Folyik pénz a lakosság kedvenceiből! Mi lesz most?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Kézenfekvő, de nem kielégítő magyarázat, hogy a brókerbotrány miatt folyik ki a pénz a befektetési alapokból. Már tavaly elkezdődött a pénzpiaci alapok leépülése, mert a jegybankárok kivágták alóluk a kamatot. Most a pénz a helyét keresi és ez időt vesz igénybe.

11 milliárd forinttal csökkent márciusban a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon állománya. Mi történhetett? Kézenfekvő magyarázatnak tűnhet, hogy a brókerbotrány miatt menekülnek a befektetők. De ha jobban körülnézünk, racionális okát is találhatjuk a portfóliók átrendezésének.

Nem egyirányú utca

Nem beszélhetünk egyirányú utcáról - hangsúlyozta Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő Zrt. részvény befektetési igazgatója. Mondván, miközben a pénzpiaci alapokból kiáramlik a pénz, a részvényalapok és a vegyes alapok esetében beáramlást tapasztalhatunk. Más kérdés, hogy a kétirányú pénzmozgás egyenlege negatív. Ami egyébként azzal magyarázható, hogy az elmúlt években óriásira duzzadtak a pénzpiaci alapok. Ezért a százalékosan nem magas arányú kiáramlást sem szívják fel könnyen a részvényalapok.

Kivágták alóluk a kamatot

A brókerbotrány természetesen bizalmatlanságot szül a piacon - folytatta, ám ezzel aligha magyarázhatjuk a pénzpiaci alapok leépülését. Annál is kevésbé, mert a folyamat már a tavalyi negyedik negyedévben megkezdődött. Ráadásul, teljesen ésszerű döntés a befektetők részéről, ha csökkentik a megtakarításaikban a pénzpiaci alapok súlyát. Ezekről tudni kell, hogy alacsony kockázatú megtakarítások, hiszen definíció szerint csak rövid állampapírokat (diszkont kincstárjegyeket) és betéteket tarthatnak. Nos, egy történetileg rövid időszakban ezek 7-8 százalékos hozamot fizettek 3 százalék körüli infláció mellett. Ezzel a kockázatmentes reálhozammal jó darabig nem lehetett versenyre kelni.

Időközben azonban a jegybankárok kivágták a kamatot a pénzpiaci alapok alól. Európa szerte negatív a rövid állampapírok hozama, de nálunk sem magasabb 2 százaléknál. Ebben a helyzetben a brókerbotránytól függetlenül is kiáramlana a pénz ezekből az alapokból.

A kockázatvállalást fékezi a brókerbotrány

Mint mondta, a magyar lakossági megtakarítások szerkezete túlságosan rövid lejáratú volt. Az átrendeződések nyomán a hosszabb lejárat és a kockázatosabb befektetések felé mozdulhat a lakosság. Persze, nem könnyű az átrendezés. Nem véletlen, hogy a helyét kereső pénzt nem szívják fel a részvényalapok. Életveszélyes is lenne, ha a kockázatmentes befektetéseket egy az egyben kockázatos befektetésekké konvertálnák. A kockázatvállalást egyébként a brókerbotrány fékezheti, ebben biztosan lehet szerepe a bizalmatlanságnak.

Kényelmes az állampapír, de nem versenyezhet a részvényekkel

Hogy mit tehet ebben a helyzetben a befektető? Nos, ha csupán az a célja, hogy lehajrázza az inflációt, akkor a lakossági állampapírok prémium hozamának nincs alternatívája. A kockázatvállalásnak azonban lehet hozadéka, hiszen a részvénypiac hosszabb távon komoly nyereséggel kecsegtethet. Elég arra utalni, hogy az idei első negyedévben az OTP árfolyama 40 százalékkal emelkedett. A részvénypiaci ralikkal a prémium állampapírok sem versenyezhetnek. Kérdés, persze, hogy kinek mekkora a kockázatviselő képessége, s meddig képes ülni a pakettjén, felívelésre várva.

Ezt olvasta már?

Megtakartás - tudatosabb élet a járvány után »