-->

A Stop-Loss mentheti meg a kriptopénz-kereskedőket a veszteségtől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Pataki Gábor több évtizede dolgozik tőzsdei piacokon, az elmúlt években váltott a kriptopénzek kereskedésére. Az egyik legismertebb és legeredményesebb kriptopénz kereskedő itthon, vele beszélgetett a kriptoakademia.com.

A cikk témája a kriptopénzek szárnyalása és zuhanása, valamint az, hogy hogyan lehet biztosítani a nyereséget és minimalizálni a veszteséget.

Hogyan látja a kriptopénz piac jelenlegi helyzetét?

Minden szempontból hihetetlen volt az elmúlt 10 hónap. 25 éve kezdtem el tőzsdei befektetésekkel foglalkozni, huszonévesen még bróker is voltam, azonban az orosz válság alatt sem láttunk ekkora zuhanásokat, mint amit az elmúlt 2 hónapban - kezdte a szakértő.

A tavalyi év és a január eleje az eszetlen mértékű árfolyamnövekedésről szólt, aminek egyszer meg kellett, hogy legyen a böjtje, de ekkora böjtre én sem számítottam. Tény, hogy nincsen szabályozás a kriptopénzek helyzetére, kereskedésére és kibocsátására vonatkozóan és ez nagy gond - hangsúlyozta Pataki Gábor.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Viszont joggal reménykedhetünk abban, hogy mindez a belátható jövőben meg fog történni, nemcsak az EU-ban, hanem Magyarországon is. A szabályozott kriptopénz piacok sokkal szélesebb befektetői kör számára jelentenek majd vonzó alternatívát - mondta.

A márciusi G20 konferencián Buenos Airesben a világ vezető gazdaságai júliusi határidőt határoztak meg az egységes kriptopénz szabályozás javaslatainak megfogalmazására. Ez pedig mindenképpen bizakodásra ad okot és még az idén megvalósulhat alkalmazásuk - tette hozzá a bróker.

Természetes, hogy a kriptopénzek árfolyama ennyire ingadozik, ezt egyszerűen el kell fogadnunk?

A piac törvényei maximálisan érvényesülnek, ebből a szempontból akár normálisnak is nevezhetnénk, azonban a jelenlegi kriptopébz piac nagyon kicsi még. Mostanra már több mint 10 000 kereskedési rendszer létezik, melyek száma tavaly év elején még a 2 500-at sem érte el - mondta Pataki Gábor.

A kereskedési rendszerekben bevezetett kriptopénzek száma napokon belül eléri az 1 600-at, miközben az összes kriptopénz összértéke csupán 388 milliárd dollár. Összehasonlításképpen mondom, hogy az Amazon 680 milliárd dollárt, a Google 712 milliárd dollárt és az Apple 870 milliárd dollárt ér - hangsúlyozta.

A Facebook-ot most direkt nem említem, mert akkora bajban vannak, hogy akár százmilliárdokat is csökkenhet a cég értéke, és jegyezzük meg, hogy teljesen jogosan bünteti őket a piac! - tette hozzá.

A piac méretéből adódik az árfolyamok ingadozása, amit volatilitásnak nevezünk. Akár pár százmillió dolláros tőkével elmozdíthatjuk a közepes méretű kriptopénzek árfolyamát, ahogy anno a Fotex részvény árfolyamát is könnyű volt mozgatni, manipulálni - magyarázta.

Mivel lehet védekezni az árfolyamváltozások során jelentkező veszteségekkel szemben?

Természetesen van mindenre megoldás, – erre is – habár gyakorlati alkalmazása nem túl egyszerű. A Stop-Loss megbízás napi szintű alkalmazása megoldást jelenthet a tőke védelmére és az elért nyereség biztosítására - emelte ki a bróker.

A Stop-Loss egy adott árfolyamszintnél aktiválódó ajánlat, mellyel maximalizálni tudjuk veszteségeink mértékét és az elért eredményeket nemcsak biztosítani, hanem az árfolyamok emelkedésének köszönhetően tovább tudjuk növelni mindaddig, amíg az árfolyamok csökkenésbe nem váltanak - ismertette.

