Kirúgtak, hogyan tovább? - Túlélő tippek a nehéz helyzetre

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Ha nem tetszik nekünk a munkahelyünk, felmondunk, ha mi nem tetszünk, kirúgnak minket - leegyszerűsítve így néz ki a munka világa. A kirúgás gondolata mégis sokakat furcsa, gyomorszorongató érzéssel tölt el. Milyen jogaink vannak, ha kirúgtak minket? Hogyan álljunk talpra, és hogyan lépjünk tovább? Cikksorozatunk 13. részében ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Sorozatunk előző részében megnéztük, hogy mire kell felkészülnünk, ha a felmondás mellett döntöttünk. Az élet azonban néha úgy alakítja a sorsunkat, hogy nem a saját akaratunkból hagyjuk ott a munkahelyünket. 

Amikor váratlanul kézhez kapjuk a felmondásunkat, hirtelen úgy érezhetjük, kicsúszott a lábunk alól a talaj. Kérdések ezrei kavaroghatnak a fejünkben: Miért? Miért engem? Miért most? Mi lesz velem, a családommal, a lakbérrel, a számlákkal? Nem könnyű helyzet, az egyszer biztos. Hogy lehet mégis túlélni ezt?

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Lehet szégyennel élni?

Az elbocsátást a pszichológusok leggyakrabban a váláshoz vagy egy családtag elvesztéséhez szokták hasonlítani, hiszen mindhárom esetben egy érzelmi hullámvölgyön megyünk keresztül, mire el tudjuk fogadni és fel tudjuk dolgozni a szomorú tényt. 

Ami viszont nehezíti a helyzetet, hogy akit kirúgtak - bármilyen okból is tették-, az szégyellni kezdi magát. Így, bár fontos lenne, hogy kibeszéljük magunkból ezt a traumát, magunkba fojtjuk, mert azt gondoljuk, a társadalom majd “kinéz minket”, hiszen még egy állást sem voltunk képesek megtartani.

Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy az efféle gondolatok teljesen természetesek a munkaviszony megszűnését követő néhány hétben, ha viszont hagyjuk magunkon elhatalmasodni a negatív érzéseket, könnyen eljuthatunk akár egy mély depressziós állapotig is. Ezt elősegítheti például az is, ha már a “szégyen-fázisban” nekiállunk munkát keresni, és ér minket néhány elutasítás.

Pont emiatt a szakértők általában azt tanácsolják, hogy bármennyire is sürgős, hogy új munkahelyet találjunk, adjunk magunknak egy kis időt a “gyászra”. Készüljünk fel lelkileg arra is, hogy a következő állásinterjúinkon tárgyilagosan beszélnünk kell majd arról, hogy miért veszítettük el az állásunkat!

De tényleg, miért?

Ha a munkáltató felmondással megszünteti a munkaviszonyunkat, köteles megindokolni a döntését. Nem mindegy azonban, hogy mi áll az elbocsátás hátterében, ugyanis törvény írja elő, hogy milyen indoklások fogadhatóak el.

Ilyen például a nem megfelelő munkavállalói magatartás, tehát ha állandóan késünk, folyton vitázunk a munkatársainkkal, nem tudunk együttműködni a csapattal, vagy rendszeresen bódult állapotban járunk be dolgozni. Ezek azonban csak akkor jogos érvek, ha viselkedésünk nem csak bosszantó, hanem valóban gátol minket és/vagy másokat a munkavégzésben.

Forrás: pixabay

A nem megfelelő képességeink miatt is dönthet úgy a cég, hogy elköszön tőlünk. Ez az indoklás főként a próbaidő során fordul elő, ám egy új munkakör vagy egy váratlan egészségügyi probléma is beleszólhat a dologba. Ezek mellett gyakori okai még az elbocsátásnak a munkaadó működésével kapcsolatos problémák: az átszervezés, a létszámcsökkentés vagy a cég megszűnése.

