Hitelből is szívesen vásároljuk az autókat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

2017 a használtautók éve lesz: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig a lakosság idei terveiben közel kétszer annyi autó szerepel (14 százalék) - derül ki a Cofidis felméréséből. Elsősorban az idősebb gépjárművek lesznek mozgásban, a legtöbben az 5-10 éves, vagy a 10-15 éves kocsikat keresik, jellemzően 500 ezer és 1 millió Ft értékben. A cég beszámolt arról is, hogy befejeződött a Banif és a Cofidis fúziója

Ez a használtautók éve lehet

A használtautó-piac nagy lehetőségeket rejt magában: a 18-69 éves lakosság több, mint ötöde érintett vevőként, eladóként vagy törlesztőként – derül ki a Cofidis Használtautó Körképből. 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, és nekik mindössze 13 százalékuk fektetett új kocsiba, míg pusztán 4 százalékuk vált meg járművétől. Idénre a tervek jelentősen ambiciózusabbak, a 18-69 éves emberek 14 százaléka tervez autót vásárolni, az eladáson 5 százalék töpreng.

2017-ben az eladási kedv is emelkedni fog: az előrejelzés szerint minden 20. magyar szeretne megválni kocsijától.

A lakosság és az autókereskedők egybehangzó véleménye szerint elsősorban az idősebb autók forognak a piacon. A magyarok közül a legtöbben az 5-10 éves (41 százalék), vagy a 10-15 éves (33 százalék) kocsikat keresik/kínálják. Az adásvételek értékében az eladók és a vevők körében egyaránt népszerű az 1-3 millió forintos kategória, de a vásárlók az 500 ezer és 1 millió forintos sávban mozgó autókat is keresik.

A márkák tekintetében a népszerűségi lista élén ketten állnak: a Suzuki és az Opel. Őket követi a Volkswagen és a Ford. A magyarok harmadát érdekli, hogy autókereskedő vagy magánszemély árulja az autót. A többség (87 százalék) számára nem fontos, ha gépjármű külföldről importált. Viszont az autóvásárlásban érintettek közel fele leginkább a hazai és a magánszemély által kínált autókat kedveli.

Miből finanszírozzuk az autóvásárlást?

Az autóvásárlás az egyik legelfogadottabb hitelcél a magyarok körében, ennek megfelelően a lakosság egyharmada fontosnak tartja az autóhoz kínált konstrukciók elérhetőségét. Jelenleg 6 százalékunk törleszt gépjármű hitelt.

A kocsivásárlást fontolgatók 50 százaléka erre a célra félretett, saját megtakarításból (is) fedezné autója vételárát. Harmaduk venne fel hitelt, jellemzően lízinget (27 százalék), személyi kölcsönért tizedük folyamodna, de vannak olyanok, akik folyószámlahitelt használnának erre a célra.

A magyarok elsősorban az autó árát, a futott kilométerek számát és műszaki állapotát tartják fontosnak a választáskor, míg az autó színe, illetve az, hogy magánszemély vagy kereskedő árulja-e a gépjárművet, nem tűnik igazán fontos szempontnak.

Széllel szemben növekedve

A Cofidis az elmúlt 5 évben a válság ellenére is folyamatosan növelte portfólióját, ügyfélszámát és munkavállalói létszámát: míg 2012-ben 125 munkatársuk kezelte 72 ezer ügyfelük összesen nagyságrendileg 20 milliárd forintos hitelállományát, addig az itt dolgozók száma 2016-ra megduplázódott, ügyfélszámuk 100 ezer fölé nőtt, hitelállományuk több mint megháromszorozódott.

„A Banif Plus Bank Zrt. beolvadásának véglegesítésével az elmúlt években tapasztalt növekedés megőrzése a cél, ráadásul a közeljövőben egy fedezet nélküli autófinanszírozási hiteltermék bevezetését is tervezzük, ami reményeink szerint a Fapados Hitelhez hasonló innovatív konstrukcióként azonnal úttörő szerepbe helyez minket” – mondta el Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője.

Ezt olvasta már?

Bepótolta lemaradását a hazai használtautó-piac »