Inkább külföldi kezelést választunk, ha lehet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A 30-49 év közöttiek vannak a leginkább lesújtó véleménnyel a hazai egészségügyi ellátásról, ám súlyos betegség diagnosztizálása esetén a 18-29 évesek vállalnák be legnagyobb arányban a külföldi gyógykezelést. Az anyagi terhek mellett a fiatalokat a bonyolult szervezés tartja vissza leginkább, míg az ötvenes éveikben járókat az, hogy nem beszélnek idegen nyelveket - derült ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. által 18 és 59 év közöttiek körében készített kutatásából.

Máshol tovább élnénk?

Bár Európában és Magyarországon egyaránt folyamatosan növekszik a várható élettartam, hazánk ebben is jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Az Eurostat 2015-ös adatai 2 szerint a születéskor várható élettartam 75,7 év, míg az EU 28 tagállamában átlagosan 80,6 év.

Magyarországon a legtöbb halálesetet szív, ér- és idegrendszeri, valamint a daganatos betegségek okozzák.

A CIG Pannónia felmérése szerint a 30-49 év közöttiek közel fele súlyos betegség esetén hajlandó lenne magát külföldön kezeltetni, és ennek a korosztálynak a képviselői a leginkább elégedetlenek a hazai egészségügyi ellátással. Bár a 18-29 év közöttiek valamelyest jobb véleménnyel vannak – ami korfüggő – 55 százalékuk azonban mégis inkább külföldön gyógyulna, ha komoly betegséget diagnosztizálnának nála.

Hogy mondjuk meg külföldön a doktornak, hol fáj?

A kutatásból kiderül, hogy a 18-29 év közöttiek 15 százaléka biztosan külföldi gyógykezelést választana, míg az ötvenes korosztály nagyjából ugyanekkora aránya nemet mondana erre a lehetőségre. Az idősebb korosztály több mint 80 százalékát a túlzott anyagi megterhelés tartaná vissza, míg közel felüket a félelem, hogy nem tudnának kommunikálni sem az orvosokkal, sem a nővérekkel, mivel nem beszélnek idegen nyelveket.

Az elutasítás mögötti elsődleges indok a fiatalabb generációknál is a magas költség. A 18-29 év közöttiek fele emellett túlzottan bonyolultnak tartaná megszervezni a külföldi gyógykezelést, közel harmaduk pedig ódzkodik attól, hogy egyedül legyen egy idegen országban, emellett minden negyedik fiatalt az gátolná, hogy nem beszél idegen nyelveket.

A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1000 fős mintán 2017. február 10. és 20. között. A kutatás módszere: online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC NetPanel kutatási panelje segítségével.

Nem elég egy diagnózis

Súlyos betegség diagnosztizálása eseten az ötvenes éveikben járók csupán negyede, míg a 18-29 év közti korosztálynak csak kicsit több mint ötöde fogadná el orvosa diagnózisát és követné az általa előírt gyógykezelést. Ezzel szemben a 30 év felettiek több mint fele és a 18-29 év közöttieknek is 46 százaléka másodlagos diagnózist kérne egy másik orvostól, és csak ennek ismeretében választana gyógykezelést.

A 40 év alattiak negyede három vagy akár több orvos véleményét is kikérné. Az alternatív gyógymódok egyik generáció számára sem vonzók, a megkérdezettek átlagosan csupán 5 százaléka választaná ezt a lehetőséget.

Számít a család

A gyógyulás esélyeit mindegyik korosztály, de különösen az 50-59 év közöttiek szerint a betegség felismerésének és a kezelés megkezdésének időpontja határozza meg leginkább. Az ötvenes éveikben járók 92 százaléka hisz abban, hogy nagymértékben
befolyásolja a gyógyulást a beteg környezetének, családjának támogatása. Ez az arány a fiatalabbak felé haladva csökken, de a 18-29 éveseknél is 81 százalékon áll.

Ebben a tekintetben nagy könnyebbség a CIG Pannónia Best Doctors Egészségbiztosítással rendelkezők számára, hogy amennyiben a beteg gyermek a biztosított, már nem csak egy, hanem mindkét szülő elkísérheti őt a külföldi gyógykezelésre. A felmérés szerint a támogató környezet mellett a beteg saját magába vetett hite is fontos, a megkérdezettek átlag 91 százaléka szerint szerepe van a gyógyulásban.

„Felmérésünk eredményei alapján a magyar lakosság, azon belül pedig leginkább a 18-39 év közötti korosztály nyitott arra, hogy súlyos betegség esetén külföldön kezeltesse magát. A válaszokból az ezzel kapcsolatos vélt akadályok is kitűnnek, amelyek azonban mind áthidalhatók a CIG Pannónia Best Doctors Egészségbiztosításával. Azzal, hogy ezzel a megoldással előre gondoskodunk magunkról és szeretteinkről, jelentős anyagi tehertől mentesülhetünk egy esetleges súlyos betegség kezelésekor” – mondta Fekete Zsuzsanna, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Marketing és kommunikációs igazgatója.

Ezt olvasta már?

Kétségünk sem volt, ismét nőtt a biztosítási szektor bevétele »