Kiírták az összes Vekop pályázatot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) teljes hét évre (2014-20) vonatkozó keretösszegét sikeresen meghirdette pályázatok formájában a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány által kitűzött március 31-i határidőre - jelentette be ákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szombaton.

Emelt összeg

A program hét évre meghatározott keretösszege 258,5 milliárd forint volt, amely mellé a kormány további 18,7 milliárd forint forrást adott 2017-ben, így az elmúlt két évben 277,2 milliárd forint összegben 98 pályázati felhívás jelent meg.

A program részben területi szereplők, Pest megye, Budapest és Érd fejlesztéseihez biztosít forrásokat, a helyi gazdaság megerősítésére és a helyi foglalkoztatás bővítésére, a szereplők saját fejlesztési elképzeléseit támogatva.

A szereplők a saját maguk által tervezett integrált területi programok alapján juthatnak a számukra előre meghatározott, allokált támogatási összeghez - emlékeztetett az államtitkár.

Emellett a Vekop ágazati felhívásokat is magában foglal, amelyek négy másik operatív program, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop), a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop), az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (Efop) és a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési operatív program (Köfop) részben, vagy teljes mértékben a Közép-magyarországi régióra kiható forrásait tartalmazzák, a Vekop keretében megjelentetve.

Harmadát zárták eddig

A Vekopban kizárólag Pest megye, Érd és Budapest területén, saját fejlesztési elképzeléseik esetében 43,6 milliárd forint, az ágazati felhívások keretében a teljes Közép-magyarországi régióban 233,6 milliárd forint áll rendelkezésre a kormány által megítélt többletforrásokkal együtt. A programban megjelent 98 felhívásból 68 nyitott, 30 már lezárult - ismertette az államtitkár.

Hozzátette: a források többek között mikro-, kis- és középvállalkozások, kutatóhelyek, egyházak, civil szervezetek, egészségügyi szolgáltatók, nonprofit szervezetek, helyi önkormányzatok és helyi nemzetiségi önkormányzatok, állami és önkormányzati fenntartású intézmények, valamint a szolgáltatásaikat igénybe vevő állampolgárok számára érhetőek el.

Ezt olvasta már?

A kormány támogatásával érkeznek az elektromos taxik »