Könnyebben kapok hitelt más banknál, mint a sajátomnál?

| olvasási idő: kb. 2 perc

Váratlan kiadás, lakásfelújítás, iskolakezdés... A kamatmentesség érdekében mantrázott jó tanácsok ellenére néha bizony adódik, hogy a hitelkártyánkkal tovább kéne nyújtózkodnunk, mint ameddig a hitelkeretünk ér. Mit tegyünk ilyenkor: kérjünk hitelkeret-emelést a bankunktól vagy inkább próbáljuk meg egy másik bankban?

Először is, döntsd el, hogy milyen célra szeretnéd igénybe venni a hitelt! Ha egy meghatározott célra szeretnéd, és inkább részletekben fizetnéd vissza, akkor mindenképpen személyi kölcsönt vagy folyószámla-hitelkeretet javaslunk, mert ezeknek olcsóbb a kamata és a készpénzhez jutás is sokkal kedvezőbb. Ha viszont csak rövid időre kellene a pénz, amit inkább kártyás vásárlással érnél el, majd egy-két részletben gyorsan vissza is fizetnéd, vagy csak tartaléknak szeretnéd a keretet, netán rendszeres kedvezményeket szeretnél kapni a kártyás vásárlások után, abban az esetben a hitelkártya a megfelelőbb választás.

Ezek arra az esetre is vonatkoznak, ha folyószámlahitellel vagy hitelkártyával rendelkezel már, de növelni szeretnéd ennek kereteit. Főleg, ha gyorsan. Lássuk, mire számíthatsz!

1) Új folyószámlahitel igénylésével

Általában 3 hónapot várnod kell a bankodnál attól kezdve, hogy jött rá rendszeres jövedelem. Ez alatt a három hónap alatt mindenképpen bérjövedelem kell érkezzen rá, más jogcímű jóváírás nem számít bele a keretbírálatba, és az is fontos, hogy ne legyen semmilyen elmaradásod a banki díjak fizetésében! A bankok a későbbiekben is rendszeresen vizsgálják, hogy a bérjövedelem továbbra is érkezik-e a számlára, így nem érdemes a folyószámlahitel kézhez kapása után gyorsan másik bankszámlára átvinni a fizetésed, hogy ott is folyószámlahitelt igényelj. A folyószámlahitelt nagyon gyorsan, általában néhány nap alatt, de akár már néhány óra alatt is megkaphatod mindenféle igazolások nélkül és a folyószámlához tartozó, meglévő bankkártyáddal azonnal hozzáférhetsz.

Ne feledd, hogy ha egyszerre kértél folyószámlahitelt és a törvény szerinti ingyenes készpénzfelvételt, akkor a folyószámlahitel tartozásod esetén legfeljebb a bankszámlára érkező jövedelem erejéig köteles biztosítani a díjmentességet a bank (150 ezer forint helyett). A bankok általában a folyószámládra érkező jövedelem mértékéig adnak hitelkeretet, hiszen a visszafizetésnek a rendszeres jövedelmed a biztosítéka.

2) Meglévő folyószámlahitel keretnövelése

Általában akkor lehetséges, ha a jövedelmed nagyobb, mint a jelenlegi kereted és nincs automatikus keretemelési megállapodásod, mely a jövedelmeddel arányosan növeli (vagy épp csökkenti) a meglévő hitelkeret mértékét. Erre hamar megkapod a választ, ha érdeklődsz a számlavezető fiókodban, vagy felhívod a bankod ügyfélszolgálatát. Egy konzultációt mindenképpen megér.

3) Új hitelkártya igénylésekor

Igazából teljesen szabadon választhatsz hitelkártyát, melyben segíthet Neked a BankRáció.hu hitelkártya-összehasonlítója. Nem fontos, hogy annál a banknál igényeld meg a hitelkártyád, amelyiknél a számlád van vagy ahova a fizetésed érkezik. Ha úgy érzed, hogy kötelezettség nélkül ki akarsz próbálni egy másik bankot, melyet bármikor vissza is mondhatsz (a tartozásod visszafizetésével), akkor nyugodtan tedd meg: igényelj hitelkártyát ott, ahol csak szeretnéd! Ebben az esetben azonban számolnod kell azzal, hogy az új banknál új ügyfél vagy, nem ismernek téged a számlamúltadból, így a bank által előírt dokumentációt hiánytalanul be kell szerezned és teljesítened kell a bank egyéb feltételeit is, különben a hitelkártyád igénylését elutasítják. A banki igénylőlapon nem szabad egyetlen banki hiteled sem elhallgatni, mert nem csak a folyószámla kivonatról fogják látni a hiteleid törlesztését, hanem le tudják kérdezni a banki hiteleidet a pozitív adóslistáról is.

Ha a hitelbírálat sikeresen lezajlik, utána indul csak a kártyagyártás megrendelése, ami további 1-2 hetet vesz igénybe, plusz a postai kiküldés és ha mindez megvan, akkor még a kártya aktiválását is el kell végezned. Ezért célszerű az igény előtt már legalább egy hónappal megigényelni a hitelkártyádat! Mivel az új bankod is látni fogja a folyószámlahiteledet a pozitív adóslistából, ezért nem valószínű, hogy idegen bankban nagyobb hitelkeretet kaphatsz, mint a saját bankodnál, hacsak az adott bank nem ad amúgy is több hitelkeretet üzleti megfontolásból, mint a jelenlegi bankod. Ugyanakkor ez a hitelkeret a folyószámlahitellel ellentétben a rendszeres jövedelmed kétszerese, akár háromszorosa is lehet és még meglévő folyószámlahitel esetén is többet kaphatsz, mint az egyhavi jövedelmed.

4) Meglévő hitelkártya keretemelése

Ez a legnehezebb ügy, de nem lehetetlen! Mindig gondolj arra, hogy a bank csak akkor ad keretemelést neked, ha meg tudod győzni arról, hogy jó adós vagy és vissza is tudod fizetni a magasabb összegű hitelkeretet is. Ezért készülj, hogy esetleg új dokumentumokat kell bemutatnod, és persze alaposan megnézik az eddigi törlesztéseid is. Mivel a hitelkártyánál nem kell a teljes összeget visszafizetni a hónap végén, ezért csak a minimumösszeg erejéig vizsgálják a törlesztéseid, az viszont elvárás, hogy legalább annyit mindig pontosan a határidőig fizess be. Minden megcsúszás, még ha 1-2 napos is, mindenképpen rossz pontnak számít!

Mivel a hitelkártya keretemelés nem igényel új kártyagyártást, ezért elég hamar megkaphatod a választ egy meglévő folyószámlahitel keretnövelésnél valamivel hosszabb, de az új hitelkártya igénylésénél sokkal rövidebb idő alatt. Végül érdemes tudnod, hogy vannak bankok, melyek a jó adósaiknak automatikusan is emelik a hitelkártya hitelkeretét, amennyiben az indokolt és az adós minden esetben határidőre pontosan fizet.

Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed »