Hozamvadászok éve lesz 2017?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

Erős forinttal és amerikai kamatemeléssel érhet véget az idei év, jövőre pedig a Brexit kerülhet a befektetők fókuszába. Nagy Bertalannal, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatójával beszélgettünk a várakozásokról és a piaci lehetőségekről.

Múlt héten vizsgálta a Moody’s Investor a magyar adósbesorolást és felminősítette hazánkat. Hogyan értékelhető ez a lépés?

A harmadik felminősítésnek már igazán nagy piac befolyásoló hatása nincs, de természetesen a befektetők számára ez megerősítés a magyar eszközökkel szemben. Korábban már két hitelminősítő is befektetési kategóriába sorolta hazánkat, tehát a nagyobb alapkezelők és befektetéssel foglalkozó intézmények már eddig is vehették a magyar eszközöket. Ez egyértelműen látszott a magyar piacon, hiszen plusz vételi erő, lendület érkezett, és a magyar részvények a befektetők látószögébe kerültek. A felminősítés ezért most inkább megerősítést jelent.

Milyen hatása volt a döntésnek a deviza- illetve kötvénypiacon?

A forint az elmúlt időszakban a korábbi felminősítéseknek köszönhetően kisebb erősödést mutatott. Jelenleg a főbb devizákkal szemben stabil a helyzete. Az euróval szemben 305-315-ös sávban mozoghat idén, ebből csak egy-két forinttal mozdulhat ki. Euró vételi lehetőségek a 300-305 forintos sávban vannak, míg 315-320-as sávban az eladás ajánlott. Ezeken a szinteken lehet a forint kereskedésével érdemi hozamot elérni.

A tízéves állampapírok esetében nagy hozamcsökkenést egyelőre nem hozott a felminősítés, stabilizálódtak a hozamszintek. Ha továbbra is fennmarad a nagy hozaméhség, és Európában folytatódik a kamatcsökkentés, akkor például a 2028/A kötvény hozama 2,5-2,6 százalékig is süllyedhet a jelenlegi 3-3,1 százalékról.

A világban az amerikai elnökválasztási kampány kapott most nagy figyelmet, amelyből a piacok sem maradtak ki. Mire számíthatunk rövid, illetve hosszú távon?

Az amerikai elnökválasztás hosszabb bizonytalanságot hozott a piacokra, ez a választás után megszűnhet és erősítheti mind a részvénypiacot, mind a dollárt. Donald Trump a kampány során gyakran változtatta gazdaságpolitikai kijelentéseit, ezzel szemben Hillary Clinton programja kiszámítható és konzekvens, ezért a piacok inkább az utóbbi jelöltet támogatják.

Jól látható különbség van a két politikus energiapolitikát érintő terveiben: Trump a fosszilis energiahordozók kitermelését támogatná, míg Clinton a megújuló energiára helyezne nagyobb hangsúlyt. Noha Trump politikája kedvezőbb az olajipar számára, az olajár várhatóan növekedni fog amennyiben Clinton kerül hatalomra és csökkenésre lehet számítani, ha Trump nyeri a választást.

Az egészségügyet illetően szintén eltérnek az álláspontok: míg Trump eltörölné az Obamacare-t, addig Clinton folytatná azt. Sőt szigorúbb szabályozást helyezett kilátásba a gyógyszerárak emelését illetően, ami miatt visszaesett az amerikai egészségügyi szektor értékeltsége is.

Összességében Clinton győzelme nagyobb megnyugvást hozna a piacokon: emelkedhetnek a részvényárfolyamok, erősödhet a dollár és valószínűleg a kamatemelést is jobban támogatná.

Milyen ütemben emelheti kamatot a Fed?

A jelenlegi várakozás szerint a Fed decemberben 25 bázisponttal emelheti a kamatot, amely elsősorban a kiszámíthatósága és szavahihetősége miatt fontos, a befektetők is ezzel számolnak.

