Kúria: nem ütközik jogszabályba a devizaalapú kölcsön (frissített)

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn.

Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait.

A Kúria kollégiumvezetője kitért arra is: a devizahiteles perek mögött meghúzódó gazdasági-társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni.

A bejelentést követően jelentősen emelkedett az OTP-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén: a bankrészvényt nyitáskor 4175 forinton jegyezték, délelőtt 11.30-kor ennél 25 forinttal alacsonyabb volt az árfolyam. A Kúria polgári kollégiuma határozatának közzététele után azonban meredeken emelkedett az árfolyam, több mint 3,45 százalékot erősödve délután 14 órakor 4340 forinton kereskedtek a papírral.

A reggeli 302 forint körüli jegyzésekről 300 forint alá esett az euró árfolyama a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatának közzététele után. Az európai valuta röviddel 14 óra előtt 299,51 forinton forgott.