Könnymentes búcsú a múltunktól - hogyan mondjunk fel?

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Kinézünk egy állást, megpályázzuk, azonnal felvesznek, talicskával toljuk haza pénzt, és nem mellesleg a cég is annyira meg van elégedve velünk, hogy nyugdíjas korunkig biztos helyünk van, majd boldogan élünk, míg meg nem... - egy álomvilágban valahogy így nézhet ki a dolgozók élete. A valóság azonban ennél sokkal komplikáltabb és árnyaltabb: néha a meghirdetett pozíció mégsem olyan, mint amilyennek ígérték, többet dolgozunk, mint amennyit fizetnek, és a munkatársainkkal vagy a főnökünkkel sem feltétlenül felhőtlen a viszonyunk. Mit tehetünk ilyenkor? A válasz egyszerű: fel kell mondani. Na de hogyan és milyen áron? Cikksorozatunk tizekettedik részében ezt a témát járjuk körbe.

Sorozatunk előző részében azt néztük meg, mik azok a helyzetek, amikor rá kell érbednünk: nincs tovább maradásunk a jelenlegi munkahelyünkön. Ha pedig nem szeretnénk kiprovokálni - vagy megvárni -, hogy kirúgjanak bennünket, akkor bizony előbb-utóbb be kell nyújtanunk a felmondásunkat.

Ha eljött a búcsú ideje

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem csak hirtelen felindulásunkban gondoltunk arra, hogy felmondunk, hanem valóban nem látunk más lehetőséget, akkor érdemes erre a folyamatra is épp úgy felkészülni, mint egy állásinterjúra. Annyi a különbség, hogy itt nem a szakmai tudásunknak vesszük majd nagy hasznát, sokkal inkább a jogi tájékozottságunknak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ha van olyan ismerősünk, aki nem rég mondott fel a munkahelyén, akkor talán ő is tud tanácsokat adni, de még jobb, ha egy HR szakértő vagy egy munkajogász segítségét kérjük. Fontos viszont, hogy ne csak a jogainkkal, hanem a kötelezettségeinkkel is tisztában legyünk, így csekély az esélye annak, hogy meglepetés ér majd minket.

A szakemberek egyébként azt ajánlják, hogy első lépésként vegyük elő a munkaszerződésünket, és alaposan olvassuk át: fókuszáljunk a felmondás feltételeit és módját, valamint a felmondási időt taglaló részekre!

Nézzünk utána annak is, hogy van-e a cégünknél irányadó kollektív szerződés! Ezek ugyanis tartalmazhatnak a törvényben foglaltaktól eltérő elvárásokat vagy feltételeket, meghatározhatnak benne például hosszabb felmondási határidőt.

Hogyan csináljuk?

A felmondási szándékunkat minden esetben írásos módon is alá kell támasztanunk. Bár a Munka Törvénykönyve szerint van lehetőségünk ezt elektronikus úton is benyújtani, a szakértők inkább a papír alapú tájékoztatást ajánlják, hiszen ennek átvétele könnyebben igazolható és bizonyítható.

A felmondás közléséhez használhatunk egy az interneten elérhető sablondokumentumot, de az is elegendő, ha csak annyit írunk, hogy munkaviszonyunkat felmondással megszüntetjük, a ránk vonatkozó felmondási idővel járó kötelezettség tudatában.

Érdemes arra is felkészülni, hogy a cég javaslatokat kérhet tőlünk a munkánk átszervezésére, amíg nem találják meg az utódunkat. Ilyenkor akár személy szerint is megnevezhetünk valakit, aki át tudná venni a feladatainkat - persze csak akkor, ha van házon belül olyan, akit alkalmasnak találunk erre.

Azonnal és határozottan

Azonnali hatályú és indoklás nélküli felmondásra a próbaidőnk alatt van lehetőségünk, figyelnünk kell viszont arra, hogy szándékunkat legkésőbb a “tesztidőszak” utolsó napján közölnünk kell, írásban.

Élhetünk az azonnali felmondás lehetőségével akkor is, ha a munkáltató szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegi a rá vontakozó kötelezettségeit, vagy ellehetetleníti a munkaviszony további fenntartását. Felmondási szándékunkat azonban ebben a helyzetben már indokolnunk kell.

