Felfordul a világ! Mibe fektessük a pénzünket?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Miközben a világ megosztva próbál figyelni az új görög kormány kockázatos manővereire, illetve az orosz-ukrán konfliktus legújabb fejleményeire, az olaj árfolyama még mindig hatalmas csapásokat szenved el a mélyben. Összevetve a jelenlegi globális helyzetet, egyre több befektető érezheti úgy, hogy csak idő kérdése egy újabb válság kitörése, és ideje elgondolkodni a biztonságos menedékeken. A klasszikus menedékeszközök azonban mára elveszítették régi erejüket, és újak emelkedtek fel.

A múltban generációkon átívelő pénzügyi bölcsesség volt, hogy a legjobb menedékeszköznek a svájci frank, az amerikai állampapír, valamint az arany számít. A helyzet azonban mára alapjaiban változott meg – írja a MarketWatch-on Matthew Lynn.

Változó világ

Számos oka lehet annak, hogy egyes eszközök miért nyernek el biztonságos menedék szerepet. Az elsődleges ok, hogy évtizedekig vagy akár évszázadokig is stabilan őrizték az értéküket, függetlenül attól, hogy éppen milyen káosz sújtotta a világgazdaságot. A svájci frank – különösen Genfben tartva – kiváló példa volt arra, hogy világháborúk és hiperinflációk kereszttüzében is van olyan eszköz, amely kitartó és megingathatatlan. Hasonlóképpen működött az arany és az amerikai állampapír is.

A svájci frank szerepe a közelmúltban komoly változásokon ment át. Miközben a negatív kamatok azt jelentik, hogy lényegében a befektetőnek kell fizetnie a megtakarításáért, az adózási és szabályozói környezet egyre kevésbé kedvez azoknak, akik klasszikus menedékként tekintenek az alpesi országra.

Ezzel párhuzamosan az arany úgy tűnik a medvepiacban ragadt, miközben az amerikai állampapírhozamok rendkívül alacsonyak, és a Fed vásárlásival együtt már nem tűnnek annyira biztonságosnak, mint korábban. Egy időben a Bitcoinról gondolták, hogy újabb biztonságos eszközként funkcionálhat, jóllehet azóta kiderült, olyan mértékű volatilitás jellemzi, hogy lényegében szóba sem jöhet menedékeszközként.

Lynn összegyűjtött 4 olyan eszközt, amely az új, változó időkben erőre kaphat mint biztonságos menedék.

A lengyel Paradicsom

Különösen az európaiak számára lehet kedvező a lengyel zloty, Lengyelország ugyanis a rendszerváltozás óta rendkívüli gazdasági fejlődésen ment keresztül – jegyzi meg az elemző. Az alacsony államadósság a hitelezés alkotmányos kontrollja, illetve a magas népességszám, valamint a robusztus növekedés mind arra utal, hogy a lengyel fizetőeszköz jelenleg Európa egyik legjobb menedékeszköze, de globális szinten is kimagaslónak számít.

Noha a zloty valószínűleg hamarosan fel fog tűnni a globális befektetőknek, ami felértékelődést eredményezhet a deviza árfolyamában, Lynn mégis úgy véli, a lengyel fizetőeszköz még ebben az esetben is tarthatja az értékét. Ráadásul az sem valószínű, hogy Lengyelország a közeljövőben csatlakozna az euróövezethez.

Egzotikus menedékek

Izrael egy pénzügyileg konzervatív, kicsinek számító high-tech állam, amely jelenleg Svájc sokkal vonzóbb párjának számít a világban fizetőeszközével, a sékellel. Az alpesi országhoz hasonlóan Izraelnek is be kellett avatkoznia, hogy ne szálljon el a sékel árfolyama, mivel a fundamentumok sokkal erősebb devizát tennének lehetővé.

Annak ellenére, hogy az izraeli kamatszint sem számít magasnak, a 0,25 százalék legalább nem negatív, ami napjainkban már igen vonzó tulajdonságnak minősül. Amellett pedig, hogy a sékelbe vetett bizalmat az elmúlt évek háborús konfliktusai némileg megtépázták, Izrael gazdasága továbbra is stabil lábakon áll.

Izraelhez hasonlóan Szingapúr is egy vonzóbb „Svájc” manapság, csupán kevesebb hadviseléssel. Az alacsony adósságszint és a keményen dolgozó lakosság egyaránt arra utal, hogy az ázsiai ország devizája, a szingapúri dollár megfelelő menedékeszköz lehet – különösen, hogy Szingapúr egyre sikeresebb privát banki központnak számít.

Biztonságos termőföld

Noha a pénzügyi piacok uralkodnak a mai gazdaságban, egyre többen térnek vissza a termőföldhöz mint megbízható befektetéshez. Jó példa erre az Egyesült Királyság, ahol 2003 óra 300 százalékkal értékelődtek fel a termőföldek, ami megegyezik az arany teljesítményével, és messze lekörözi az ingatlanpiacot és a részvényeket.

Ugyanez igaz azonban a világ többi részére is. Bár a minőségi mezőgazdasági területek nem képeznek túlzottan likvid piacot, és jelentős gondozást igényelnek, az egyre nagyobb globális populáció mellett feltehetően tartani fogják az értéküket – jegyzi meg Lynn.

A jó öreg bankjegyek

A Visa és a Mastercard lehet, hogy arra fordítják energiájuk nagy részét, hogy meggyőzzék az embereket, minél előbb hagyják maguk mögött az elavult készpénzeket, manapság érdemes mindezt kellő kritikával fogadni.

A negatív kamatok korában ugyanis, amikor a kötvényhozamok is gyakran nulla alá kúsznak, a bankjegyek meglepően vonzó eszköznek minősülhetnek. Jóllehet ezek nem kamatoznak, a negatív kamatok és a defláció világában ennek hirtelen nincs is túl nagy jelentősége. A nulla nem is olyan rossz üzlet, amikor az árak csökkennek, és a megtakarító fizethet a bankban lekötött pénzéért.

Lynn következtetése tehát az, hogy jelenleg a legjobb választás az, ha a nagyobb megtakarítást készpénzben tartjuk – lehetőleg a fent említett pénznemekben és persze svájci frankban –, miközben birtoklunk néhány száz hektár termőföldet Angliában. Akinek van erre lehetősége, az ugyanis feltehetően bármilyen erősségű vihart átvészelhet a közeljövőben.

Ezt olvasta már?

Így szorítja vissza a járvány a készpénzhasználatot »

4IG 445 (0,23 ) AKKO Invest 400 (2,04 ) ALTEO 734 (3,38 ) APPENINN 291 (0,52 ) AutoWallis 79 (2,20 ) CIGPANNONIA 141 (2,92 ) CyBERG 895 (11,88 ) DELTA 100 (-1,49 ) Duna House A 3100 (3,33 ) EHEP 5800 (-1,69 ) ENEFI 310 (5,08 ) FORRAS/OE 1200 (2,56 ) FUTURAQUA 74 (3,20 ) KULCSSOFT 1885 (4,72 ) MASTERPLAST 600 (0,67 ) MOL 1910 (-2,95 ) MTELEKOM 362 (0,56 ) NORDTELEKOM 36 (1,97 ) NUTEX 34 (7,99 ) OPUS 273 (19,78 ) ORMESTER 11900 (3,48 ) OTP 8815 (0,06 ) OTT1 185 (2,78 ) PANNERGY 670 (0,30 ) RABA 984 (3,58 ) RICHTER 6355 (-0,31 ) SET Group 81 (2,54 ) TAKAREK 435 (1,16 ) WABERERS 778 (8,06 )