Ismét fényárban úszhat az esztergomi bazilika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ismét működik az esztergomi bazilika díszkivilágítása, a fények péntek este gyulladtak ki újra.

Az önkormányzat által felkért helyi szakember átvizsgálta az utóbbi években elhanyagolt díszvilágítási rendszert, majd a bazilika gondnokságával egyeztetve a helyhatóság intézkedett arról, hogy "esténként ismét fényárban fürödjön Esztergom ékessége" - közölte Facebook-oldalán Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester.

A közlés szerint a díszvilágítás karbantartását korábban teljesen elhanyagolták, emiatt annak egy része, az úgynevezett falfestő világítás egyelőre nem helyezhető üzembe, az épületet megvilágító reflektorok többsége azonban biztonsággal üzemeltethető. A bazilika fényei az ünnepi időszakban január 6-ig, azaz vízkeresztig mindennap kigyulladnak majd, ezután pedig elvégzik a díszkivilágítás teljes karbantartását, hogy "a jövőben biztosítva legyen a város jelképének méltó esti megvilágítása". A magyar katolikusok főtemplomának díszkivilágítása 2005 nyarán 112 millió forintért készült el, a Magyar Turizmus Zrt. és az akkori kulturális tárca beruházásában, majd térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába került.

Anyagi nehézségek miatt az önkormányzat 2009 októberétől időközönként szüneteltette a város díszkivilágítását, amely 2012. júniustól szeptemberig működött utoljára.

Ezt olvasta már?

A belföldi kikacsolódást erősíti a turizmuspolitika »