Komoly matekozás indul az új rezsicsökkentés miatt

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János 2015 nyarán jelentette be, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne csökkenteni a háztartások közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos terheit. Arról, hogy ez egyébként a költségvetés számára milyen jellegű kiadásokkal jár, az az előterjesztéshez csatolt, két nap alatt elkészített (kitöltetlen) hatástanulmányból sajnos nem derül ki. A fenntartások ellenére semmi sem akadályozhat meg minket, hogy szabadidőnkben idén szinte valamennyi igazolványunkat lecseréljük.

Bár korábban nem sokat tudtunk meg a költségek eltörlésének menetéről, a bejelentést követően mi csak örülhetünk annak, ha igyekeznek újabb szolgáltatásokkal kapcsolatban elhitetni velünk, hogy azok ingyen járnak számunkra. Vegyük hát végig ezeket az okmánykiállítást és egyes eljárások körét érintő változásokat!

1. Személyi igazolvány igénylése, kiállítása

2016-ig ennyibe került: 1500 Ft

A személyi igazolvány valószínűleg az egyik legtöbbet használt okmányunk. A banki ügyintézéstől a csomagok átvételén át a különböző szolgáltatóknál történő azonosításon át  szinte valamennyi hatósági ügyig még a (pénzmosás elleni törvény szerint) a nagyobb összegű befizetésekhez is szükség van rá.

Ezek mellett volt egy számomra szintén meglepő történés: a hivatalos statisztikák szerint az első napokban megrohamoztuk a kormányablakokban és okmányirodákat: több mint 5000 igénylés érkezett pár nap alatt.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára (b) átadja az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt Somkúti Gábornak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A személyi igazolvány igénylését egy másik újítási is népszerűvé tette: az új digitális személyi igazolvány több funkciót tartalmaz: például elektronikus aláírási funkciója van, kiváltja a TAJ- és az adókártyát is.

2. Lakcímkártya igénylése, kiállítása

2016-ig ennyibe került: 500 Ft / 1000 Ft

A lakcímkártya azért speciális kártyafajta, mert előállítása a kormányablakokban és az okmányirodákban azonnal történik. A kézi laminátor segítségével az üres okmányokra a megfelelő adatok nyomtatása után már ki is adható az ügyfelek számára.

A kártya igénylése természetesen triviálisnak tűnhet, ha az általam felvázolt logikát követjük: elsősorban a legfontosabb, a társadalom számára széles körben használt kártyák díját szándékozták eltörölni. Ezen kívül azonban, feltételezem, más indok is állhat a háttérben.

Ez pedig annak az adminisztratív teher megszüntetésének igénye lehet, melyek a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételét vetnék vissza. Persze (a maximális támogatást tekintve) tíz millió forint mellett egy 500 vagy 1000 forintos kártya kiállítása nem tétel, de a nagycsaládosok esetében akár egy kisebb bevásárlás költsége is megspórolható.

3. Első jogosítvány kiállítása

2016-ig ennyibe került: 4000 Ft

Az elmúlt évek keserű tapasztalata, hogy a jogosítvány megszerzésének nem a végső okmány kiállítása az igazán drága tétele. A 2000-es évek közepéhez képest drasztikusan megemelkedett a jogosítványhoz jutás költsége: emelkedtek az óradíjak, a vizsgadíj, csak a jogosítvány kiállításának ára nem változott.

Figyeljünk az érvényességre!
Fontos, hogy a jogosítványnak nem a fényképes oldalán lévő lejárati időt kell figyelnünk, hanem a hátoldalon, az egyes kategóriáknál található dátumot.

Mivel jelenleg bőven meghaladja a 100.000 forintot a jogsi teljes költsége, nem elhanyagolható ez a könnyítés sem. Bár lényegesen kevesebbet spórol az ember, mint az ismételt vizsgadíjak esetleges eltörlésével, de egyúttal jutalomként is tekinthető a korábbi akadályok legyőzése után.

4. Diákigazolvány kiadása

2016-ig ennyibe került: 1400 Ft

A cikk megírásának apropóját ennek a díjnak az eltörlése szolgáltatta. Nagyvonalakban folyamatosan követtem ezeknek a fizetési kötelezettségeknek a megszüntetésével kapcsolatos híreket, erre azonban nem kaptam fel a fejemet, pedig azonnal megtettem volna. Így a januári Neptun-rendszeren benyújtott igénylés alkalmával döbbentem rá, hogy a pénztárcám (szigorúan átmeneti jelleggel) ezúttal vastagabb marad.

A közoktatásban és felsőoktatásban tanulók (és persze előbbi kategória esetén elsősorban a szüleik) számára apró segítség, hogy a diákigazolványért nem kell fizetni. A legjobban - gondolom én - azok a szülők örülnek, akiknek kamaszodó gyerekük hanyagul zsebre vágott kártyáikat különböző okokból pár évente folyamatosan pótolni kellett.

Örömteli fejlemény ez már csak azért is, mert az utóbbi pár évben a Nemzeti Egységes Kártyarendszer bevezetésével a kártyák igényléséhez az okmányirodákban kellett azonosító számot igényelni. Fontos megjegyezni, hogy az azonosító szám több alkalommal is felhasználható, így nem kell minden elvesztett kártya pótlása esetén sorszámot húzni.

5. Pedagógus igazolvány kiadása

2016-ig ennyibe került: 1400 Ft

A jogszabályi háttér az utóbbi időben az oktatással kapcsolatos kártyák többségét egy rendszerben kezelte, díjaikat egységesítették, így kézenfekvő volt, hogy a diákigazolvány illetékének eltörlése a pedagógus igazolványokra is kiterjeszthető.

Így a pedagógusok is ingyenesen igényelhetnek igazolványt az illetékes szerveknél.

További könnyítések

Nyilvánvalóan szociális szempontokat vettek figyelembe, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréjénél. Kedvezményt kaptak a gazdák és az erdészek a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány ingyenes kiállításával. Emellett  ingyenes okmánycserét családi állapot változás vagy névváltozás miatt a fiatal párok támogatásának igénye motiválhatta volt.

Nem az állampolgárok felelősségtudatát erősíti, és a rendőrség számára is okozhat többletterhet az igazolhatóan eltulajdonítás esetén történő ingyenes okmánypótlás bevezetése. Ez valamennyi kártyánkra, így az adókártyára is vonatkozik. Természetesen, akitől lopták már el korábban a pénztárcáját (benne valamennyi iratával) tudja, hogy a fenti tételek összeadva súlyos tízezer forintokat jelentettek, sok esetben számukra fel nem róható módon.

Úgy gondolom, a díjak eltörlése (ha azok valóban azzal járnak, hogy az állam spórol magán, kigazdálkodja a kieső bevételeket - és ennek nem feltétlenül csak a létszám racionalizálás az eszköze) másrészt tekinthető egyfajta eszköznek az egységes kártya későbbi bevezetéséhez is.

Ezt olvasta már?

Figyelj oda, többfajta kedvezményt is adnak a biztosítók! »