Így büntetik a magyar cégeket a szomszédban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csaknem 10 ezer magyar-román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság az OECD új Transzferár Irányelve alapján, amennyiben elmulasztják benyújtani a transzferár dokumentációjukat a hatóság felé - mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A bírság mértéke akár az egymillió forintnak megfelelő összeget is elérheti.

Kötelező kiadni az adatot

Harmincegy ország – köztük Románia – csatlakozott a 2016. január 27-én az OECD által kezdeményezett CBCR („Country-by-Country reporting”) bevezetésére irányuló multilaterális egyezményhez, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti.

A 15 pontból álló BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelem-átcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, valamint a transzferárazással kapcsolatos nagyobb átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás, amely során akár a teljes vállalatcsoportról is kiadhatnak információt minden érintett adóhatóság részére a 2016-os évtől kezdődően.

Románia szigorúbb

A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról beszélhetünk. Ezzel a változással viszont az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, a vállalkozás méretétől függően pedig súlyos pénzbüntetés sújthatja azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztják határidőre benyújtani a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó transzferár dokumentációikat.

A változással kapcsolatban Békési Orsolya, a Baker Tilly Hungária transzferár tanácsadási területének senior managere elmondta: „A romániai érdekeltségű hazai leányvállalatok ügyvezetőinek figyelembe kell venniük a két ország transzferárazással kapcsolatos eltérő jogi szabályozását és gondoskodniuk kell a dokumentáció elkészítéséről, valamint benyújtásáról, mellyel az adóhatóság által kiszabott súlyos büntetési tételek elkerülhetővé válnak.”

Figyelni kell a határidőket!

A hatályos romániai jogszabályoknak megfelelően, az országban működő nagyvállalatoknak az éves adóbevallással együtt idén március 25-ig, míg a kis- és közepes vállalatoknak a felszólítást követően 30 nap áll rendelkezésre, hogy a hatóságok felé benyújtsák azokat az anyagokat, amelyek a megelőző évben folytatott transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják. Utóbbiaknál ugyanakkor egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidőt még 30 nappal meghosszabbítani. 

Abban az esetben, ha az adott vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtani a dokumentációkat az adóhatóság felé, akkor a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró (kb. 840-990 ezer forint), míg a kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak 500-800 euró (kb. 155-280 ezer forint) közötti büntetést kell fizetni tranzakciónként.

„Bár a jelenlegi hazai szabályozás szigorúbb követelményeket támaszt a vállalkozások felé, akár már rövidtávon is bevezetésre kerülhetnek a CBCR irányelvei, illetve felmerülhet a kapcsolt vállalkozás fogalmának további kiterjesztése és a kapcsolt ügyletekre vonatkozó adatszolgáltatás bevezetése” –tette hozzá a Baker Tilly senior managere.

Ezt olvasta már?

A cégek harmada marketingkárosult »