Gyökeresen megváltozott a munka világa

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Annak ellenére, hogy a munkáltatók sokszor ejtenek szót az optimális munkaidő-egyensúly eléréséről, a tények azt mutatják, hogy a legboldogabb alkalmazottak már maguk mögött hagyták a két szerep szétválasztását, ehelyett ezek összeegyeztetésének megfelelő módjára fókuszálnak - áll az Epson közleményében.

A mobiltechnológia fejlődésével megváltoznak a munkavégzés keretei, ezzel a kikapcsolás fogalma is lényegesen nehezebben kivitelezhetővé vált. Mivel a munkánk új, globális kapcsolatokat igényel, időzónákat fed le, eltolódnak a munkaórák, alkalmazkodnunk kell, vagyis ott és akkor kell munkát végeznünk, amikor és ahol lehet.

Ahelyett, hogy megpróbálnánk (sokszor sikertelenül) elkülöníteni és egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, egy másik irány új lehetőségeket nyitott, hogy ezen kettő békében meglehessen egymás mellett. Az együttműködés technológiája az egyik sarokköve a változás sikeres megvalósításának.

Ez az új hozzáállás segíti elő, hogyha a munkavállalók hajlandók a saját idejüket a munkavégzéshez igazítani - és a legújabb kutatások szerint gyakran azok - akkor a munkaadók ezt felismerik és honorálják.

Jöhet a túlóra, ha cserébe...

Egy EMEA-régióban végzett friss kutatás szerint a válaszadók 87 százaléka egyetértett azzal, hogy a teljes munkaidős irodai munkavégzés nem ideális az egyensúly kialakításának szempontjából, továbbá a válaszadók 43 százaléka elismerte, hogy nem áll rendelkezésükre elég idő a napi munkavégzéshez.

Átlagosan a munkavállalók heti hat túlórát vállalnak. Azonban több, mint a harmaduk (34 százalék) valamilyen napközbeni, magánéleti elintéznivaló kompenzálásaképp teszi ezt. A válaszadók 86 százaléka arra jutott, hogy általánosságban szereti a munkahelyét és az ottani feladatokat.

A modern munkahelyi környezetben hasznosítható sikeres HR stratégiák kulcsa a szerepek összeegyeztetésében és a munkavállalók elköteleződésének megismerésében rejlik. A munka integrációjának összeegyeztetése messziről sem egyszerű feladat, a munkaadó és a munkavállaló részéről is rugalmasságot igényel, amelyből végül mindkét fél profitálhat.

Jelentős változások a munka világában

A fiatal ezredfordulósok napjainkban kezdenek dolgozni, megértik az elvárásokat és bizonyos mértékben az új normákat, amelyek szerint a sürgős e-mailek kezelése, a határidők betartása és az ügyfél igényeinek kielégítése érdekében a munkavállalóknak elérhetőknek kell lenniük a hagyományos munkaórákon kívül is.

"Drasztikus változások fognak bekövetkezni a dolgozói szokásokban, nemcsak abban, ahogy a fizikai térre – amelyben dolgozunk – tekintünk, hanem abban is, ahogy a munkahelyen létezünk" - véli Mariano Corso, a Partners for Innovation tudományos munkatársa.

Bíztató, hogy a túlórák növekedése ellenére – az EMEA-régióban dolgozó munkavállalók átlagosan egy órát túlóráznak, amelynek 34 százaléka fizetetlen – a munkavállalók 82 százaléka általánosságban elégedett a privát élet és a munka egyensúlyával.

Úgy tűnik az átfogó kép eléréséhez sokak számára a rugalmasság a kulcs, vagyis, ha munkaidőben lehetőség nyílik a privát ügyek intézésére is, akkor az esti plusz munkaóra nem ad okot az aggodalomra.

