Hétvégén indulhat a leskelődés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Különleges természetjáró túrára, darvak megfigyelésére hívják a hétvégére a természet szépségei iránt érdeklődőket a tiszafüred-örvényi Szabics kikötőbe, ahonnan indulva Tiszafüred és Hortobágy települések között felkeresik a madarak átmeneti szálláshelyét - mondta el Kiss Ferenc túravezető pénteken az MTI-nek.

A Skandináviából Afrika felé tartó darucsapatok őszi vonulásának sajátossága, hogy közben több hétig, az első komolyabb fagyok beálltáig megpihennek Hortobágy környékén, táplálkoznak, felerősödnek az Afrikáig tartó hosszú út előtt - tette hozzá a szakember.

Októberi ittlétük alatt a szárnyasok nappal szétszóródva a learatott kukoricatarlókon szedik össze az elhullott kukoricaszemeket, emellett rovarokat, kisebb rágcsálókat is fogyasztanak. Az esti órákban azonban ismét összegyűlnek, és csapatostul repülnek a számukra biztonságos éjszakázó helyet nyújtó mocsarakba. Ez a naplemente idején játszódó "behúzás", illetve a napfelkeltekor megfigyelhető "kihúzás" a két leglátványosabb esemény a darvak napi életében - magyarázta Kiss Ferenc.

A szervezők a kora esti darubehúzás mozzanatait szeretnék megismertetni az emberekkel. A daruleshez a Szabics kikötőből 17 óra körül indulnak a túrázók saját autókkal a darvak éjszakázó helye felé Hortobágy irányába. Az utolsó kilométereket már gyalogosan teszik meg, hogy a madarak világát lehetőleg ne zavarják meg.

 

Ezt olvasta már?

Nyáron érkeznek a megújuló energia támogatások »