Ezekre mindenképpen gondolj, mielőtt síelni mész!

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A közelgő télről elsőre talán a karácsony jut eszünkbe. Alig várjuk már, hogy ünnepi fények öltöztessék díszbe a városokat és érezzük az adventi vásárok forralt boros, kürtőskalácsos illatát. Az ünnepi időszak azonban csak egy része a leghidegebb évszaknak: a tél ennél sokkal több élményt és izgalmat tartogathat, ha bele merünk vágni például a havas sportok kipróbálásába. Már nyakunkon a síszezon, kezdőként azonban nem árt körültekintően felkészülni rá, ha valóban beleásnánk magunkat a téli sportok rejtelmeibe. Lássuk, hogyan is kezdjünk neki!

Itt a szezon, itt van újra

A szezon a legtöbb síparadicsomban csak december első vagy második hétvégéjén kezdődik, azonban néhány helyen már most is tudunk siklani párat, ha nem bírunk várni. Svájc egyik legnépszerűbb síterepe, a Verbier például már az első nagyobb hóesés után, egészen pontosan november 10-én megnyitotta kapuit, de egyelőre csak a pályák minimális része üzemel (3 kilométer a 412-ből), azok is csak hétvégén.

A kezdőknek azonban már ez az elő- és nyitószezon is megfelelő lehet, mivel nincsenek tele a pályák, és így talán nyugodtabban gyakorol és ügyetlenkedik az ember. A felkészülés azonban ebben az esetben (is) elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan próbálgathassuk szárnyainakat - illetve síléceinket -, és pozitív élményekkel térjünk haza.

Ha még csak tervezgetünk
Ebben a cikkünkben azoknak adunk tippeket, akik sítúra szervezésén gondolkodnak.

A ruha teszi a síelőt?

A téli sportoknál, így a síelésnél is kiemelten fontos a megfelelő felszerelés. Kezdjük a ruházattal!

Azzal talán senkinek nem mondunk újat, hogy télen hideg van. A hegyekben viszont hatványozottan igaz, hogy a réteges, meleg és vízhatlan ruházat életmentő lehet, de legalábbis abban biztosan segít, hogy ne menjen el a kedvünk az egész utazástól már az első pár esés után, mert átázott a ruhánk, amelyben már amúgy is fáztunk.

Arra semmiképp sem buzdítanánk senkit, hogy csak a síelés kipróbálása miatt tízezreket költsön egy teljes síöltözetre: a lényeg, hogy legyen egy vízálló overálunk, akár a szekrény mélyéről ássuk elő, akár a szomszédtól kérjük kölcsön. Ha azonban hosszabb távú terveink vannak a havas sportokkal kapcsolatban, tehát legalább évente pár napot/hetet a hegyekben töltenénk, akkor már jobban megéri egy jobb minőségű ruházatra.

Ha pénztárcakímélő megoldást keresünk, megpróbálhatjuk beszerezni használtan is a síkabátot és -nadrágot, ha pedig beruháznánk egy új garnitúrára, akkor érdemes a sportáruházakban kezdeni a keresést. A legfontosabb, hogy ha már költünk rá, akkor inkább a kimondottan erre a célra készített ruhadarabokra szánjuk a pénzünket. A speciális síruha ugyanis könnyű, vékonysága miatt nem akadályoz a mozásban, ezzel egyidőben viszont hatékonyan megtartja a sportolás közben termelődő hőt.

A kialakítás mellett a vízállóság mértékére kell odafigyelnünk. A téli sportokkal foglalkozó fórumokon szinte kivétel nélkül azt ajánlják a tapasztaltabb síelők, hogy 5000 miliméter alá ne adjuk, ha a vízlepergetés irányadó számairól van szó.

Nézzünk a dolgok mélyére!

A jó síruha azonban még nem ér véget a kabátnál és a nadrágnál, legalább ugyanennyire nélkülözhetetlen a megfelelő aláöltözet. Ennél a kategóriánál a legfontosabb tujaldonság a lélegzőképesség, azaz az izzadtság elvezetése. Ez véd meg minket a megfázástól, hiszen a téli sportokban is rendesen le lehet izzadni, hiába van a környezetünkben hideg. Így a nedvességet hatékonyan felszívó ruhadarabokon nem érdemes spórolni: valószínűleg egyszerűbb megvenni őket, mint felépülni egy tüdőgyulladásból.