Jövőre egy vagy két kamatemelésre van kilátás a második, illetve a harmadik negyedévben, így 2017 végére 1,25-1,5 százalék közötti alapkamatot várok.

Készülnek a befektetők a Mikulás ralira? Milyen teljesítményt vársz a blue chipektől?

A felminősítést követően indulhat egy nagyobb bevásárlási hullám a magyar részvénypiacon. A blue chipek esetében a Richter lehet az egyik kedvenc jövőre is, hiszen egy defenzív papír átlátható struktúrával, külföldön is jól értelmezhető termékekkel, mint a cariprazine vagy az Esmya. Jó kilátásokkal rendelkezik, így a portfóliókban helye van a Richternek. Az OTP esetében kedvező gyorsjelentést várok. Mindkét részvény esetében 10 százalékos növekedéssel számolhatunk jövő év végéig. A Mol is erős évet zárhat: ha az olaj ára jövőre az 50-60 dollár közötti sávban marad, akkor akár a 20 ezer forintot is elérheti az árfolyam a következő egy évben.

Az amerikai piacokon az elnökválasztást követően indulhat meg a rali, idén kicsit korábban, már november közepén. Az európai tőzsdéken is erre számíthatunk, annak ellenére, hogy kisebb korrekciót tapasztalhattunk az elmúlt napokban.

Milyen adóoptimalizálási lehetőségeik vannak a befektetőknek az év végéhez közeledve?

A tartós befektetési számlára (TBSZ) már most is be lehet tenni a megtakarításokat. Ha valaki bevásárol például a Mikulás rali idején, akkor azt már érdemes TBSZ-re tenni, az év végét nem kell megvárni. Ha a gyűjtőévet követően 5 évig megtartjuk ezt a megtakarítást, akkor adómentes lesz az elért nyereség. Érdemes időben gondolkodni tehát a TBSZ megnyitásáról.

A 2011-ben nyitott TBSZ-ek esetében most jár le az öt év, így a számlatulajdonosnak írásban nyilatkoznia kell a szolgáltatójánál arról, hogy meghosszabbítani szeretné ezt a megtakarítást vagy a normál értékpapírszámlájára helyezni az összeget. A meghosszabbítás mellett szól, hogy nem kell újabb gyűjtőévvel számolni, egy évet lehet spórolni. A nyilatkozatot december elejéig kell megtenni, így ez fontos határidő a számlatulajdonosoknak. Fontos változás továbbá, hogy 2017-től eltörlik az EHO-t, így további adó forintok maradhatnak a befektetők zsebében.

Kinek ajánljátok a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ)?

Alapvetően a nyugdíj előtt állók számára érdekes ez a megtakarítási forma, az NYESZ-en gyűjtött pénzhez a nyugdíjkorhatár elérése után lehet hozzáférni. A TBSZ viszont sokkal rugalmasabb, mivel szélesebb a számlán elhelyezhető termékek spektruma, ráadásul nincs nyugdíjkorhatárhoz kötve.

A NYESZ mellett szól, hogy folyamatosan lehet gyűjteni rajta a pénzt, míg a TBSZ-nél erre a csak a gyűjtőév szolgál, igaz évente új nyitható belőle.

Milyen alapvető trendek befolyásolhatják a következő évet?

A befektetők hozaméhsége 2017-ben is fennmarad: alacsony kamatkörnyezetben szeretnének extra hozamot elérni, ezért kockázatosabb eszközöket keresnek.

A Brexit is tartogat lehetőségeket?

A font árfolyama szépen tükrözi a folyamatokat. Idén, év elején 420-430 forintos sávban mozgott, a brit népszavazás előtt 410 forinton állt az árfolyam, jelenleg 340-345 forintot ér egy font.

Úgy gondolom, hogy jövő évben, amikor ténylegesen elkezdődik a Brexit, újabb hullám jöhet a font gyengülésében, és a forinttal szemben 300-320-as sávig is süllyedhet.

