Ismerjük meg Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontját

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

10 millió ember nem tévedhet: évente ugyanis körülbelül ennyi turista választja Krakkót. A történelmi épületektől a sokszínű lengyel gasztronómiáig számtalan okunk van rá, hogy legalább egyszer meglátogassunk Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontját. A lengyel LOT légitársaság közvetlen járatainak köszönhetően ráadásul a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről már 1 óra alatt ott lehetünk.

Ki gondolná, hogy repülővel – a sokszor több mint 6 órás buszúttal ellentétben–mindössze akár 1 óra alatt, kényelmesen eljuthatunk Budapestről Krakkóba? Az időhiány így nem lehet kifogás, ráadásul már egy hétvége alatt is felfedezhetjük a legfontosabb látnivalókat, de a hosszabb ott-tartózkodás alatt sem fogunk unatkozni.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Kezdjünk a Rynek Głównyn, azaz a város monumentális, 40 000 négyzetméteres főterén, amely a legnagyobb középkori főtér Európában.

Kultúra és gasztronómia lengyel módra

Ha pihenésről és finom ételekről van szó, Krakkó rengeteg ínyencséget tartogat kávézók, tejbárok és éttermek formájában. Napindításnak is tökéletes például a Tomasza tejbár, ahol a panini remekül megfér a töltött derelyéhez hasonló pierogival, de a Café Camelotot is finom kávéjáról és sütijéről ismerik.

Ha tradicionális lengyel fogásokat próbálnánk ki, mindenképp megér egy látogatást a város egyik leghíresebb étterme, a több száz éves múltra visszatekintő, patinás Wierzynek. Az Óvárostól délre található zsidónegyed, a gyönyörű épületekkel teli Kazimierz is ideális erre a célra, amely június 22. és július 1. között, a Zsidó Kulturális Fesztiválkeretében újra megtelik tradicionális klezmerzenével, fenséges kóser étkekkel és képzőművészeti alkotásokkal.

A kulturális programokra vágyók rengeteg fesztivál közül válogathatnak júniusban és júliusban: június 26-án, az Impact Fesztiválon többek közt a rock nagyöregje, OzzyOsborne lép színpadra, a július pedig a világzenéé és a történelmi táncoké.

A történelem titkainak nyomában

A város történelmi emlékei is is nagy népszerűségnek örvendenek: a főtéren található korai gótikus, 1290-1300 között épült Mária-templom látványa, valamint a magasabbik tornyából minden órában felcsendülő trombitaszó megérhet egy látogatást.

Ha tehetjük, ejtsük útba a város legrégebbi kőtemplomát, a Szent Adalbert-templomot is, és ne feledkezzünk meg a híres Posztócsarnokról sem, amelynek gótikus, csúcsíves oromzata a mai napig megmaradt.

A főtér alatt 4 méterrel is izgalmak várnak: a Rynek Underground múzeum 4000 négyzetméteren mutatja be Krakkó múltját.

A Visztula mellett magasodó Wawel-domb, amelynek a lábánál találjuk a legendás Sárkány-barlangot is, a turisták egyik kedvence.

Ezt olvasta már?

Lengyelország bezárná a kőszénbányáit »