Furcsa tények a sport világából

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Egy sportrajongó biztos rengeteg mindent tud az adott sportágakról: álmából felébresztve is tudná a világrekordokat, a rangsorokat, a kedvenc játékosa mezszámát és statisztikáit. De vajon a sporteszközök érdekességeivel is tisztában van? Mutatjuk a legfurcsább tényeket a sport világából.

Harci kellékből sportfelszerelés

Napjainkban számos sportágban alapfelszerelésnek számít a sípcsontvédő, amely megvég minket a sérülésektől. Gondoltuk volna, hogy ennek története többezer évre nyúlik visssza?

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Pedig így van: az ókori görögök és rómaiak már használtak sípcsontvédőket, harc közben viselték őket. Akkoriban még bronzból vagy más keményfémből készítették.

Forrás: wikimedia

A nagy váltást végül a 19. század hozta meg: akkoriban kezdték ugyais a sportsérülések megelőzésére használni a sípcsontvédőket. Így lett a harci kellékből sortfelszerelés.

A nagy átalakulás

A sportszerek között egyértelműen a golflabda nyeri el a “Legnagyobb változáson átesett eszköz” címet. Eredetileg ugyanis fából, később pedig bőrből készítették. A kézzel varrt bőr külsőrészt tyúk- vagy libatollal tömték ki, majd az egészet fehérre festették. 

Forrás: wikimedia

Ezt azonban nagyon nehéz és költséges volt elkészíteni, valamint az is nagy kihívás volt, hogy a labda tökéletesen kerek legyen. Nem is volt túl tartós, mert egy-egy nagyobb ütésnél hajlamos volt szétnyílni a varrások mentén. Ennek ellenére jó pár évig haszálták ezt a verziót, amíg meg nem jelentek a szintetikus anyagok.

Amikor a sárga nem az irigység színe

Gondolkoztunk már azon, hogy vajon miért ségra a teniszladba? A válasz meglehetősen egyszerű: az élénk szín miatt könnyebb észrevenni mozgás közben is, valamint a tévénézők is jobban tudják követni a rikító labdát. 

Forrás: pixabay

Így az 1877 óta használt fehér labdákat végül 1986-ban a ma is ismert sárga színűre cserélték. Először a ’86-os wimbledoni versenyen használták a sárga labdákat.

A kitiltott fürdőruha története

2008-ban kitiltották a versenyekről a Speedo egyik úszódresszét. Az LZR Racer-t úgy fejlesztették ki, hogy jobb oxigénellátást biztosítson az izmoknak és segítsen hidrodinamikus pozícióban tartani a testet. 

Forrás: wikimedia

Hogy mi volt ezzel a baj? Az, hogy a 2008-as olimpián 23 rekordot döntöttek meg, és az érmet szerzett úszók 98 százaléka ezt a modellt viselte. Ez persze nagy vitát kavart.

Bár egyértelmű állásfoglalás nem volt abban a kérdésben, hogy a fürdőruha valóban segített-e a sportolóknak, hogy jobban teljesítsenek, a FINA végül kitiltotta az összes hosszú szabású úszódresszt (beleértve az LZR Racer-t is) az olimpiáról.

Rövid életű játék

Ha egy baseball labda áltlagos élettartamát kellene megmondanunk, mire tippelnénk? A sportág szakértői szerint mindössze 7 ütést bírnak ki ezek a labdák.

Forrás: wikimedia

A tökéletes focilabda

A foci VB-k minden focirajongó életében nagy eseménynek számítanak. A 2014-es kupa az Adidasnak is nagy izgalmakat tartogatott, de nem csak a nyári időszak.

Forrás: pixabay

A sportszergyártó cég már 2 és fél évvel a ’14-es VB előtt elkezdte a felkészülést. Ennyi időt töltöttek ugyanis a brazíliai bajnokságon használt labda tervezésével és tesztelésével. A labda tesztelésében több mint 600 focista (a világ legjobbjai) vett részt.

A pattogás bajnoka

A Spalding kosárlabda szintetikus gumiból és bőrből készül, és a gyártó szerint 10 ezer visszapattanást bír ki különösebb deformáció és minőségromlás nélkül.

Forrás: pixabay

Ez azt jelenti, hogy aki hobbi szinten kosarazik, az akár 4-5 évig is használni tudja a labdáját, a versenysportban viszont jóval hamarabb elérik a 10 ezer pattogást.

Állati jó ütők

A teniszütők húrjait eleinte juh- vagy kecskebélől készítették.

Forrás: maxpixel

Bár ezek kissé vastagabbak és zömökebbek voltak, mégis ideálisak voltak a gyors lendítéshez, valamint puhák és rugalmasak voltak.