Új határidőt szabott a NAV - Mi jön most?

| olvasási idő: kb. 2 perc

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A szakma becslése szerint még mintegy 35 ezer kasszát kell bekötni, ebből 25 ezer a kiskassza.

Mivel az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezer kassza bekötésére állt rá a szakma, az új, augusztus 31-i határidő teljesítéséhez duplájára kell növelni a bekötési sebességet. Ugyanakkor az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők szerint lehetséges a határidő betartása. A korábbi tapasztalatok alapján azonban érdemes alaposan megfontolni, kivel szerződnek a megrendelők. A tét nagy, ugyanis a büntetés egymillió forint, vagy üzletbezárás lehet szeptembertől.

Trükköznek a cégek?

Felkavarta az állóvizet a pénztárgépes piacon a nemzetgazdasági minisztérium rendelete, amely szerint augusztus 31. után már csak online pénztárgép működhet. A végső határidőt azért tűzték ki, mert megítélésük szerint többen trükköztek, nem vették át a megrendelt gépet, vagy másik forgalmazót kerestek.

Az átállás nagyrészt lezajlott

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) támogatja és teljesíthetőnek tartja az online pénztárgép átállás új, augusztus 31-i végső határidejét. Vámos György, az OKSZ főtitkára elmondta: a szövetség támogatja a kormánynak azt a törekvését, hogy a pénztárgép átállás belátható határidőn belül lezáruljon, az új határidő a Magyar Közlönyben már megjelent. Rámutatott: jelenleg mintegy 150 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), ami azt jelenti, hogy az átállás nagyrészt már lezajlott. A pénztárgép- forgalmazóknak elegendő kínálatuk van még a kiskasszákból hátramaradt vállalkozások számára - fűzte hozzá.

A pénztárgép munkabizottság ülésén a forgalmazók is részt vettek, és mindenki egységesen úgy ítélte meg, hogy a kiskasszák esetében teljesíthető a határidő. A nagykasszák esete annyiban más, mert nekik a meglévő számítógépes rendszerüket kell átalakítani az adóügyi ellenőrző egység beépítésével - hívta fel a figyelmet.

Kitért arra is, hogy az adóhatóság már eddig is ellenőrizte az online átállást, amelynek során méltányosan és körültekintően járt el, csak kirívó esetekben szabott ki bírságot. Így ha egy érintett minden tőle telhetőt megtett az átállás érdekében, akkor nem bírságoltak a revizorok, egyedi problémák azonban a jövőben is előfordulhatnak.

A piacot felélénkítette a bejelentés, és kisebb pánikot okozott – nyilatkozta az portálnak a Laurel ügyvezetője. Szabó Ervin szerint azonban a forgalmazók már felkészültek arra, hogy bekössék a pénztárgépeket, ugyanakkor az elmúlt mintegy másfél év tapasztalatai azt mutatják, kizárólag megbízható, évek óta a piacon lévő, és megfelelő szervizháttérrel rendelkező céggel érdemes szerződést kötni. A jelenlegi helyzetben nincs további lehetőség kivárásra, ezért senkinek sem javasolja, hogy akár csak napokkal halogassa a döntést – húzta alá a vezető.

Az ígérgetés ideje lejárt

Az ígérgetés ideje lejárt, ha valakit mostanáig hitegetett a forgalmazója és sorozatosan csúszott a határidőkkel, akkor érdemes meggondolni, bízzon-e benne a továbbiakban, vagy válasszon olyat, aki valóban tud teljesíteni. Fontos információt ad a kasszaengedélyek listája, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet megtekinteni.

Jellemző, hogy az a forgalmazó, amely éppen csak megszerezte az engedélyt, még jó ideig teszteli a kasszát, és csak később jelentkeznek az esetleges hibák. Olyat érdemes választani, amely már hosszú ideje rendelkezik érvényes kasszával, szerencsés, ha nem csak egyetlen típusengedéllyel.

Időigényes a PC-s kasszák bekötése

Az ügyvezető elmondta, nem a kiskasszák cseréje lesz a legnagyobb probléma, a PC-s kasszák bekötése sokkal időigényesebb és bonyolultabb feladat. Szabó Ervin szerint a teljes állományban – ideértve a PC-s pénztárgépeket és a kiskasszákat is – mintegy 35 ezer olyan megrendelés lehet érvényben, amely még nem teljesült.

A kiskasszák valóban a polcokon állnak a forgalmazóknál – erősítette meg a szakmai hírportálnak az LA Pénztárgép Kft. ügyvezetője. Várkonyi Gábor szerint megalapozottan hozták meg a minisztériumi döntést a határidőről, cégüknél is több ezer pénztárgépet tudnak azonnal kiszolgálni. A szerződéskötést, a kasszák értékesítését és a bekötéseket is tudják vállalni határidőre. Az ügyvezető szerint az összes hazai forgalmazónál a hónap végéig 25 ezer is lehet a szabadon vásárolható pénztárgépek száma, tehát a kiskasszás kereskedők igényeit ki tudják elégíteni.

Gyorsulhat az átállás

Az onlinekassza.hu 2014 márciusa óta hétről hétre adatokat kért a NAV-tól a kasszacsere aktuális állásáról: az utóbbi hónapokban átlagban 20 ezres havi darabszámra állt be a bekötések száma. Míg áprilisban 26 411 kasszát helyeztek üzembe, várható lett volna, hogy a gyártás előrehaladásával, az üzembe helyezési tapasztalatok növekedésével a folyamat felgyorsul, ezzel szemben visszaesett és lassan kúszva felfelé, július hónapban 22 701 pénztárgépet kötöttek be a NAV-hoz. A nemzetgazdasági tárca abban bízik, hogy a határidő serkenti a folyamatot.

Büntetik a mulasztókat

Az átállást elmulasztó cégeket egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, és az üzlethelyiségeket is bezárhatja 12 nyitvatartási napra – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Ez így történt akkor is, amikor április 30-án lejárt az állami támogatás határideje. A piaci becslések szerint a mintegy 35 ezer kassza bekötése a jelenlegi ütem tartása mellett nagyjából két hónapot venne igénybe. Egyértelmű tehát, hogy fel kell gyorsítani a folyamatot.

 

Ezt olvasta már?

Egyszerűsített a telefonos ügyintézésen az adóhivatal »

4IG 410 (9,48 ) AKKO Invest 372 (3,33 ) ALTEO 722 (1,40 ) ANY 1250 (2,88 ) APPENINN 254 (7,19 ) AutoWallis 78 (4,00 ) BIF 308 (0,65 ) CIGPANNONIA 135 (2,27 ) CyBERG 890 (-18,35 ) DELTA 83 (14,74 ) EHEP 2440 (15,09 ) ENEFI 300 (8,70 ) FORRAS/OE 1050 (0,96 ) FUTURAQUA 70 (9,39 ) GSPARK 4400 (3,77 ) KPACK 12600 (6,78 ) KULCSSOFT 1390 (8,59 ) MASTERPLAST 600 (2,39 ) MOL 1965 (6,27 ) MTELEKOM 373 (4,04 ) NORDTELEKOM 32 (17,10 ) NUTEX 30 (10,86 ) OPUS 182 (6,43 ) ORMESTER 11000 (6,80 ) OTP 9585 (2,68 ) OTT1 178 (3,49 ) PANNERGY 694 (9,46 ) RABA 960 (5,49 ) RICHTER 6125 (4,43 ) SET Group 78 (10,87 ) TAKAREK 360 (3,45 ) WABERERS 710 (3,20 )