Kétszázmillió egy sakk-készletért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint 200 millió forintnak megfelelő összegért kelt el I. Károly skót-angol király sakk-készlete, amelyhez az uralkodó annyira ragaszkodott, hogy még a kivégzéséhez is magával vitte.

A sakk borostyánból készült 1607-ben, a táblajátékok királyának kikiáltott Georg Schreiber porosz mester műve. A játék táblájának oldalhossza 70 centi, az egész készlet rendkívül jó állapotban maradt fenn. A vevő 601 250 fontot fizetett érte, borostyánból készült sakkért még sohasem adtak ennyi pénzt.

I. Károlyt 1649. január 30-án végezték ki. A vérpadra a sakktáblán kívül a bibliáját vitte magával. A sakk-készlet káplánjára, William Juxonra szállt, és az ő családja tulajdonában maradt egészen a 18. századig, amikor is megszerezte Sir Robert Hesketh brit főnemes, és egészen mostanáig az ő famíliája birtokában volt.

I. Károly nemcsak a sakk-készletet szerette, hanem a játékot is olyannyira, hogy akkor is éppen elmélyülten sakkozott, mikor jelentették neki, hogy elárulták a skótok a polgárháborúban. Még csak fel sem pillantott a játékból, jóllehet sorsa akkor pecsételődött meg.