Fontos, hogy az indoklásnak valósnak és helytállónak kell lennie, különben a felmondás érvénytelen. Ha például “létszámleépítés” indoklással kézbe kapjuk a felmondásunkat, majd pár nap vagy hét múlva kiderül, hogy meghirdették a pozíciónkat, mehetünk a bíróságra.

De gyakori eset például az is, ha a munkaadó azért akar kirúgni minket, mert nem megyünk bele a munkaszerződésünk módosításába - például nem vállalunk több feladatot ugyanannyi pénzért, vagy nem tudjuk megoldani a bejárást a munkavégzés helyének megváltoztatása miatt. A munkaszerződés azonban egy kétoldalú megegyezés, egyoldalú módosítására a munkáltató nem jogosult.

Ami jár, az jár

Ha a felmondás indoklása helytálló, akkor nincs értelme a munkánkért küzdeni a bíróságon, azzal azonban nem árt tisztában lennünk, hogy jár-e végkielégítés, illetve hogy mennyi a felmondási időnk.

A végkielégítésre minimum 3 év munkaviszony után vagyunk jogosultak, összege legalább egy havi bérünk.

A felmondási időre vonatkozóan a szerződésünk az irányadó, de a törvény 30 napban határozza meg ezt az időszakot.

Fontos, hogy kirúgás esetén viszont a felmondási idő legalább felére mentesülnünk kell a munkavégzési kötelezettségünk alól. Ez azért törvény biztosította jogunk, hogy ez idő alatt legyen lehetőségünk intézkedni és munkát keresni.

Hogyan tovább?

Az állás elvesztését eleinte azért is lehet nehéz kezelni, mert hirtelen nem tudunk mit kezdeni azzal a rengeteg felszabadult idővel. Ha az első néhány napban kikelni sincs erőnk az ágyból, az teljesen rendben van, később viszont meg kell tanulnunk ügyesen beosztani az időt, hogy munka nélkül is kapjon egy keretet az életünk.

Forrás: pixabay

Az egyik legfontosabb tényező ilyenkor talán a szemléletváltás: ebben a helyzetben ne munkanélküliként tekintsünk magunkra, sokkal inkább főállású álláskeresőként! Ez annyit tesz, hogy az időnk nagy részét érdeklődéssel, telefonálgatással, hirdetések böngészésével és pályázati anyagok kidolgozásával töltjük, valamint lehetőségünk nyílhat felfrissíteni vagy bővíteni az egyes szakterületekkel vagy nyelvekkel kapcsolatos tudásunkat. (Ha épp valamilyen képességünk hiánya volt az elbocsátás oka, az még egy érv amellett, hogy képezzük, fejlesszük magunkat, amikor csak időnk engedi.)

Ha pedig az állásinterjún rákérdeznek, miért szűnt meg az előző munkaviszonyunk, nem szabad eltitkolni, hogy nem a mi döntésünk volt, viszont érdemes előre készülni a válasszal, hogy magabiztosan tudjunk felelni a “Mit gondol, miért küldték el a cégtől?” kérdésre.

Ha személyes ellentét vagy a munkáltatóval kapcsolatos változás állt a háttérben, elég ha ennyit mondunk. Ha viszont bennünk volt a hiba, fontos, hogy tisztában legyünk vele és tudjuk kezelni is.

Ha azt sugározzuk, hogy tudjuk, hogy hibáztunk, de tanultunk belőle és teszünk azért, hogy minden nap egyre jobbak legyünk, interjúztatóink könnyen szemet hunyhatnak afelett, hogy az előző helyről elbocsátottak miket. Hiszen mi is éppúgy álláskeresők vagyunk, mint bárki más.

Cikksorozatunk következő részében az otthoni munkavégzéshez adunk tippeket. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

Elismerésre, jó fizetésre és közeli munkahelyre vágyunk

Megszoksz vagy megszöksz - jelek, hogy ideje munkahelyet váltani

Könnymentes búcsú a múltunktól - hogyan mondjuk fel?

Ezt olvasta már?

Kötözködik a Continental, 120 embert kitesznek »