Hol találod a legnagyobb vagyonokat? Mutatjuk a friss számokat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Alig növekedett az idén a globális vagyon, de nagyobb lett az egyenlőtlenség a Credit Suisse svájci pénzintézet kedden közzétett Global Wealth Report tanulmánya szerint.

Nagy-Britannia lecsúszott

Az elmúlt 12 hónapban 3,5 ezer milliárd dollárral gyarapodott a globális vagyon. Az így elért 256 ezer milliárd dolláros összvagyonhoz képest ez 1,4 százalékos növekedés, ami éppen hogy lépést tudott tartani a Föld népességének a növekedésével. Nagyobb vagyonnövekedést az Egyesült Államok és Japán tudott elérni az idén, Nagy-Britannia viszont az árfolyam csökkenés miatt 1,5 ezer milliárd dolláros vagyonveszteséget szenvedett el.

Európában az összvagyon 1,3 ezer milliárd dollárral, 73,3 ezer milliárd dollárra, felnőtt lakosonként 1,8 százalékkal, 125 ezer dollárra csökkent. Észak-Amerikában 1,8 ezer milliárd dollárral, 92,3 ezer milliárd dollárra, felnőtt lakosonként 0,9 százalékkal, 337 ezer dollárra emelkedett. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 4,1 ezer milliárd dollárral, 8,3 százalékkal, 53,4 ezer milliárd dollárra emelkedett az összvagyon, ami felnőtt lakosonként 46,3 ezer dollárnak, 6,5 százalék növekedésnek felel meg.

Észak-Amerika és Európa együttesen a vagyon 65 százalékát birtokolja, de a világ felnőtt lakosságának csak 18 százalékát adja. Kína a felnőtt lakosság 21 százalékát adja, akik a globális vagyon 9 százalékát birtokolják.

Óriási különbségek

Ahhoz, hogy a világ legtehetősebb tíz százalékába tartozónak vallhassa magát, manapság egy felnőtt embernek 71,6 ezer dollár vagyonnal kell rendelkeznie. A világ lakosságának a fele viszont kevesebb, mint 2,2 ezer dollárral rendelkezik, a legszegényebb 20 százaléka pedig 248 dollárnál kevesebbel.

Miközben a leggazdagabb 10 százalék együttesen a világ vagyonának 89 százalékával rendelkezik, a lakosság szegényebbik fele kevesebb, mint egy százalékával.

Nálunk is vannak dollármilliomosok

A fejlődő régiók a századforduló óta jelentős mértékben hozzájárulnak a globális vagyonnövekedéshez. A fejlődő régiók 2000-ben a világ vagyonának 12 százalékát adták, az azóta eltelt idő alatt viszont 25 százalékban járultak hozzá a gyarapodáshoz, így mostanra részesedésük 18 százalékra nőtt. A világ legvagyonosabb 10 százalékának 9 százalékát Kína adja, megelőzve Franciaországot, Németországot, Olaszországot és az Egyesült Királyságot.

Magyarországon a Credit Suisse kimutatása szerint az egy felnőttre jutó átlagvagyon 33,8 ezer dollár, a medián pedig 19,3 ezer dollár. Magyarországon 11 ezer dollármilliomos él. A globális 10 százaléknak Magyarországon 692 ezren a tagjai.

Összehasonlításképpen: Németországban az egy főre jutó átlagvagyon 185,1 ezer dollár, a medián pedig 42,8 ezer dollár. Az országban 1,6 millió dollármilliomos él, a globális 10 százaléknak 27,8 millióan a tagjai. Lengyelországban 24,5 ezer dollár az egy felnőttre jutó átlagvagyon és 9,4 ezer dollár a medián. Az országnak 41 ezer dollármilliomosa van és 1,4 millióan tagjai a globális 10 százaléknak.

Lassabban híznak a vagyonok

A globális vagyonosodási adatok alátámasztják a potenciálistól elmaradó mértékű gazdasági növekedésre és a növekvő egyenlőtlenségre utaló makrogazdasági mutatókat. A leggazdagabb egy százalék az ezredfordulón a világ vagyonának 49,6 százalékával rendelkezett, ami a pénzügyi válságig folyamatosan csökkent és 2009-ben 45,4 százaléknál növekedésbe fordult. Jelenleg az egy százalék a vagyon 50,8 százalékát birtokolja. Hasonlóképpen alakult a legfelső öt és tíz százalék vagyonának az aránya is.

Mindeközben az egy felnőttre jutó vagyon az ezredforduló óta alig változott a világban, a medián pedig 2010 óta minden évben csökkent. Az ezredfordulón 12,9 millió dollármilliomos élt a világon, 96 százalékuk az iparosodott országokban. Számuk azóta húsz millióval növekedett és ennek a növekedésnek 13 százalékát, 2,6 milliót a fejlődő térségek adták. A milliomosok 41 százaléka az Egyesült Államokban, 9 százaléka Japánban, 7 százaléka Nagy-Britanniában, 5-5 százaléka pedig Franciaországban, Németországban és Kínában él.

Kína és India élre tör

A Credit Suisse előrejelzése szerint a globális vagyon a nominális világgazdasági növekedéssel nagyjából azonos mértékben, évi 5,5 százalékkal, az elkövetkező öt évben összesen 31 százalékkal növekszik majd. A növekedés mértéke elmarad az egy évvel ezelőtti prognózisban öt évre előre jelzett évi 6,6 százaléktól.

A globális vagyon 2000 óta nominálisan 5,2 százalékkal növekedett évente. A 2008-as gazdasági válság előtt azonban 9,5 százalékos volt a növekedés, utána pedig - a 2008-as 12,6 százalék csökkenés kivételével - évi 3,8 százalékkal nőtt.

A tanulmány szerint a fejlődő térségekben a vagyonnövekedés üteme meg fogja haladni a fejlett országokét. A növekménynek mintegy harmadát a fejlődő térségek adják majd és ennek is a felét Kína. A milliomosok száma 2021-ig globálisan 37 százalékkal, az Egyesült Államokban és Európában 33 százalékkal, Kínában 73 százalékkal, Indiában 57 százalékkal emelkedik majd.

Ezt olvasta már?

Hatalmas összeget fektet be az Aldi »