A férfi, aki megalkotta a bitcoint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Felfedte magát a brit BBC hírszolgálatnak a bitcoin és más hasonló digitalizált virtuális devizák technológiai hátterét adó nyílt forráskódú "blockchain" szoftver kifejlesztője.

Maradtak még nyitott kérdések

A BBC jelentése szerint Craig Wright ausztrál üzletember olyan ismeretekkel szolgált bizonyítékként, amivel csak a technológia eredeti megalkotója, az első bitcoin blokkokat létrehozó "Satoshi Nakamoto" álnéven ismert személy rendelkezhetett.

A brit The Economist magazin kérését további bizonyítékok bemutatására Craig Wright elutasította. Az Economist mindenesetre így is arra a következtetésre jutott, hogy "Wright megítélésünk szerint valóban azonos lehet Nakamotóval, bár azért maradtak még nyitott kérdések. Minden kétséget kizáró módon azonban valószínűleg soha nem lehet majd megállapítani, hogy ki hozta létre a bitcoint" - fogalmazott az Economist.

Van neki bőven bitcoinból

A BBC beszámolója szerint Wright állítását a virtuális deviza számos prominens képviselője is megerősítette, mondván, a technológiát megalkotó "Satoshi Nakamoto" kilétének a felfedése nagy jelentőséggel bírhat az ágazat további fejlődése szempontjából. Nem csak azért, mert az alkotónak döntő szava lehet a protokoll továbbfejlesztésében, hanem azért is, mert valószínűleg bitcoinból is van neki bőven elegendő az árfolyam befolyásolásához.

Egyes számítások szerint Nakamoto mintegy egymillió bitcoinnal rendelkezhet, ami a jelenlegi árfolyamon 440 millió dollárnak felel meg.

"Ha Wright valóban hozzáfér Nakamoto mintegy egymillió bitcoinjához, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden mozdulatát szoros figyelemmel követik majd a befektetők" - mondta Tomas Forgac, a Coin of Sale bitcoin forgalmazó startup vezetője a Reuters hírügynökségnek.

Már tavaly sejtették

Wright az Economistnak azt mondta, hogy csak lassan fogja piacra vinni bitcoin vagyonát, nehogy befolyásolja az árfolyamot. A hírre a bitcoin árfolyama három százalékkal 440 dollár alá esett 454,89 dollárról.

A rendőrség már tavaly decemberben házkutatást tartott Wright lakásán és irodájában, miután a Wired magazin őt nevezte meg a bitcoin valószínű megalkotójaként és több száz millió dollár értékű bitcoin tétel birtokosaként. Az ausztrál adóhivatal (ATO) és a rendőrség nem kommentálta Wright kilétének a felfedéséről hétfőn felreppent híreket.

Ezt olvasta már?

Sokkoló adat érkezett az iskolakezdésről »