-->

Karrierváltás okosan - tippek az újrakezdéshez

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Akár a kiváncsiság, akár a kiégés, akár egy elbocsátás terel minket a karrierváltás gondolata felé, könnyen elbizonytalanodhatunk, ha nem ismerjük fel a személyiségünkhöz és képességeinkhez leginkább passzoló lehetőségeket, valamit ha nem tudjuk kezelni a nehézségeket. Cikksorozatunk 17. részében ezekhez adunk segítséget.

Mit is jelent tulajdonképpen a karrierváltás?

Manapság, az újabb generációk képviselőiként jóval kevesebben tapasztaljuk meg azt, hogy milyen az életünk első munkahelyéről nyugdíjba menni. Az ilyen típusú váltások egyre természetesebbek: könnyedén átmegyünk egy másik céghez, ha jobb fizetést, több előrejutási lehetőséget és/vagy vonzóbb munkakörülményeket és juttatási csomagot biztosítanak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A karrierváltás azonban ennél jóval komplexebb. Ha a jelenlegi szakmánktól teljesen eltérő ágazatban keresnénk álmaink munkáját, az bizony sok változást hoz és követel. Ugyanis onnantól kezdve, hogy megváltoznak a célok és az elvárások, az erőforrásainkat is át kell alakítanunk ennek megfelelően.

Ide tartozik például az új munkakörhöz szükséges képzettség, szaktudás és tapasztalat megszezése, a kapcsolatrendszerünk reformálása, és az is, hogy az új életünk megteremtése érdekében bevállalunk némi pénzügyi ráfordítást (mondjuk a tanfolyamok, nyelvvizsgák költségét). Ha mindezt a meglévő, teljes munkaidős állásunk mellett tervezzük kivitelezni, akár 2-3 évig is eltarthat a célunk elérése (egy saját vállalkozás indítása a nulláról akár még több időt is követelhet).

Akkor miért lett ennyire trendi a karrierváltás, illetve - és ez a fontosabb - miért jó nekünk, ha mégis belevágunk ebbe a kiszámíthatatlan utazásba?

A karrierváltás fénypontjai

Ha úgy érezzük, hogy a jelenlegi munkánkban már semmi örömöt nem lelünk, nincs bennünk tudásvágy, kiváncsiság, nem látunk perspektívát a mostani karrierünkben, akkor valószínűleg csak szenvedünk. 

Forrás: maxpixel

Mert ahhoz, hogy a munka ne csak egy szükséges rossz legyen az életünkben, kellenek célok, motiváció, és az is, hogy megbecsülve érezzük magunkat. Kell, hogy értéke legyen a munkánknak, a saját életünkben és a cég életében is. Csak így tudunk kiteljesedni.

Ha ez nincs meg, lehe,t hogy elsőre rossz helyet választottunk, de ha többszöri munkahelyváltás után is ez a gondolat mardos minket, akkor talán valóban rossz helyen vagyunk: rossz pályán, rossz szerepben. Ha viszont megtaláljuk a nekünk való utat, ami a nehézségei ellenére is örömöt, önbizalmat és erőt ad, akkor kitágul előttünk a világ.

Továbblépni, de merre?

A legelső lépés, hogy átgondoljuk, mi lenne az, amit szenvedélyesen csinálnánk éveken, vagy akár évtizedeken keresztül. Ez lehet egy képességünkből fakadó terv (például ha könnyen teremtünk kapcsolatot és jól megy a szervezés, felcsaphatunk esküvőszervezőnek), de lehet egy szenvedélyünk is (imádunk sütni és jók is vagyunk benne, tehát adja magát a cukrász tanfolyam, amiből később még egy saját cukrászda is lehet).

Ha ez megvan, gondoljunk bele abba is, hogy ha mától elkezdenénk álmaink munkáját, hol lennénk 5 év múlva. Minél nagyobb teret látunk magunk előtt, annál nagyobb lehet a motivációnk. Az irány eldöntését megkönnyítheti az is, ha határozottan kizárjuk, hogy mi az, amivel viszont nem foglalkoznánk.

A sikeres karrierváltáshoz azonban jó nagy adag önismeret kell, amely túlmutat a vágyaink és legjobb képességeink ismereténél. Az új szakmánk kiválasztásához jól jöhet, ha be tudjuk határolni, hogy “kreatív” vagy inkább “végrehajtó” személyiségek vagyunk.