A gond csak ott van, hogy a legtöbb tőzsdén nincs mód dollárral vagy euróval kereskedni, így ha rákényszerülünk arra, hogy Ethereum vagy Bitcoin ellenében vásároljunk vagy adjunk el, akkor két kriptopénz árfolyammozgásának vagyunk kitéve egyszerre - figyelmeztetett a szakértő.

Ha például NEO-t vásároltunk Ethereum-ért és az Ethereum árfolyama emelkedik, – miközben a NEO dollárban számított árfolyama azonos mértékben csökken – akkor a két kriptopénz keresztárfolyama gyakorlatilag nem változik, pedig a NEO-ba történt befektetésünkön – dollárban számítva – veszteséget szenvedtünk volna - szemlélteti.

A Stop-Loss eladásunk nem teljesül, ha a keresztárfolyam nem, vagy más mértékben változik. Továbbá gondot jelent az is, hogy a több mint tízezer kereskedési rendszer közül egy olyat sem ismerek, amely jelezné, ha teljesült a megbízásunk. Jelez, ha a transzfer megérkezett vagy ha beléptünk a rendszerbe, még az IP címünkről, a belépéshez használt eszköz típusáról is kapunk értesítést e-mailen, de egy Stop-Loss ajánlatunk teljesüléséről nem - mondta.

Így, ha teljesül is a megbízásunk nincs lehetőségünk ellenoldali ajánlatot tenni és lemaradhatunk a további emelkedésről - hangsúlyozta Pataki Gábor.

Új szolgáltatást indítunk Stop-Loss Manager néven, ugyanis a tőzsdei kereskedési rendszerek nem támogatják megfelelő mértéken az inaktív vételi és eladási (stop-loss) ajánlatok kezelését, annak automatizálást - emelte ki.

A legfőbb gondot az okozza, hogy a legtöbb tőzsdéken nem lehet USD-vel vagy EUR-val kereskedni, így keresztárfolyamokra lehet csak Stop-Loss-t beállítani, ami – mint sokan tudjuk – nem nevezhető hatékony védekezési stratégiának - mondta.

Elindítottunk egy szoftver fejlesztést is, amely lehetőséget ad majd egy külső program segítségével, USD alapon stoploss ajánlatok beállítására, ütemezésére és automatizált visszavásárlásra is. De erről a következő hetekben fogok majd további információt adni, azoknak akik feliratkoznak a StopLoss Manager hírlevél listára - zárta mondandóját a szakértő.

A teljes interjú itt olvasható.

Ezt olvasta már?

A kriptovaluta kereskedésben is segít a mesterséges intelligencia »

4IG 524 (1,75 ) AKKO Invest 387 (-1,53 ) ANY 1160 (-0,43 ) APPENINN 310 (-1,27 ) AutoWallis 80 (1,52 ) BIF 240 (0,84 ) CIGPANNONIA 308 (0,98 ) DELTA 61 (-2,56 ) DM-KER 48 (6,67 ) FORRAS/OE 1160 (5,45 ) FORRAS/T 1460 (4,29 ) FUTURAQUA 56 (-2,09 ) GSPARK 3320 (1,22 ) Gloster 2700 (9,76 ) MASTERPLAST 810 (1,25 ) MOL 1527 (0,86 ) MTELEKOM 347 (-0,14 ) Megakran 4 (3,96 ) NORDTELEKOM 19 (-2,30 ) NUTEX 19 (5,87 ) OPUS 202 (0,50 ) OTP 9810 (0,51 ) OTT1 126 (-1,40 ) PANNERGY 708 (1,14 ) RABA 898 (2,98 ) RICHTER 6425 (1,18 ) SET Group 54 (9,59 ) TAKAREK 470 (6,82 ) WABERERS 1140 (-0,44 )