Fontos tudni, hogy ha határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezünk, nagyon jól kell érvelnünk ahhoz, hogy fizetési kötelezettség nélkül elengedjék a kezünket. Egy terhesség vagy a cég székhelyének áthelyezése miatti bejárási nehézségek például elfogadható okok, ha viszont nem megfelelő az indoklás, akkor a felmondásunk jogellenes lesz, és a szerződésünk szerint még hátralévő időre járó - maximum három havi távolléti díjjal megegyező - összeggel tartozunk a munkáltatónak.

Amikor már számoljuk a napokat

A felmondási idő a közlést követő napon kezdődik, és általában 30 napot jelent, hacsak nem szerepel más a munkaszerződésünkben vagy a kollektív szerződésben. (Ebből a munkáltató a saját belátása szerint engedhet, vagy kivételes esetekben akár el is tekinthet tőle, de mi minden esetben a teljes idővel kalkuláljunk, főleg, ha a leendő főnökünknek kell megmondanunk, hogy mikor tudunk kezdeni.)

Forrás: pxhere

Az utolsó munkában töltött naptól számított öt munkanapon belül meg kell kapnunk a járandóságunkat és a munkáltatói igazolásokat. Ezeken kívül kérhetünk írásbeli értékelést a munkánkról (minimum egy év munkaviszony esetén), amely referencialevélként nagy segítségünkre lehet az álláskeresésben.

Munkaviszonyunk megszűnésekor pedig hivatalosan is át kell adnunk a munkánkat az arra kijelölt személynek. Az esetleges félreértések elkerülése érdekében ajánlott egy átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzíteni, hogy eleget tettünk a fentebb említett kötelezettségünknek, valamint érdemes írásos nyomot hagyni arról is, hogy a munkáltató által biztosított munkaeszközöket egytől egyig, sértetlenül visszadtuk.

Hogyan tovább?

A legfontosabb, hogy próbáljunk meg emelt fővel távozni! A 30 nap felmodási idő soknak tűnhet elsőre - sőt, még sokadjára is - egy olyan helyen, ahol már régóta nem érezzük jól magunkat, de ne hagyjuk, hogy ez felülkerekedjen rajtunk! Igyekezzük szinten tartani a munkánk minőségét, és továbbra is ápoljunk jó kapcsolatot a munkatársainkkal, ha eddig sem voltak köztünk személyes ellentétek! Bármennyire is várjuk a végét, ne mutassuk ki!

És hogy hova tovább? Ideális esetben a felmondási idő letelte után már kezdhetünk is az új munkahelyünkön. Ilyenkor legyünk nagyon türelmesek magunkkal szemben! Az új környezet, az új emberek, az új kihívások és az esetlegesen megváltozott feladatkör megterhelhet minket, ha hirtelen váltunk. Főleg úgy, ha az előző helyről való távozás érzelmileg is megviselt minket. Jobb, ha előre tudatosítjuk magunkban: nem baj, ha nem megy minden elsőre! Előbb-utóbb megtaláljuk a helyünket.

Ha nincs akkora szerencsénk, hogy valahol már tárt karokkal várjanak minket, akkor se csüggedjünk! Jelentkezzünk minél több helyre, és próbáljuk meg folyamatosan csiszolgatni, javítgatni az önéletrajzunkat, illetve a motivációs levelünket, egészen addig, míg meg nem talál minket álmaink munkája!

Cikksorozatunk következő részében megmutatjuk, mi a teendő, ha kirúgnak bennünket. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

Elismerésre, jó fizetésre és közeli munkahelyre vágyunk

Megszoksz vagy megszöksz - jelek, hogy ideje munkahelyet váltani

Ezt olvasta már?

A vezetők szíve egyáltalán nincs kőből »

4IG 1100 (-1,79 ) APPENINN 475 (0,32 ) AutoWallis 130 (7,00 ) BIF 294 (-2,97 ) CIGPANNONIA 383 (2,13 ) EHEP 5200 (1,96 ) ENEFI 454 (-2,58 ) ESTMEDIA 82 (0,37 ) FORRAS/T 1100 (-4,35 ) FUTURAQUA 82 (7,89 ) KONZUM 216 (1,17 ) KULCSSOFT 1210 (0,83 ) MASTERPLAST 722 (0,28 ) MOL 3136 (-0,95 ) MTELEKOM 423 (0,12 ) NORDTELEKOM 43 (0,94 ) OPUS 434 (1,02 ) OTP 11760 (-2,00 ) OTT1 205 (3,43 ) PANNERGY 710 (0,57 ) RABA 1185 (-0,84 ) SET Group 548 (8,73 ) TAKAREK 644 (-1,23 ) WABERERS 1200 (9,09 )