Forrás: pixabay

A kreatív személyiség ismérvei, hogy inkább a szabadságot kedveli a szigorú szabályok helyett; jobban teljesít, ha önállóan kell helytállnia a feladatokban; könnyebben vállal kockázatot és élvezettel nyúl szokatlan megoldásokhoz; szeret több forrásból tájékozódni és inspirálódni, majd a neki tetsző elemeket a saját szájízéhez formálva hasznosítja; valamint az igazi örömöt nem a végeredmény és a pozitív visszajelzés nyújtja neki, hanem maga az alkotási folyamat. Ha magunkra ismertünk, érdemes elgondolkodni a rendezvényszervező, grafikus, designer vagy újságíró pályákon.

A végrehajtókat pedig az jellemzi a leginkább, hogy a hatékony munkához szükségük van előírásokhoz és keretekhez; jobban funkcionálnak csapatban, mint egyedül; illetve nem töri meg őket a monotonitás, sőt, sokszor igénylik is a kiszámíthatóságot és a rutinszerű működést. Ha inkább ebbe a kategóriába soroljuk magunkat, valószínűleg el sem tudnánk képzelni, hogy szabadúszóként vagy rugalmas (értsd: kusza) munkarendben dolgozzunk. Jó választás lehet az IT világ, de akár jogi asszisztensként vagy gyógyszerészként is megállhatjuk a helyünket, érdeklődési körünktől és erősségeinktől függően.

Ne kövessük el ugyanazokat a hibákat!

Érdemes azonban azzal is tisztában lenni, hogy mikor és miért veszítettük el a hitünket az előző (vagy jelenlegi) szakmánkkal kapcsolatban. Ha visszatekintve azt látjuk, hogy meggondolatlanul ugrottunk bele egy olyan lehetőségbe, amelyről szinte semmit sem tudtunk, legközelebb tervezzük meg és gondoljuk át jobban a döntéseinket!

Forrás: pixabay

Ha úgy véljük, hogy annak ellenére vállaltunk el valamit, hogy tudtuk, semmi keresni valónk sincs a szakmában, a következő alkalommal legyenek határozottabb elképzeléseink és kikötéseink maunkkal és a jövőnkkel szemben!

Ha úgy gondoljuk, hogy akár azonnal visszamennénk a korábbi életünkbe, csak épp az volt a gond, hogy minden mást a munkánk alá rendeltünk, állítsunk fel alapszabályokat és kereteket a munkaidőnkkel és a munka-magánélet egyensúly fenntartásával kapcsolatban! Ezzel akár meg is előzhetünk egy (újabb) kiégést.

Ha pedig úgy látjuk, hogy mi rontottunk el valamit annyira, hogy az ígéretes lehetőség kicsúszott a kezeink közül, próbáljunk meg nem a kudarcainkra, hanem az addig elért sikereinkre koncentrálni, és ezeket kamatoztatni az újabb álmunk megvalósításánál!

Cikksorozatunk következő részében a munkával kapcsolatos tévhiteket romboljuk le. Addig is sikeres álláskeresést és örömteli munkát kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

Elismerésre, jó fizetésre és közeli munkahelyre vágyunk

Megszoksz vagy megszöksz - jelek, hogy ideje munkahelyet váltani

Könnymentes búcsú a múltunktól - hogyan mondjuk fel?

Kirúgtak, hogyan tovább? - Túlélő tippek a nehéz helyzetre

Otthoni munkavégzés - lehetőség vagy csapda?

Hogyan legyünk igazán hatékonyak? Mutatjuk a tippeket

Segítség, bedarál a munkám! - tippek kiégés ellen

Ezt olvasta már?

Ha az ingázó itthonról dolgozik, itt is kell adóznia »

4IG 524 (1,75 ) AKKO Invest 387 (-1,53 ) ANY 1160 (-0,43 ) APPENINN 310 (-1,27 ) AutoWallis 80 (1,52 ) BIF 240 (0,84 ) CIGPANNONIA 308 (0,98 ) DELTA 61 (-2,56 ) DM-KER 48 (6,67 ) FORRAS/OE 1160 (5,45 ) FORRAS/T 1460 (4,29 ) FUTURAQUA 56 (-2,09 ) GSPARK 3320 (1,22 ) Gloster 2700 (9,76 ) MASTERPLAST 810 (1,25 ) MOL 1527 (0,86 ) MTELEKOM 347 (-0,14 ) Megakran 4 (3,96 ) NORDTELEKOM 19 (-2,30 ) NUTEX 19 (5,87 ) OPUS 202 (0,50 ) OTP 9810 (0,51 ) OTT1 126 (-1,40 ) PANNERGY 708 (1,14 ) RABA 898 (2,98 ) RICHTER 6425 (1,18 ) SET Group 54 (9,59 ) TAKAREK 470 (6,82 ) WABERERS 1140 (-0,44 )