Ezeket minden cégnek tudnia kellene

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Mind az éves könyvvizsgálatot, mind a pénzügyi átvilágítást számviteli szakemberek végzik, és mindkettő a pénzügyi információk felülvizsgálatára összpontosít. A megközelítésben azonban jelentős különbségek vannak - hívja fel a cégtulajdonosok figyelmét Gál Balázs, a Grant Thornton tranzakciós szolgáltatásainak vezetője.

Egy potenciális befektetési ügylet előkészítése során, a cégtulajdonosok gyakran meglepődnek és rájönnek, hogy nincsenek igazán felkészülve a leendő befektető szigorú pénzügyi átvilágításának igényeire. Sok esetben ez a meglepetés a megszokott éves könyvvizsgálat és a befektető pénzügyi átvilágításának eltérő céljaiból és elvárásaiból adódik.

Mi a különbség?

A könyvvizsgálat (audit) célja magas fokú bizonyosságot adni arról, hogy az éves beszámoló megbízható és valós képet mutat a vállalat pénzügyi teljesítményéről és helyzetéről. Az auditált éves beszámoló azonban gyakran nem azonosít olyan tényezőket, amelyek fontosak lehetnek egy befektető számára.

„A pénzügyi átvilágítás arra összpontosít, hogy a leendő befektetők mélyebb és holisztikusabb képet kapjanak a vállalat fenntartható profitabilitásáról és pénztermelési képességéről. Míg a könyvvizsgálat munkafolyamatát a hatályos könyvvizsgálati standardok vezérlik, a pénzügyi átvilágítás célja vállalatonként változhat. Ez függhet a vállalkozás méretétől, az iparágtól, a potenciális befektetők sajátos prioritásaitól és sok más tényezőtől” – magyarázza a Grant Thornton szakembere.

A szakértő szerint az alábbi analógiával kiválóan szemléltethetők a különbségek: amikor a vevő megtalálja a tökéletesnek tűnő autót és az eladó bemutat egy jó hírnevű szerelő által kiadott tanúsítványt, amely bizonyos fokú biztosítékot ad az autó műszaki állapotáról. Azonban valószínűleg a vevő is szeretné elvégezni a saját további "átvilágítását" a vásárlás előtt.

Például, személyesen átnézné az autót és elvinné egy tesztvezetésre. Lehet, hogy felkér egy független autószerelőt is, hogy végezzen el egy alaposabb mechanikai ellenőrzést és vizsgálja meg az autó eddigi karbantartási és egyéb történetét.

A pénzügyi átvilágítással foglalkozó tanácsadó olyan, mint az a független szerelő és testre szabhatja az elvégzendő munka tartalmát (hatókörét) a vevő konkrét kérdéseire, valamint saját szakmai tapasztalatára alapozva.

A profitabilitás “minősége”, fenntarthatósága

Ez gyakran a legfontosabb terület a pénzügyi átvilágítás során, elsősorban azért, mert a vállalkozásokat gyakran egy profitabilitási szorzó alapján értékelik. A profitabilitás leggyakoribb változata az EBITDA (kamat, adók, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény).

A hangsúly a "minőség" vagy az eredményesség fenntarthatósága. Így az egyszeri vagy nem ismétlődő tételek vagy a költségszerkezet tranzakció utáni változásai - amelyek várhatóan majd nem jelentkeznek új tulajdonosnál - mind elemzésre kerülnek, hogy előálljon a fenntartható profitabilitást tükröző EBITDA érték. Hasznos, ha az eladó előre elkészíti az ilyen elemzést. 

„Bár a könyvvizsgálói munkatervek gyakran magukban foglalják az analitikus eljárásokat a tendenciák megértése érdekében, az audit vélemények nem adnak információt a trendeket vezérlő tényezőkről” – figyelmeztet Gál Balázs.

A pénzügyi átvilágítási eljárások a bevételek változásait (például új/elveszített vevők, árváltozások, értékesítési volumenváltozások) és a kiadások változásait (beszállítói kapcsolatok, nyersanyagárak változásai, létszám és fizetések) vizsgálják, hogy a tendenciák fenntarthatók-e, és vannak-e esetleges tranzakciós szinergiák.

Nettó adósság

A társaság üzleti értékét módosítja a nettó adósság állománya, így elérve azt az összeget, amit az eladónak kapnia kell a társaságért. A pénzügyi kötelezettségek (például bankhitelek, folyószámlahitelek, pénzügyi lízingek) összessége korrigálásra kerül a társaság készpénzegyenlegével. Professzionális befektetők vagy azok tanácsadói keresik azon nem szokásos pénzügyi kötelezettségeket is, amelyekre egy a tranzakciókban nem jártas eladó nem is gondol. 

Az adósság meghatározása kiterjedhet számos más pénzügyi kötelezettség(ek)re is, például várható peres kifizetésekre, előre bevállalt személyi bónuszokra és hasonlókra is. Az eladó, ha tudja, hogy ezen tételek kérdésesek lehetnek, azok előzetes beazonításával elősegítheti a gyorsabb átvilágítási folyamatot és lehetővé teheti, hogy előre kidolgozzon olyan megoldásokat, amelyek enyhítik/minimalizálják az ilyen ügyeknek a tranzakcióra gyakorolt ​​hatását.

Nettó működő tőke

A pénzügyi záráskor kell, hogy a társaságnál maradjon a felek által közösen meghatározott “cél” nettó működőtőke. Ez jellemzően az elmúlt tizenkét hónap nettó működő tőke szintjén alapul, már amennyiben ilyen információ megbízhatóan elérhető.

Alternatív megoldásként a célösszeg az elmúlt néhány év évvégi mérlegén alapulhat, amennyiben más precíz pénzügyi kimutatás(ok) nem áll(nak) rendelkezésre. Ilyenkor az üzleti körülményeket, az általános gazdasági helyzetet és a szezonalitási tényezőket is figyelembe kell venni a cél nettó működőtőke meghatározásakor.

Az auditált éves beszámoló nem nyújt ilyen információt. Egy tranzakciót tervező vállalkozásnál javasolt, hogy még mielőtt egy potenciális befektető elindítaná az átvilágítási folyamatot, már álljon rendelkezésre egy a tranzakciót megelőző legalább 12 havi, az átvilágítási folyamatot professzionálisan támogató pénzügyi kimutatás.

Összefoglalva

A Grant Thornton szakértője kiemelte, hogy a könyvvizsgálati és a pénzügyi átvilágítási gyakorlat közötti különbségek megismerésével – és a megfelelő előkészüléssel – a társaság sokat “spórolhat” az ellenkező esetben elveszett idő, erőfeszítés és érték szempontjából.

A könyvvizsgálat célja, hogy magas fokú bizonyosságot nyújtson az éves beszámolóról jól meghatározott szabályok és eljárások szerint, de nem célja vagy feladata, hogy azonosítsa azokat a tényezőket, amelyek a potenciális befektetők számára érdekesek lehetnek.

Egy könyvvizsgálat kiegészítheti, de nem helyettesítheti egy vállalat testreszabott pénzügyi átvilágítását egy tőkepiaci tranzakció előtt. 

Ezt olvasta már?

Pénzügyi alapok listája, amelyekben jól kamatozik a befektetésed »