Lehet ez húsz perc, amit internetezéssel tölt, időpontegyeztetés a fodrásszal, ügyintézés a bankban, vagy egy hosszabb baráti ebéd - ezek a szünetek, vagy magánéleti átmenetek nem csak boldogabbá tesznek minket, de produktívabbá is teszik a munkánkat.

Technológiával a rugalmasság megteremtéséért

Azonban az igazi rugalmasság nem kizárólag idő függvénye, hanem az elhelyezkedésé is. A távoli munkavégzés engedélyezése hihetetlenül vonzó juttatás a munkavállalók számára és az egyik, technológiának köszönhető előny, amely minden szinten forradalmasíthatja a jelenlegi dolgozói szokásokat – a vezetésben, a vásárlókkal való kommunikációban és a munkavállalók közötti együttműködés során.

Lehet szó mindenki által ismert egyszerű eszközökről, mint a projektorok és a nyomtatók, vagy újabb, formabontó eszközökről, mint az AR (kiterjesztett valóság) - megkönnyítik a szerepünket, fokozzák az együttműködés és az interakció sikerességét, továbbá lehetővé teszik az emberek számára a zökkenőmentes munkavégzést eltérő földrajzi helyeken és terekben.

Jelenleg az irodák 26 százaléka támogatja az otthoni munkavégzést, míg az emberek 82 százaléka dolgozik otthonról legalább az ideje egy részében. Úgy tűnik, hogy a távoli munkavégzés sokak számára előnyös lenne, különösen az idősebb munkavállalók, kisgyerekes anyák és fogyatékkal élők számára.

Nekik kiemelten fontos, hogy saját igényeikhez igazíthassák a feladatokat, hogy akár korábban elkezdhessék, vagy tovább végezhessék a munkát, esetleg megszakításokkal tudhassák le feladataikat. 

Nem mondhatjuk, hogy a rugalmas munkahely létrehozása, megvalósítása könnyű lenne, a változtatás elsőre nehéz lehet: a vezetőség felkészítése, az új munkamódszerek és időbeosztások betartatása a lehetséges buktatók elkerülésének kulcsa.

Egy februári ENSZ jelentés rávilágít a nehézségekre, bemutatja a rugalmas és a távoli munkavégzés lehetséges negatív oldalait is, amely eredményeként az emberek többet dolgoznak fokozott stressz mellett. A távoli munkavégzés kezelése érdekében a cégek hasznára válhat a tudatos kezdeményezés, amely teljesen feltérképezi a hatékony ICT-t.

A világ és a munkahelyek is megváltoznak

"A technológia megváltoztatja az irodánkat és az életünket, és vállalatként az Epson elkötelezett az előremutató technológiai váltás megkönnyítése iránt az olyan megoldások fejlesztése által, amelyek a munkaerő hatékonyságát és produktivitását segítik elő. Alapvető technológiáink - viselhető, robotikai, vizuális megjelenítés és nyomtatási - készek az új lehetőségek munkahelyekre való behozatalára" - nyilatkozta az Epson Elnöke.

"Annak tükrében, hogy milyen ütemben fejlődnek a munkahelyek, a változás sokkal nagyobb lesz, mint azt az egyes elemek alapján gondolhatnánk, és a technológia mindenkire hatással lesz. A mód, ahogy ezt az evolúciót kezeljük, alapjaiban fogja meghatározni szerepünket az elkövetkező 10-20 évben“ - vélekedett Minoru Usui.

Az elmúlt években úgy tűnik, hogy fordulóponthoz értünk: az iparágaink és a munkahelyeink lényeges átalakuláson mennek keresztül, újraformálódik a vállalatok felépítése és az emberek munkamódszere.

Rugalmas időbeosztás, munkaintegráció és technológia, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy testreszabják, hogyan intézik a munkájukat. Ezek az összetevők teszik lehetővé a zökkenőmentes együttműködést az irodában és útközben is. Itt az idő a HR és az IT számára, hogy együttesen átformálják az irodai kultúrát.

Ezt olvasta már?

Kötözködik a Continental, 120 embert kitesznek »