Indonézia haditengerészeti gyakorlatra készül

| forrás:
Xinhua
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Indonézia közös haditengerészeti gyakorlat megrendezésére vonatkozó tervet készít, amelyre meghívnák az ASEAN tagországok haditengerészeti egységeit és a régión kívüli országokét is, a térségbeli stabilitás erősítésére irányuló erőfeszítéseként, jelentették pénteken haditengerészeti illetékesekre hivatkozva az indonéz médiumok.

Marestio altengernagy, az Indonéz Haditengerészet vezérkari főnöke csütörtökön kijelentette, hogy az indonéz haditengerészet (TNI-AL) az ideén decemberben Dzsakartában esedékes Nemzetközi Tengerbiztonsági Szimpózium időtartamára időzítenék. A fórumon a tervek szerint a világ minden részéről több mint 45 ország haditengerészetének parancsnokai vesznek részt.

„Szeretnénk rövid tájékoztatást adni arról, hogy nemzetközi haditengerészeti gyakorlat megtartását tervezzük. Első lépésben erre szeretnénk meghívni valamennyi ASEAN tagországot. A gyakorlatot ASEAN + 2, 3 vagy 10 (partner ország) keretben is megtarthatnánk,” idézte szavait a Dzsakarta Post című napilap.

A magas rangú tiszt szerint a hadgyakorlat a várakozások szerint segítene a régió országainak egy sor tengerbiztonsági kihívás kezelésében, ideértve az országok közötti területi vitákat, az országhatárokon átlépő bűnözést, a tengeri áruszállítás biztonságát és a katasztrófahelyzetek elhárítását.

„A fontos kérdés az, hogy a térség országai miképpen tudják erősíteni humanitárius és katasztrófa-elhárítási erőfeszítéseiket,” nyilatkozta a Dzsakartai Nemzetközi Védelmi Párbeszéd (JIDD) 2013 nevű rendezvény kapcsán.

Anne Cullerre ellentengernagy, Francia-Polinézia fegyveres erőinek összhaderőnemi parancsnoka üdvözölte a délkelet-Ázsiában tartandó haditengerészeti gyakorlatra vonatkozó elképzelést.

„Úgy gondolom, hogy jó elképzelés a hadgyakorlat megtartására vonatkozó javaslat. Több ország képviselői fognak találkozni, eszmét cserélni és együtt dolgozni. A gyakorlat a nagyobb együttműködést és interoperabilitást segítené elő,” nyilatkozta a JIDD rendezvényén.

A rendezvény egy vitafórumán Djoko Suyanto, az indonéz kormány politikai jogi és biztonsági ügyek koordinálásáért felelős minisztere arra figyelmeztetett, hogy az energia- és az élelmiszerhiány a térség biztonságát és stabilitását fenyegetheti.

„Figyelemmel a népességszaporulat gyors ütemére, a térségbeli országok vezetőinek folyamatos élelmiszer-, energia- és ivóvízellátást kell biztosítaniuk népeik számára. Az igények kielégítésének elmulasztása potenciális konfliktus-forrássá válhat,” jelentette ki Suyanto.

Ezt olvasta már?

Húsz éve először esett vissza az indonéz gazdaság »