Hogyan ússzuk meg az influenzaszezont?

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Bár az elmúlt hetekben országos szinten alacsony aktivitást mutatott az influenza, január első hetére megduplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a 2017-es év utolsó hetéhez képest. Ha ilyen ütemben terjed a vírus, hamarosan egy járvány kellős közepén találhatjuk magunkat. Mivel az eddigi évek tapasztalatai alapján várhatóan februárban éri el csúcspontot a fertőzöttek száma, talán még maradt pár hetünk felkészülni az influenzaszezonra. Az oltáson gondolkodóknak azonban már nem maradt sok idejük a döntésre. Mutatjuk a részleteket!

Hazánkban 2018 első hetében 9 ezer 950 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a legtöbb megyében jelentősen emelkedett a megbetegedési arány a 2017-es év végéhez képest. A százezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Pest (219), Fejér (179) és Baranya (137) megyében volt a legtöbb - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigéniés és Járványügyi Főosztálya január 10-én.

Jelentésük szerint ezeknek a betegeknek több mint fele 34 év alatti: az érintettek 15 százaléka gyermek, 40 százalék pedig a 15 és 34 év közötti korcsoportba tartozik.

Rettegésünk tárgya

A cseppfertőzéssel terjedő vírust valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. Magas láz, gyengeség, végtagfájdalom, fejfájás, orrfolyás, a nyálkahártyák duzzanata - soroljuk fejből a tüneteket. Ezek azonban a legtöbb légúti fertőzésre igazak lehetnek. 

Az influenza leginkább a terjedés tempójában tér el az egyéb betegségektől: közösségekben hihetetlenül gyorsan mindenkit ledönthet a vírus, a tünetek szinte minden előjel nélkül, a megfertőződést követő 24-48 órán belül jelentkeznek. Igazán veszélyessé mégis a szövődmények - például tüdőgyulladás - kialakulásának magas kockázata miatt válik.

Szlávik János infektológus már tavaly novemberben felhívta a figyelmet arra, hogy a közelgő influenzajárvány valószínűleg súlyosabb lesz az előző évben tapasztaltnál. 

Mint mondta, 2017-ben csaknem 140 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában a betegség egyik újabb alfaja. Mivel a vírus évről évre változik, és egyre újabb törzsek alakulnak ki, szinte elkerülhetetlen, hogy az úgynevezett ausztrál influenza Magyarországot is elérje.

Szlávik János azt is kiemelte, hogy a jelenleg elérhető oltóanyag a délen kialakult törzs ellen is védelmet nyújt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a védettség sosem 100 százalékos, az általános álláspont szerint azonban aki az oltást követően kapja el a vírust, jóval enyhébb lefolyású betegségre, a szövődmények kialakulásával kapcsolatban pedig jelentősen alacsonyabb kockázatra számíthat.

Oltatni vagy nem oltatni? - ez itt a kérdés

Mivel az influenza jellemzően november és március között garázdálkodik, a háziorvosoknál már október végétől megtalálhatóak a védőoltások. Az egészségügyért felelős államtitkár tájékoztatása szerint összesen 1,3 millió vakcina érhető el térítésmentesen az arra jogosultaknak.

Az ingyenes oltás logikusan azoknak jár, akiknek a leginkább javasolják a beadatását: az asztmában, cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 év felettieknek. Emellett a munkájukból fakadóan magasabb kockázatnak kitett munkavállalók - például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak vagy a szervezett segítségnyújtás keretében migránsokkal kapcsolatba kerülők - részére is költségmentesen biztosítják az oltóanyagot.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, az influenza ellen egyébként bárki önköltségen is beoltathatja magát. Orvosi rendelvénnyel körülbelül 2 ezer forintért érhető el a vakcina valamennyi gyógyszertárban.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a védettség kialakulásához körülbelül 2 hétre van szükség, a fertőzött betegeket pedig már nem oltják be.

Az orvosok azt javasolják, hogy az oltásra mindenképpen kérjünk időpontot, ugyanis a zsúfolt várótermekben már nagyobb a fertőzésveszély.

Forrás: pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az oltáson átesett egészséges felnőttek minimum 70 százalékánál hatékony megelőzésnek bizonyul a injekció beadatása. Jelentésükből az is kiderült, hogy az időseknél 25-39 százalékkal csökkenthető ilyen módon a kórházi felvételek száma, az összhalálozási arány pedig minimum 35, de akár több mint 50 százalékkal is mérséklődhet a védőoltás segítségével.

Az oltás hatásosságáról azonban minden évben kételyek merülnek fel a lakosság körében. A szakvélemény szerint a Magyarországon forgalomban lévő vakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csak egy meghatározott részét tartalmazzák. Ritkán felléphetnek ugyan nem kívánt mellékhatások, mint például a fejfájás vagy a láz, influenzás megbetegedést viszont nem válthatnak ki az oltóanyagok.

