Így pusztított a múlt heti vihar

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A július közepén tomboló vihar országszerte majdnem 7500 kárt okozott az Aegon ügyfeleinek. A becsült kárösszeg 985 millió forint, az átlagos kár pedig 130 ezer forint. Az elmúlt napokban tapasztalt viharok, az erős szél és eső számos kárt okozott az otthonokban országszerte. Az Allianz folyamatosan fogadja a bejelentéseket, a ma reggeli adatok szerint több mint 5000 kárbejelentés vár kárszakértői szemlére szerte az országban. A nagy mennyiségű kárbejelentés és a további esőzések a kárrendezés elhúzódását eredményezhetik.

A jég okozta a legtöbb kárt

Július közepén ismét hatalmas vihar söpört végig az országon, a július 12. és 14. közötti viharok után közel 7500 bejelentés érkezett a piacvezető lakásbiztosítóhoz. Az Aegon ügyfelei által becsült kárösszeg 985 millió forint, az átlagkár 130 ezer forint.

Döntő többségében a jég okozta eddig a legtöbb kárt, összesen 3772 bejelentés érkezett a jégverés miatt. Ezt követi a károk között a vihar (1888 db) és a villámcsapás (962 db). A legtöbb bejelentés Vas (2225 db) és Veszprém megyéből (1610 db) érkezett.

Szélsőséges időjárás

Az Allianz szerint károk több mint felét jégeső okozta, emellett beázást, viharkárokat és villámcsapással összefüggő károkat jelentettek nagyobb mennyiségben. A károk értéke előzetes becslések szerint többszáz millió forintot tesz ki.

Az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a szélsőséges időjárásból fakadó, viharral összefüggő károk. Ezek az időjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielőbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra. Az Allianz jelenleg az ország minden területéről folyamatosan fogadja a bejelentéseket.

„A károk minél gyorsabb felmérése és a kárrendezés gyorsítása miatt a kárszakértők a hétvégén is dolgoznak, azonban a nagy volumen miatt előfordulhat, hogy a kárszakértői szemlére a megszokott 2 napnál később kerül sor” – mondta dr. Borsányi Gábor, az Allianz Hungária Zrt. Kárrendezési igazgatója.

Az Allianz Hungáriához érkező bejelentések száma jelentősen megnőtt, amiből adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton megnövekedett a várakozási idő. Éppen ezért érdemes az online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket.

Mire figyeljünk a kártérítési igény érvényesítésékor?

A kárbejelentést minél előbb tegyük meg, lehetőleg a kár észlelésétől számított 2 munkanapon belül, indukciós villámkár esetén a használhatatlanná vált készülékeket, a feltételeknek megfelelően a kárbejelentéstől számított 30 napig, vagy a kárrendezés végleges lezárásáig meg kell tartani, amennyiben van rá lehetőség, a javítási, kárenyhítési munkálatok előtt készítsünk fényképeket a megrongálódott épületrészekről, amelyeken egyértelműen beazonosíthatóak a vihar által okozott sérülések.

A kár bejelentésétől számított 5. munkanapig hagyjuk változatlanul a kár helyszínét. A károsodott vagyontárgy állapotán a kárenyhítési kötelezettségünk teljesítésével csak akkor változtassunk, ha az szükséges a további sérülések, balesetek elkerüléséhez, és az egyéb károk bekövetkezésének megakadályozásához.

Amennyiben az Allianz szakértői a kárbejelentés beérkezését követő 5. munkanapon sem tudják megkezdeni a kár rendezését, abban az esetben elkezdhetjük a károsodott tárgyak helyreállítását.

Milyen kárenyhítési kötelezettségek vannak?

A nagyobb viharok esetén előfordulhat, hogy a tetőről leesik pár cserép, vagy egy rádőlt fa okoz komoly károkat, esetleg az erős szél, jégeső miatt betörnek az ablakok üvegei. Ilyenkor fontos, hogy gondoskodjunk a további károk megelőzéséről, amelyek lehetnek a tető átmeneti fóliázása, kidőlt fa esetén a fa eltávolítása és a helyreállítási munkák megkezdése, tetőkárosodás esetén a beázás helyének környezetében az elektromos berendezések eltávolítása, áramtalanítás, betört ablakok üvegeinek átmeneti vagy végleges helyreállítása, cseréje.

Ezt olvasta már?

Utaznál? - most még fontosabb az utasbiztosítás »