Kedd este száll fel először a füst a Sixtus-kápolnából

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A 115 pápaválasztó bíboros kedd délután fél ötkor vonul be a Sixtus-kápolnába és kezdi meg a pápaválasztási szavazást - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombati sajtótájékoztatóján.

A bíborosok hétfő délelőtt megtartják utolsó tanácskozásukat, majd a 115 pápaválasztó délután beköltözik vatikáni szálláshelyére, a Szent Márta házba.

A kedden kezdődő konklávé délelőttjén a bíborosok a Szent Péter-bazilikában közös misét tartanak, majd délután bevonulnak a pápaválasztás hagyományos helyszínére, a Sixtus-kápolnába. A bíborosok cseresznyefa padokban ülnek majd, mindenki kijelölt helyen, névre szóló táblával. Ahogy "kulcsra zárják" őket, megkezdik a szavazást. A két szavazási körből álló forduló sikeres vagy sikertelen mivoltát jelző füst kedd este száll fel a kápolna kéményéből.

Szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaznak a bíborosok: a füst ezek után, várhatóan 12 óra, illetve 19 óra körül száll majd fel. Ha viszont a délelőtti vagy délutáni szavazási fordulóban már az első körben meglesz az eredmény, vagyis sikerül pápát választani, akkor a fehér füst 10.30 és 11 óra, illetve 17.30 és 18 óra között felszáll.

XVI. Benedek megválasztásakor a konklávé második napján, 17 óra 56 perckor szállt fel a fehér füst.

"Nem szeretnénk előre szólni vagy SMS-ben jelezni, hogy melyik szavazás után várható a fehér füst. Jobb, ha ezt a sajtó is egyenesben éli át" - hangoztatta Lombardi. Hozzátette, hogy a fehér füsttel egy időben a Szent Péter-bazilika harangjai is megszólalnak. Az esti órákban a Sixtus-kápolna kéményét megvilágítják.

 

Lombardi szerint a konklávé "néhány napig fog tartani, nem lesz hosszú".

Közölte, hogy az új pápa halászgyűrűje XVI. Benedekének a másolata lesz, csak más nevet vésnek rá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte hány bíboros lép be esélyes pápaként a Sixtus-kápolnába, Lombardi azt válaszolta, "nem sok bíborosnak kell a konklávé előtt azon gondolkodnia, milyen nevet viseljen, ha pápának választják".

"Remélem, a sajtó még nem fáradt el túlzottan. Még néhány nap, és új vezetője lesz az egyháznak" - hangoztatta, hozzátéve, hogy információi szerint XVI. Benedek Castel Gandolfóból a tévén keresztül követi majd a pápaválasztást.

A bíborosok szombaton megtartották vatikáni tanácskozásuk hatodik napját, amelyen téma volt a "Kúria munkájának javítása" is. Egy hét alatt 133 bíboros szólalt fel.