Katára buzdít a minisztérium

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Érdemes december 31-ig átgondolni a katára (kisadózó vállalkozások tételes adója) váltást, mivel jövőre duplájára, 12 millió forintra nő a bevételi értékhatár - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében.

A tájékoztatás szerint a bevételi határ megemelésének köszönhetően a 160 ezres "taglétszám" 50-60 ezerrel bővülhet a tárca számítása alapján. Katára váltani év közben is lehetséges, azonban ebben az esetben záróbevallást kell készíteni a nem katás időszakról - tájékoztatott az NGM.

Felidézték, a kisadózók által fizetendő adó jellemzően havi 50 ezer forint kiadást jelent, ami kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is. Ha a kisadózó bevétele meghaladja a 12 millió forintot, maradhat kisadózó, de a 12 millió feletti részre 40 százalékos adót kell fizetnie.

Kitértek arra, megemelkedik a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alap is a kisadózóknál, azaz a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg képezi a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot. A jelenlegi 81 300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93 500 forintra emelkedik az ellátási alap. Ezt az összeget kell figyelembe venni például a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál - írták.

További kedvező változás, hogy az eddigi 24 hónapos időszak helyett 12 hónapig nem választhatja ismételten ezt a kedvező adózási módot a vállalkozó a kata szerinti adóalanyiság megszűnésének évén kívül.

A döntésben segít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is, az alábbi linken található információkkal: http://nav.gov.hu/nav/kata_kiva_2017

Ezt olvasta már?

A Nagy Testvér mindent lát, a kéziszámlák kora leáldozik »