Forrás: pixabay

Ezek mellett pedig természetesen kiegészítőkre is szükségünk lesz: egy vízhatlan kesztyűt, egy meleg sapkát és egy nyakmelegítőt mindenképp ajánlott beszerezni, a fázós lábúak pedig ne sajnálják a pénzt a meleg sportzoknikra sem.

Szemünk és testi épségünk védelmében egy jobb minőségű napszemüvegre sem árt beruházni, napos időben ugyanis a hótakaró megtöbbszörözi a fény erejét, ami könnyen elfáraszthatja látószervünket, ráadásul a zavaró becsillanásoktól látóképességünk és reflexeink is gyengülhetnek, amely könnyen balesethez vezethet.

Mennyire kell mélyre nyúlni a zsebünkben?

A sportóriásként is ismert szakáruház kínálatában mindenki megtalálhatja a saját pénztárcájához illő síruhát. Egy alap, felső és alsó aláöltözetből, sínadrágból és síkabátból álló szettet már 25 ezer forintból összeállíthatunk, a legegyszerűbb kiegészítőket - kesztyűt, sapkát, nyakmelegítőt és sízoknit - összeválogatva pedig nagyjából 3000 forinttal jön ki többre a végösszeg.

Nem is olyan vészes - gondolhatnánk. Márpedig a síelés nem olcsó sport, azonban nem a ruházat, hanem a felszerelés ára teszi borsossá. Egy jobb minőségű síbakancs ugyanis 30 ezer forint környékén kezdődik, a síbot 22 ezer, egy felnőtt méretű síléc ára pedig 40 ezer körül mozog. 

Forrás: pixabay

Azonban ne csüggedjünk, erre is van megoldás! Sok helyen ugyanis lehetőségünk nyílik a kölcsönzésre is, meglepően kedvező áron. Az egyik magyarországi síterepen például fél napra 3500 forintért, valamint egész napra az első alkalommal 4500 forintért, a második naptól pedig mindössze 3000 forintért bérelhetünk egy bakancsból, kötésből, sílécből és síbotból álló szettet. A gyermekeknek pedig bukósisakot is kínálnak, 1000 forintos napidíjért cserébe.

Fő a biztonság!

Ha már kiválasztottuk a síterepet, lefoglaltuk a szállást és megvásároltuk a szükséges ruházatot és felszerelést (vagy eldöntöttük, hogy bérelni fogunk), már csak egy dolog maradt, amiről nem szabad megfeledkeztünk: a biztosítás. Hiszen bármennyire is körültekintően síelünk, bármennyire is ügyelünk az alapszabályok betartására, sosem tudhatjuk, mikor történik valami, ami beárnyékolhatja az egész utazásunkat.

Manapság már egyre több szolgáltató kínál biztosítást kimondottan téli sportokra, amely nem csak a baleseti ellátásra, a gyógyíttatásra, illetve a hegyi vagy helikopteres mentésre ad fedezetet, hanem magában foglalja a sporteszközök javíttatásának és cseréjének költségét, sőt, ha az időjárás keresztülhúzza számításainkat, az előre megvásárolt bérlet árának egy részét is visszatérítik fájdalomdíjként.

A váratlan helyzetekre való felkészülésbe azonban nem csak a biztosítás megkötése tartozik bele, hanem például az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása is. Személyigazolványunk és némi készpénz - forintban és a választott oszág valutájára átváltva egyaránt - mindenképpen legyen nálunk. De ne hagyjuk otthon a TAJ-kártyánkat és a biztosításunkat igazoló kötvényt sem! Ha autóval utazunk, a jármű összes iratát és - a biztonság kedvéért - a pótkulcsot is tegyük el! Gondoskodjunk az autópályamatricáról, a hóláncról, a gépkocsi téli felszereléseiről és papír alapú térképekről is.

Ezeken kívül nem árt az utazás előtt néhány héttel erőnléti edzéseket végezni, hogy ne izomlázasan fekve töltsük az első alkalom utáni napokat. Erre számos tippet és edzéstervet találhatunk az interneten.

Ha pedig tényleg mindent elintéztünk és mindenre felkészültünk, már csak egy dolgunk maradt: élvezni a téli sport nyújtotta örömöket és izgalmakat!

Ezt olvasta már?

Csekély a vírus miatti lemondások száma »