Fogyasztóbarát hitelre pályázunk? Erre számíthatunk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik mindenképpen a legkedvezőbbnek kikiáltott, minősített fogyasztóbarát címkével ellátott lakáshitelt szeretnék felvenni. Mint az Azénpénzem.hu piaci vizsgálódásából kiderül: még az átlagos méretű kölcsönnel sem minden bank hajlandó foglalkozni, de az átlagos bért keresők sem feltétlenül számíthatnak tárt karokra.

Tavaly tavasszal jelentek meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek. Eleinte úgy tűnt, hogy az elvárt feltételekkel csak a „kiváltságosak” kaphatnak majd hitelt. Később azonban az átlagos ügyfelek számára is elérhetőnek látszott. Most megvizsgáltuk, ők mire számíthatnak - olvasható a cikkben.

A statisztikai adatok szerint tavaly félévkor (ennél frissebb nincs) az engedélyezett lakáshitelek átlagos összege 6,5 millió forint volt. Egy évvel korábban ez még 5,5 millió forintra, 2013 azonos időszakában pedig 3,8 millió forintra rúgott. Ha nem is teljesen azonos időszak alapján, de sikerült felállítani annak a hitelkérőnek a modelljét, aki mindenben az átlagot tükrözi.

Ezt tapasztalhatja Kovácsné Átlag Mária

Tipikus adósunk, Kovácsné Átlag Mária 23,3 millió forintos lakáshoz szeretne felvenni 6,5 millió forintos hitelt 188 havi futamidővel (utóbbi is a KSH által kimutatott átlag). Elméleti banki ügyfelünk nettó 226 ezer forintot keres (ez a hivatalos statisztika szerinti legfrissebb adat). Az MNB kalkulátorából kigyűjtöttük, hogy a különböző kamatozási lehetőségeket választva milyen ajánlatokkal találkozhat - írja a cikk.

A táblázatban elsőként az tűnhet fel, hogy egyáltalán nincs a teljes futamidőre fixált kamatozású kölcsön. Ez azonban egyértelműen az átlagosan hosszú futamidő hibája. Kereken 15 évre (180 hónap) az MKB és az Unicredit is hajlandó Átlag Máriát végig változatlan kamattal hitelezni. A törlesztője ekkor 51,3-53,3 ezer forintot tesz ki havonta.

Mire elég az alacsonyabb jövedelem?

Tíz éves futamidőre, és ugyanilyen időtávra rögzített kamatozást a K&H és az Unicredit kínál. Itt azonban Kovácsné Átlag Mária már ütközhet falakba. A hitelfékre vonatkozó szabályokat ugyanis minden esetben be kell tartani.

Ez elméletben azt jelenti, hogy a venni kívánt ingatlan 80 százaléka lehet a kölcsön. Előírás még, hogy az összes havi törlesztés (ebbe beleértve a már meglévő kölcsönöket, de a hitelkártya-, vagy a folyószámla hitelkeret 5 százalékát is) nem haladhatja meg a jövedelem 60 százalékát. Ezek viszont csak elméleti számok, a gyakorlat mást mutat.

A hitelbírálat titkos, így sok minden akadhat még, amiről egyáltalán nem beszélnek a bankok. Ilyen például, hogy a venni kívánt ingatlan pontosan hol helyezkedik el. Információink szerint az ország egyes részei még mindig tiltottak hitelezési szempontból. Földrajzi helytől függetlenül szinte vészjelzés viszont, ha a ház külterületi.

A bankok ugyanis a fedezetül felajánlott ingatlan árának tipikusan a 60 százalékáig mennek el, és a jövedelmet is az előírtnál kevésbé, jellemzően annak egyharmadáig (mint a válság előtti felfutást megelőző időkben) engedik terhelni.

Az átlagos árú lakáshoz számításaink szerint nem egészen 14 millió forint hitel lehet felvenni. Ez átlagos hitelköltséggel és a KSH által kimutatott futamidővel számolva legalább körülbelül havi nettó 330 ezer forintos jövedelemmel vállalható be még akkor is, ha a hiteligénylőnek egyetlen fillér egyéb tartozása sincs - olvasható a cikkben.

Átlag Máriánk beéri kevesebb kölcsönnel is, de problémája így is akad. A jövedelem alapján amennyiben van némi hitelkártyakerete is, körülbelül maximum 65 ezer forintot vállalhat be havi törlesztőként. A 10 éves futamidőre viszont még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében is magasabb részlet, 68,6-69,7 ezer forint jönne ki.

A listából feltűnően hiányzik néhány bank

Az MNB nagyon jól használható kalkulátora (tipp: a bevitt adatokat le lehet menteni, és úgy megnézni, hogy a különböző időtávra fixált kamat és a futamidő mit jelenthet a törlesztőben) mindig jelzi a kiadott lista alján, hogy mely bankok nem adtak ajánlatot. A fenti listából is feltűnően és mindenhonnan hiányzik például a CIB, a Budapest Bank (BB) és a legnagyobb magyar bank, az OTP is.

Megjegyezzük, a hitelfelvételt fontolgatóknak érdemes vissza-visszatérni a kalkulációval, tapasztalataink szerint ugyanis a kínálati paletta rendre változik (mint ez látszik például a cikkünkben példaként említett végig fixált kamatozás esetében is). Például a CIB most ugyan nem, de korábban többször felbukkant a listán.

A másik két bank hiánya azonban egyszerűen megmagyarázható. A BB ugyanis 250 ezer forint havi nettó jövedelem alatti adósokkal nem áll szóba. Az OTP pedig egyenesen 350 ezer forint nettónál húzza meg a határt. Ott elvárás még a legalább 7,5 millió forintos hitelösszeg is. Érdemes megemlíteni, hogy az FHB-hoz is hiába fordulna a havonta 150 ezer forintnál kevesebbet kereső potenciális adós. A Raiffeisennél ugyanez a korlát 120 ezer forintnál húzódik.

Ezt olvasta már?

Sorban állnak a kkv-k az NHP Hajrá hitelért »

4IG 600 (0,67 ) AKKO Invest 453 (1,12 ) CIGPANNONIA 230 (6,98 ) CyBERG 1240 (4,20 ) EHEP 2580 (5,74 ) ENEFI 305 (-4,69 ) FORRAS/OE 1150 (3,60 ) FORRAS/T 1400 (-4,76 ) FUTURAQUA 64 (-1,85 ) Gloster 2500 (8,70 ) MOL 1799 (0,17 ) MTELEKOM 378 (-0,53 ) NUTEX 29 (-0,68 ) OPUS 245 (2,08 ) ORMESTER 11100 (-2,63 ) OTP 10840 (0,28 ) OTT1 190 (-1,35 ) PANNERGY 600 (-0,33 ) RICHTER 6520 (0,93 ) SET Group 69 (-3,39 )