-->

Felrázza a kormány a vállalkozásokat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében hamarosan megkezdi működését a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság - áll a Magyar Fejlesztési Bank közleményében.

A kormányzat céljainak megfelelően a tőkealap-kezelő küldetése, hogy első körben ötven milliárd forint uniós, illetve hazai forrású tőkebefektetéssel új alapokra helyezze az innovatív kkv-k finanszírozását, támogassa a hazai startup ökoszisztémát és ezáltal növelje Magyarország versenyképességét. A Társaság tevékenysége lefedi a fejlesztéspolitikai szempontból releváns finanszírozást, a magvető és a korai (startup) befektetési fázisokat, ezeken a területeken a következő hét év során több mint 1200 befektetés valósulhat meg - áll a közleményben.

Több fajta támogatás lesz elérhető

Az Állami Alapkezelő működéséhez első körben 50 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amelyhez GINOP forrásból 30 milliárd forintot biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, illetve saját forrásaiból 20 milliárd forintot a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Az alapkezelő létrehozásának elsődleges célja, hogy a teljes hazai kis-és középvállalkozói szektor profitálni tudjon a rendelkezésre álló uniós forrásokból. A koncepció lényege ugyanis egy olyan, tisztán állami tulajdonú kockázati tőketársaság felépítése, amely uniós és MFB-s forrású tőkebefektetésekkel, emellett pedig folyamatos szakmai támogatással, mentorálással segíti azoknak a kkv szektorba tartozó innovatív cégeknek a fejlődését, amelyek tevékenységüknél fogva nagyobb rizikófaktor mellett működnek.

A rendelkezésre álló 50 milliárd forintból 10 milliárd a legkisebb cégekhez juthat el: itt alapvetően inkubátori szintű, a magvető fázist megelőző KFI fejlesztések kerülnek fókuszba és a számítások szerint több száz, de akár félezer induló vállalkozás kaphat közel tízmillió forintot. Ez a korai fázisú finanszírozás egyedülálló mind Magyarországon, mind pedig a régióban.

További 16 milliárd forint adható innovatív cégek magvető jellegű tőkeigényeire, amely átlagosan akár 60 millió forintos támogatást is jelenthet mintegy 160-200 vállalkozás számára. A fennmaradó 24 milliárd forintra a már érettebb fázisban lévő cégek és projektek pályázhatnak, számukra átlagosan 350 milliós támogatást biztosít az Állami Alapkezelő.

 Az állam vállal kockázatot

A többlépcsős konstrukcióval a Kormány olyan fiatal vállalkozókat és projekteket kíván helyzetbe hozni, amelyek a korábbi uniós forrásokból (pl. a Jeremie alapokon keresztül) nem részesülhettek támogatásban, mivel a fejlesztésekhez szükséges saját forrást a piaci alapú befektetési alapok nem szívesen biztosították, főként a kezdeti inkubációs szakaszban.

Az elképzelések szerint az állam azzal, hogy a piaci alapon működő alapok helyett maga vállal kockázatot, új, kiterjedt startup innovációs ökoszisztéma létrejöttéhez járul majd hozzá mind vidéken, mind pedig a fővárosban.

Számítások szerint 2020-ig az állam akár több mint 1000 KFI területen aktív vállalkozásba is pénzt tehet az új alapkezelőn keresztül. Ezáltal a hazai kkv-k számára áthidalhatóvá válik az a korai életszakasz, amikor a sikertelen üzleti kezdeményezések aránya jellemzően 90 százalék körüli. A többlépcsős modell pedig azt is biztosíthatja, hogy a kezdeti tőkeinjekciónak köszönhetően a támogatott cégek fejlődésük minden szakaszában tőkebefektetésekhez juthatnak - tudtuk meg a közleményből.

Jövőre keülhet sor az első befektetésekre

A koncepció segítségével jelentősen javulhat Magyarország nemzetközi versenyképessége, mivel ösztönzésre kerülnek olyan életképes kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek, amelyek eddig a finanszírozás hiányában nem válhattak üzletileg sikeressé, illetve nem juthattak globális piacra.

A szakmai kiválasztást, azaz az újítás vagy ötlet elbírálását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pedig saját forrásaira építve biztosítja valamennyi hazai régió lefedését, beleértve Budapestet és Pest megyét is.

Az MFB Csoport célja, hogy a következő esztendőkben a korai inkubációs piac meghatározó szereplőjeként hatékonyan segíthesse a jelenleg tapasztalható hiányosságok, piaci rések kiküszöbölését a kockázati tőkepiacon.

Az Állami Tőkealap-kezelő Társaság működéséhez szükséges feltételeket az MFB Csoport - a Kormányhatározatnak megfelelően - 2016. október végéig alakítja ki, az első befektetésekre 2017 első negyedévében kerülhet sor.

Ezt olvasta már?

Egy hét múlva startol a think.BDPST »

4IG 531 (0,76 ) ALTEO 792 (-2,70 ) ANY 1165 (-0,85 ) APPENINN 326 (-2,69 ) AutoWallis 81 (-0,25 ) CIGPANNONIA 324 (-0,31 ) DELTA 69 (-2,00 ) Duna House 306 (-0,65 ) EHEP 1520 (-1,94 ) FUTURAQUA 55 (0,55 ) GSPARK 3340 (-0,60 ) MASTERPLAST 810 (0,50 ) MOL 1575 (0,90 ) MTELEKOM 342 (-1,59 ) Megakran 4 (-4,55 ) NORDTELEKOM 21 (-1,40 ) NUTEX 20 (-1,47 ) OPUS 203 (-4,48 ) OTP 10040 (0,90 ) OTT1 136 (-6,85 ) PANNERGY 718 (-0,55 ) RICHTER 6565 (-1,72 ) SET Group 52 (-2,80 ) TAKAREK 450 (0,90 ) WABERERS 1180 (1,29 )