Így gondolkodnak a jövőről a kkv-k

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A hazai kkv-k egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index stabil képet mutat, jelenleg -8 ponton áll. Egyedül a közterhekkel kapcsolatos álláspont javult számottevően, miközben nagyobb pesszimizmus a vállalat pénzügyeit illetően tapasztalható. A középvállalkozások mellett már az ipari és a mezőgazdasági szektor várakozásai is a pozitív tartományban van.

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index az év eleji -7 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg -8 ponton áll.

„Stabil, pozitív képet mutat a kkv szektor. Ugyan az év elején tapasztalt javulás nem folytatódott, de az utóbbi egy évben tartósan a pozitív tartomány körül mozog a cégek bizalma, amely az index eddigi legerősebb időszaka. Az index stagnálása annak tudható, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők többsége alig változott. Számottevő javulást egyedül a közterhek alakulásával kapcsolatban várnak a cégek, miközben a vállalat pénzügyi eredményeiben visszaesésre számítanak” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„A kivárás hátterében feltehetően az is áll, hogy az uniós támogatások gazdasági élénkítése még nem tapasztalható, tekintve, hogy még nem indult be a pályázati dömping” – tette hozzá a szakember.

Miközben öt évvel ezelőtt még a cégek 76 százaléka számított növekvő adókra és járulékokra, addig jelenleg ez az arány a harmadára, 26 százalékra zsugorodott, a közterhek megítélése tehát folyamatosan javul.

Ezzel szemben pénzügyeik alakulásáról negatív véleményt fogalmaztak meg a cégvezetők. A következő egy évben átlagosan 5,6 százalékos árbevétel és 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak, így az év eleji kiugró pénzügyi várakozások visszakorrigáltak (7,1 százalék és 4,8 százalék).

A különböző árbevételű cégeknél a jövőbe vetett bizalom mértéke párhuzamosan növekszik a vállalkozás méretével: jelenleg a mikrovállalkozások várakozásai a legvisszafogottabbak, a kisvállalkozásoké közelít a semleges hangulat felé, a középvállalkozásoké pedig már egy éve a pozitív tartományban van.

A stabilitást mutatja, hogy a középvállalkozások mellett már az ipari cégek és a mezőgazdasági szektor várakozásai is átléptek a pozitív tartományba (2 és 1,5 pont), míg a kereskedelmi vállalkozásoké -7 ponton, a szolgáltató szektoré pedig -11 ponton áll.

Ezt olvasta már?

Erős kezdés New Yorkban »