Ez egy több lépcsős gyengülési folyamat, de nem lesz tartós. Ha ezen túljut a deviza, akkor 340-350 forintos nyugalmi szintet érhet el.

A Brexittel kapcsolatban nem számítok arra, hogy a nemzetközi cégek áthelyeznék székhelyüket, így marad az erős forgalom. Ennek az egyik nyertese a WizzAir lehet, hiszen a cég jól prosperál, nagy a kihasználtsága, bár a gyengébb font okozott átmeneti nehézséget a vállalat árfolyamában. Az euróval, dollárral szemben gyengébb font miatt a befektetők a londoni részvénypiac felé fordultak, és fontban denominált befektetéseket kezdtek el keresni. Ez jól jöhet a WizzAir számára, mivel részvényei a londoni értéktőzsdén forognak. Miközben a font közel 15 százalékot gyengült a Brexit óta, addig a londoni tőzsde indexe, az FTSE 13 százalékot emelkedett.

Milyen vállalati kötvények lehetnek vonzóak?

A befektetőknek ilyenkor meg kell nézniük, hogy milyen céget finanszíroznak. Nyugat-Európában több olyan jól működő vállalat – például bank, biztosító – van, amelynek vállalati kötvényével euróban el lehet érni 3-5 százalékos éves hozamot.

Mi lesz a meghatározó trend 2017-ben a devizapiacokon?

Két ellentétes hatással lehet számolni: ha a Fed megkezdi a kamatemelést, az Európai Központi Bank (EKB) pedig meghosszabbítja a kötvényvásárlási programját, akkor az a dollárt erősíti az euróval szemben. Ha az EKB úgy dönt, hogy kivezeti a programot, akkor az eurót erősítheti.

De ez a jövő egyik nagy kérdése lesz, decemberben többet fogunk tudni, akkor már kiderül, hogyan mozdul az euró-dollár kurzusa.

Az árupiacokra milyen hatással lesz a Fed kamatemelése?

A kamatemelési ciklus megindulása adhat az arany árfolyamának egy pofont, akár 1200 dolláros szint alatti árfolyam is elképzelhető.

Az olaj esetében úgy tűnik nem lesz megállapodás az OPEC-tagok között a termeléscsökkentésről, ezért az árfolyam 42-45 dollárra süllyedhet, jövőre 45-55 dollár közötti árfolyam várható, 2017 végére pedig 60 dollár.

A részvénypiacokon jövőre mely szektor lehet érdekes a befektetőknek?

Globálisan az autóipar az egyik nagy kedvencem. A következő 3-5 év leginnovatívabb szektora lesz mind a hibrid hajtással, mind az elektromos autózással és az ezekhez tartozó ügyfélélménnyel, értem ez alatt a töltést vagy a vezetést segítő rendszereket, amelyek az önvezető autózásnak nyitnak teret. A töltőállomásoknál kialakuló autómegosztási rendszerek, a car sharing az emberek hozzáállását is megváltoztatja.

A szabályozói környezet is folyamatosan változik, Észak-Európában már azt tervezik, hogy 2020-tól már nem lehet forgalomba hozni belső égésű motorral felszerelt személygépkocsit. Németország 2030-ra szintén ezt szeretné bevezetni.

A vásárlók emiatt csak az új technológiájú járműveket vásárolhatják majd, ez magával hozná a szervizhálózatok átalakulását, a töltőrendszerek kiépítését, az akkumulátorok hatékonyságának javítását.

A szektorban nem csak a tényleges autógyártókra érdemes odafigyelni, hanem az őket kiszolgáló vállalatokra, például a félvezetőgyártókra, az akkumulátorgyártók vagy a LED-technológiát gyártók is nyertesei lehetnek a fejlődésnek. 

Ezt olvasta már?

Lejtmenetbe kapcsolt a magyar fizetőeszköz »