Inflációban sem kell lemondani a befektetésekről

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A részvénypiacokat nagyobb volatilitás jellemezheti a közeljövőben az eddigi trendszerű emelkedéssel szemben. Az elmúlt hetek ingadozó mozgása bebizonyította, hogy a hozamkörnyezet változására érzékenyen reagálnak a befektetők. De ilyen környezetben is vannak olyan szektorok és régiók, amelyben jó befektetési lehetőségeket találhatunk - tudtuk meg Kocsi Jánostól, az Amundi Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-menedzserétől mai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Merre mozdul az infláció?

A múlt héten megtapasztalhattuk, hogy a piacok akár komoly eséssel is reagálhatnak, ha valamilyen jelből arra következtetnek a befektetők, hogy meglódul az infláció, és emelkedik a kötvénypiaci hozamszint. A világban egyelőre egészséges a növekedés szintje, a világgazdaság sem mutatja a túlhevülés jeleit. Fel kell készülni azonban arra az esetre, ha az infláció emelkedésnek indul, hiszen az a jegybankok kamatemelését okozza.

Az infláció ellen ható legnagyobb erő a globalizáció, a robotizáció miatti olcsóbb termelés, és az internetes vásárlás bővülése. A világ új lendülettel halad abba az irányba, hogy mindent ott gyártsanak, ahol a legjobban megéri, ezért ismét nő a világkereskedelem. Az online vásárlás a fejlett és fejlődő piacokon terjed, és lefelé szorítja az inflációt. Támogatják viszont az inflációt a feszes munkaerőpiacok és az árupiaci áremelkedés, ami a fémek esetében tartós is maradhat. A világgazdasági fellendülés szintén az áremelkedésnek kedvez.

„A világnak nagy szerencséje volt az amerikai palaolaj-forradalommal, ami miatt a csökkenő olajár sokáig az infláció ellen hatott, ráadásul növelte a háztartásoknál hagyott jövedelmet, de ezt a hatást egy ideje felülírta a kereslet növekedése és az OPEC-egyezmény” – mondta Kocsi János.

Az infláció meglódulása jelentős hatással lehet a részvénypiacokra. A hirtelen emelkedő kamatkörnyezet a részvénypiacok értékeltségét is kedvezőtlenül érintheti. Bár a jegybankok a legutóbbi válságból okulva csak lassú és fokozatos kamatemelést ígérnek, a kötvénypiaci hozamemelkedés miatt kevésbé lesznek vonzóak a részvénypiaci befektetések.

Befektetési átrendeződés

Az alapkezelő munkatársa szerint az emelkedő inflációs környezetben inflációkövető vállalati és államkötvényeket, rövid és közepes átlagos futamidejű, magas hozamú vállalati és államkötvényeket érdemes tartani. Emellett olyan országok (Oroszország, Brazília) kötvényeivel is érdemes számolni, ahol a nemzetközi trenddel ellentétben kamatcsökkentést hajtanak végre.

A részvénypiacokon a bankok és biztosítók részvényei lehetnek érdekesek. A bankok nyereségességének kifejezetten jót tesz a hozamok emelkedése, a kamatokkal együtt ugyanis tágulnak a marzsok is, különösen ilyen alacsony bázisról. Az euróövezet bankjainak helyzete még óvatosságra int, de a mérlegek gyorsan tisztulhatnak, és a gazdasági növekedés is támogató.

Kocsi János szerint a technológiai szektorból is figyelmet érdemel. Ezt alátámasztja a jelenleg kibontakozó Kondratyjev-ciklus, vagyis az a jelenség, hogy a világ rendszerint technológiai forradalommal és a hatékonyság növekedésével kecmereg ki a nagy válságokból. De ha eltekintünk a kriptodeviza-őrülettől, és a tech szektort a Nasdaq cégeivel modellezzük, azt látjuk, hogy a részvények árazása csak kicsivel mozog a történelmi átlag felett, vagyis túlárazottnak nem nevezhetőek. 

Olyan országok is fókuszba kerülhetnek a portfóliók kialakításakor, ahol az elmúlt időszakban strukturális reformok kezdődtek. Erre példa Kína, a feltörekvők közül Brazília és Argentína, Európából pedig Franciaország. Mivel a térség országaiból hiányoznak a strukturális reformok, Közép-Kelet-Európa nem a hosszú távú befektetések színtere.

Ezt olvasta már?

Változatlan a diszkont kincstárjegy hozama »