Kilenc jel, hogy jó úton jársz a meggazdagodáshoz

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdagság megfelelő pénzügyi szokásokkal elérhető. Ha nem a gyorsaság a cél, hanem a vagyonépítés, akkor lehetséges, hogy már a jó úton jársz, csak még nem tudsz róla.

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere óva int a gyors meggazdagodástól, mert az gyakran csak a szerencsén múlik, és nem a döntéseken. Erre hozta példának nemrégiben a bitcoint, amely jó időpontban milliós nyereséget érhetett, de a magas kockázat miatt a kriptovalutás befektetésekkel nem garantálható az évtizedes gazdagság.

A megfelelő befektetési és megtakarítási stratégiákkal azonban nem kell aggódni a jövő miatt. A BusinessInsider segítségével összeszedtünk 9 tényezőt, ami azt mutatja, hogy jó úton jársz a vagyonépítésben.

Az első munkád óta van nyugdíj-megtakarításod

Már az első fizetésedből is félretettél a nyugdíjas évekre. Bár pályakezdőként nagyon távoli célnak tűnik a nyugdíj, ez az idő még hosszabb lehet a megtakarítás halogatásával. Minél később vágsz bele, annál később várnak a pihentető évek. Az éves hozam visszaforgatása tovább növelheti a megtakarítást.

Mindig időben törleszted a hiteleket

Akár diákhitelről, akár lakásvásárlásról legyen szó, mindig időben és teljes összegben törleszted a hiteleidet, így elkerülöd az extra költségeket. Jó technika ennek megvalósítására az automatikus utalás beállítása vagy az előtörlesztési lehetőség (abban az esetben, ha megéri).

Kuponok és akciós vásárlás

A nagybevásárlást inkább diszkontláncban tudod le, és nem a legdrágább környékbeli üzletben. Figyeled az akciókat, felhasználod az akciós kuponokat és tudatosan vásárolsz.

Pénzügyi vésztartalék

Bármikor előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülünk (baleset, munkanélküliség), amikor tartalékokhoz kell nyúlni. A pénzügyi tanácsadók többsége azt javasolja, hogy a vésztartalék legalább három hónap kiadásaidra legyen elég.

Nem költöd el az összes extra pénzt

Sokan kapnak év végén vagy év közben a munkájuk elismeréseként bónuszt. Nagy a csábítás ilyenkor egy kis szórakozásra költeni a pénzt. De jobb helyen is lehet ez az összeg: fordíthatjuk adósságtörlesztésre, vagy olyan befektetésre, amely folyamatos megtérülést hoz.

Mindened megvan, ami kell, de csak arra költesz, ami szükséges

Ha a lehetőségeid alatt költesz, akkor ez jó fokmérője a pénzügyi tudatosságnak. Az alapvető szükségleteket kielégíted, viszont ha luxusról van szó, akkor arról le tudsz mondani. Képes vagy ellenállni a kísértésnek.

Fizetésemelés

Jó érzés, ha a munkát anyagilag megbecsülik. A pénzügyi tudatosság része, hogy kéred a neked járó fizetésemelést. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy az általad betöltött munkakörért mennyit fizetnek a konkurens cégeknél.

Nem költesz sokat a lakhatásra

Egy szerényebb lakásban, házban is lehet boldogan élni. A vagyonos emberek közül sem él mindenki kastélyban. A már emlegetett Warren Buffett például még mindig az 1958-ban vásárolt házában él. Állítása szerint így sokkal több pénze marad, hogy az általa értékesnek gondolt dolgokra költse. Szakemberek szerint az ideális az, ha a havi bevételek maximum 30 százaléka megy a lakhatási költségekre.

Diverzifikált portfólió

A legjobb hosszútávú befektetések alacsony költségűek, változatosak és kellő mértékben agresszívek. Fontos, hogy a részvények, befektetési alapok és kötvények megfelelő kombinációját használjuk, hogy elég hozamot érjünk el, ugyanakkor ne tegyük kockára a teljes megtakarítást. Viszont a legrosszabb befektető az, akinek semmilyen befektetése sincs.

Ezt olvasta már?

Emelkedett a kincstárjegy hozama »