyorsabban mozogni képest) vállalatok diverzifikáló lépésekbe kezdenek” – teszi hozzá Bányai András, az EY M&A menedzsere.

Herczku György (KBC) szintén azt valószínűsíti, hogy a Jeremie alapok által támogatott IT és biotech cégek másodkörös befektetések formájában a régiós átlag feletti kockázatitőke-aktivitást eredményeznek majd. Megállapítja ugyanakkor, hogy a KKV szektor intenzív – többek között olcsó hitelekkel és kedvező tőkefinanszírozással is operáló – támogatása kiszorítja a piacról a teljesen magántőkéből finanszírozott alapokat. Emellett a magántőke által kedvelt szolgáltató szektorokat a kormányzathoz közel álló befektetők is megkedvelték, amivel ugyancsak nehéz versenyezniük az alapoknak.

Új piac a tőzsdén

Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a BÉT milyen szerteágazó szerepet tölthet be a hazai KKV-szektor fejlődése érdekében szükséges tőkepiaci forrásbevonás területén. A tőzsde tervezi egy külön KKV-szegmens kialakítását is, amelyhez azonban elengedhetetlen volna a kormányzat aktív közreműködése. E szerepvállalás keretében az állam egyrészt tőzsdeaspiráns cégeknek nyújtandó vissza nem térítendő támogatással, másrészt a nem állami finanszírozók befektetéseinek adott százalékára vonatkozó állami garanciavállalással járulhatna hozzá e szegmens növekedéséhez. Emellett társfinanszírozóként is megjelenhet a finanszírozást nyújtó szereplők között.

„Bízunk abban is, hogy a kormányzat felismeri az állami többségi tulajdonú vállalatok tőzsdei megjelenésében rejlő potenciált, melynek keretében haszonélvezője lehet a nyilvános tőkebevonás által biztosított előnyöknek. Az állami kontroll megtartásához ugyanis szükségtelen a céget száz százalékban birtokolni – a résztulajdonból befolyó pénzt pedig más nemzetgazdasági célok megvalósítására lehet hatékonyan elkölteni a költségvetés további terhelése nélkül” – mutat rá Katona Zsolt (BÉT).

4IG 944 (1,51 ) AKKO Invest 446 (0,45 ) ALTEO 820 (1,23 ) ANY 1365 (1,11 ) APPENINN 395 (-0,38 ) AutoWallis 107 (-1,39 ) CIGPANNONIA 213 (-0,93 ) CyBERG 1680 (5,00 ) EHEP 8800 (1,15 ) EMASZ 31200 (-0,64 ) ENEFI 462 (0,65 ) ESTMEDIA 135 (2,27 ) FUTURAQUA 100 (-0,99 ) MASTERPLAST 744 (1,64 ) MOL 3014 (0,47 ) MTELEKOM 442 (0,80 ) NORDTELEKOM 43 (-0,69 ) NUTEX 31 (1,67 ) OPUS 309 (-0,83 ) ORMESTER 6800 (-3,55 ) OTP 13800 (0,22 ) OTT1 249 (-1,58 ) PANNERGY 744 (-0,27 ) RABA 1080 (-1,37 ) RICHTER 5730 (-0,43 ) SET Group 118 (-1,34 ) WABERERS 1250 (-0,79 ) ZWACK 17550 (0,57 )