Emellett az oltottak mintegy ötödénél jellemző a helyi reakció, amely leggyakrabban az injekció helyén kialakult bőrpírt és enyhe duzzanatot jelenti. Ezek azonban 48 órán belül elmúlnak.

Amikor már nem segít az oltás

Ha munkatársunk egyszerű megfázásra gyanakodva még bejött betegen az irodába, vagy gyermekünk hozta haza a vírust szuvenírként a bölcsődéből/óvodából/iskolából, akkor már elkéstünk a védőoltás beszerzésével.

Az influenzából való kilábalás legfontosabb szabályai közé tartozik a sok pihenés és a rendszeres, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Súlyosabb tünetek esetén paracetamol vagy aszpirin is szedhető, a korábbi légúti megbetegedésre kapott, de megmaradt antibiotikum azonban hatástalan a vírus ellen. Ha már elért minket a kór, a legjobb amit tehetünk, hogy orvoshoz fordulunk és betartjuk az ott kapott utasításokat.

Vértezzük fel magunkat az influenzaszezonra!
A megelőzés fontosságáról és az immunrendszer megerősítéséről órákig lehetne beszélni, azonban ha már megtörtént a baj, kénytelenek vagyunk  a gyógyszertárak kínálatához fordulni segítségért. Egy antibiotikum-kúra vagy egy vitaminbomba viszont nem olcsó, hát ha még egy egész családot kell kigyógyítani a megfázásból. Mit tehetünk ilyenkor? Éljünk az egészségpénztári tagság előnyeivel!

Mi ellen tudunk még felkészülni?

Jelenleg 12 betegség - köztük a b-típusú haemophilus influenza, a gyermekbénulás, a hepatitisz B, a kanyaró, a mumpsz, a pneumococcus, a rózsahimlő, a tbc, a tetanusz és a torokgyík – ellen érhető el kötelező, térítésmentes védőoltás. Emellett a kamaszlányok ingyenesen válhatnak védetté a HPV, azaz a méhnyakrák ellen (az oltási sorozat korábbi összköltsége több mint 100 ezer forint volt). Az egészségügyben dolgozók pedig jogosultak lesznek a kanyaró elleni oltásra.

Forrás: pixabay

Van az oltásoknak azonban még egy csoportja, amely a nem kötelező, de ajánlott vakcinákat vonultatja fel. Ezek viszont nem kis költséget róhatnak azokra, akik a beadatás mellett döntenek.

A főként gyermekekre veszélyes rotavírus ellen például 2-féle oltóanyag is létezik: az egyik esetében 2 adagot kell beadni 6 és 24 hetes kor között (4 hetes időközzel), vakcinánként 18 ezer forintért. A másik verzió 3 részletből áll, az oltatást a 6 és 26 hetes kor közé kell időzíteni, költsége pedig adagonként csaknem 15 ezer forint.

2017 végén felröppent a hír, hogy a Nemzeti immunizációs program keretében kötelezővé és ingyenessé válhat a bárányhimlő elleni védőoltás. Ennek bevezetéséről konkrét időpontot még nem közöltek, de a Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása alapján vakcinák beadását várhatóan a gyermekek 15 és 18 hónapos korára időzítik majd.

A bárányhimlő azonban nem csak a gyermekkorban veszélyes, sőt, a felnőttkori megbetegedés rendszerint súlyosabb lefolyású, és jóval nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata is. A bárányhimlő elleni oltás például kimondottan ajánlott a gyermekvállalást tervező, de a betegségen még át nem esett nőknek, hiszen ha a fertőzést a várandósság első három hónapjában kapják el, az súlyosan károsíthatja a magzatot. A védettség 2 darab, egyenként nagyjából 12 ezer forintba kerülő vakcinával érhető el.

Ezeken kívül kérhetjük még a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (kullancsenkefalitisz) elleni injekciót is, akár felnőtt korban is. Jellemzően 3 részből áll az oltási sorozat, az oltóanyagok darabja pedig 9-10 ezer forint körül mozog.

Gyakran ajánlják még - gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt - az agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó meningococcus elleni védettség megszerzését, itt azonban rengetegféle oltóanyag áll a lakosság rendelkezésére. Akad olyan, amely már 2 hónapos kortól beadható, míg a legtöbb csak 2 éves kor felett ajánlott. De változó a szükséges oltások száma (1-2) és a vakcinák ára is (2-14 ezer forint).

Ezt olvasta már?

Felborítja a járvány a mobil-kereskedelmet »