Itt a vihar! Mire figyeljünk?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A napok óta tartó hőséget szerda este hidegfront tompítja, ami a szakértők szerint komoly viharok kíséretében érkezik az országba. A Generali Biztosítóhoz 2014-ben több mint 30 ezer bejelentés érkezett a viharkárok miatt, ezek egy része azonban a megfelelő előkészületekkel elkerülhető. A szakértők szerint a lakástulajdonosoknak fontos ismerniük, a biztosításuk milyen károkra terjed ki, szükség esetén pedig érdemes bővíteni a fedezett kockázatok körét.

Nem szabad alulbecsülni a vihart

Szerda este véget ér a napok óta tartó nyári forróság, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint ugyanis hidegfront érkezik az országba. Négy észak-nyugati megye kivételével mindenhol a legmagasabb, azaz piros riasztást adtak ki a vihar miatt: helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökésekre, illetve intenzív jégesőre és felhőszakadásra lehet számítani.

A viharok évről-évre jelentős károkat okoznak: a Generali Biztosítóhoz 2014-ben több mint 30 000 viharkárral kapcsolatos bejelentés érkezett. Felhőszakadáshoz köthetően 2013-ban még csupán 2500 káresetet regisztrált a társaság, tavaly azonban már közel 6000-re nőtt ez a szám. Nem szabad alulbecsülni a heves zivatarokkal járó villámcsapásokat sem, hiszen az elmúlt évben közel 10.000 esetben okoztak károkat.

Elkerülhetőek a károk

A Generali Biztosító szakértői szerint a károk egy része elkerülhető, illetve elővigyázatossággal és felkészültséggel csökkenthető hatásuk.

1. Erős széllel érkező zápor, zivatar előtt mindenképpen zárjuk be az ablakokat, lehetőség szerint engedjük le a redőnyöket is.

2. Érdemes elhúzni a függönyöket is, amelyek az ablakok törése esetén megvédenek bennünket az üvegszilánkok okozta sérülésektől.

3. Kiadós zivatar előtt húzzuk ki a konnektorból a TV, a számítógép és a többi elektromos készülék csatlakozóját, illetve a tv-k esetében az antennát is, hogy elkerüljük a közvetett villámcsapások okozta károkat.

4. Elektromos készülékek esetében villámvédelemmel ellátott elosztókkal csökkenthetjük a károk mértékét, de fontos tudni, hogy a telefon-, internet- vagy TV-kábelcsatlakozáson keresztül még így is kárt tehet egy közeli villámlás az eszközökben. Amennyiben a készülék csatlakozója (pl. cirkó, elektromos kapu) nem húzható ki a konnektorból a károk többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer kialakításával csökkenthetők.

5. A villámcsapások miatt keletkező károk miatt fontos a villámhárító állapotának ellenőrzése is, hiszen ha nincs megfelelően földelve, akkor már nem védi otthonunkat. Ha mégis becsapott a villám, érdemes a ház teljes elektromos hálózatát felülvizsgáltatni, melyet a Generali ügyfelei vészelhárítási szolgáltatás azonnali igénybevételével, plusz költségek kifizetése nélkül vehetnek igénybe.

6. A kertes házak ereszeit és csatornáit mindig tisztán kell tartani, hiszen a hirtelen lezúduló csapadékot csak így tudják megfelelően elvezetni. Illetve gyakoriak a beázással összefüggő káresetek is, amelyeket a tető rendszeresen karbantartásával kiküszöbölhetünk.

7. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a kertben lévő fákat, szükség esetén pedig le kell vágni az elhalt ágakat, amelyek egy nagyobb szélvihar során letörve kárt tehetnek az épületben vagy az ott parkoló autókban.

8. Az udvarból, kertből viharok előtt vigyük biztonságos helyre vagy rögzítsük, amit elfújhat vagy megrongálhat a szél.

9. Autónkkal vihar idején lehetőség szerint fedett helyen parkoljunk, azonban ha erre nincs lehetőségünk, akkor is minél távolabb a fáktól és épületektől.

10. Amennyiben az épület pincéjébe korábban többször is befolyt a csapadék, érdemes a közelben tartani olyan homokzsákokat, amelyekkel felhőszakadás esetén elzárható a víz útja. Illetve a beázásnak kitett értékeket helyezzük biztonságba.

+1 Nagyon fontos a várható időjárásról való tájékozódás, melyre innovatív és személyre szabható eszközök is rendelkezésre állnak. A Generali mobilalkalmazása irányítószámra és településre lebontott jelzést küld a lakást érintő vihar előtt.

Fontos a lakásbiztosítás is

Sajnos a fokozott elővigyázatosság sem nyújt teljes körű védelmet, ezért szükség van lakásbiztosításra is. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a magyarok ilyen szempontból előrelátóak, hiszen ma a hazai ingatlanok közel 72%-a biztosítva van. Fontos azonban figyelni arra, hogy a szerződésben foglalt szolgáltatások és kockázatok igazodjanak az ingatlan, valamint a benne található ingóságok értékéhez.

A Generali Biztosító Házőrző lakásbiztosításának Mozaik, Nívó, Extra és Top csomagjai közül a tulajdonosok kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb lehetőséget, a kiegészítő szolgáltatásokkal pedig még inkább személyre szabhatják lakásbiztosításukat.

Ezt olvasta már?

Hitelbiztosító: eddig megúsztuk, jöhet a neheze? »