Sok kárt okozhat a hirtelen jött hó

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Groupama Biztosító tapasztalatai alapján az év eleji havazás mintegy 10-20%-kal növelheti a kárbejelentések számát, mind a lakás-, mind a gépjármű-biztosítások esetében.

Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően a héten megérkezett az első hó hazánkba, de nemcsak a havazás, az ónos eső miatt is adtak ki riasztást. Az előrejelzések alapján a hét második felére enyhül az idő, azonban a csúszásveszély továbbra is gondokat okozhat, ezért érdemes körültekintően közlekednünk, akár autóval, akár gyalogosan kelünk útra.

Ilyenkor a hó okozza a legtöbb gondot

A legtöbb lakásbiztosítási kárbejelentés a mostanihoz hasonló időjárási körülmények között hónyomás miatt szokott érkezni, ilyen bejelentésekre azonban egyelőre inkább a hegyi településekről számít a Groupama Biztosító. Összességében a második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársaság szerint előre láthatóan a héten beköszöntő téli időjárás következtében mintegy 10-20%-kal több lakásbiztosítási kárbejelentést tesznek majd ügyfelei. 

A lakásbiztosításokkal kapcsolatban elsősorban arra érdemes felhívni a figyelmet, hogy a csúszásveszély megszüntetése a telken belül és a kerítés előtti járdaszakaszon is kiemelten fontos, ugyanis ha a porta előtt megcsúszik valaki, azért a lakás tulajdonosa is felelősségre vonható.  De nem csak a kertes házban élőknek érdemes megfelelően védekezniük a hó ellen, hiszen a tetőre felszerelt hófogó is kiemelt szerepet kaphat nagyobb havazás esetén.

„Még mindig sokan nem tudják, hogy a háztetőről lezúduló hó és jégcsapok okozta károkért való felelősség baleset esetén szintén az épület tulajdonosát terhelik.  Hófogó hiányában érdemes akár egy táblával figyelmeztetni a járókelőket az esetleges veszélyekre” − mondta dr. Máhig Attila, a Groupama Biztosító szolgáltatási ügyvezető igazgatója.

Gyalogosan is figyelnünk kell

Az eljegesedett járdán a gyalogosoknak is óvatosabban kell közlekedniük. Különösen az idősek veszélyeztetettek, ugyanis az ő esetükben egy ilyen típusú baleset sokszor combnyaktörést eredményezhet, melynek gyógyulása csak nagy műtéti beavatkozásokkal lehetséges. A személysérülések kapcsán hasonló útviszonyok mellett az elcsúszás okozta csonttörés fordul elő legsűrűbben, mint bejelentett biztosítási esemény.

A hóval borított utakon az autós balesetek száma is megugrik. A téli gumi, bár jobban tapad, nem nyújt teljes csúszásgátlást, így ilyen időben a lassú és kontrolált haladás csökkentheti a veszélyhelyzeteket. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint a gépjármű-biztosítások kapcsán is várhatóan 10-20%-kal több bejelentés érkezik, mint egy átlagos hónapban. Mivel a károk többsége a havazás miatti koccanásokból, kicsúszásokból adódik, így várhatóan inkább a bejelentések darabszáma emelkedik markánsan, és nem a javítási költségek nagysága.

A Groupama Biztosító tippjei a balesetmentes havas téli hónapokra:

1. Fokozottan fontos az óvatosság vezetéskor, mert a jégen a téli gumi nem jelent elegendő védelmet!

2. Induláskor ellenőrizzük, hogy van-e az autóban jégkaparó, hólánc és fagyálló!

3. Érdemes az udvarban, lakás előtt álló kiszáradt fákat-gallyakat kivágni, levágni, mert az azokra ráfagyó ónos eső jelentős többletsúlya a fa kidőlését eredményezheti és károsíthatja a saját és a szomszédaink értékeit.

4. Napi szinten figyeljük az előrejelzéseket, így még havazás előtt felsózhatjuk az utakat!

5. Előre gondoskodjunk a megfelelő szóróanyag beszerzéséről, hogy ha éjszaka lefagy az út vagy ónos eső esik, akkor is tudjunk csúszásmentesíteni!

6. Mindig legyen nálunk meleg pokróc és egy palack víz, arra az esetre, ha elakadnánk az utakon!