-->

Bitcoin a modern váltó?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A blockchain technológia keltette fel a bankok és biztosítók érdeklődését, mert a "pénztörténet" bele van kódolva az árfolyamba.

Elképesztő magaslatokra jutott az egyszerre istenített és ugyanakkor lesajnált Bitcoin, a legrégibb kriptovaluta, amely nemrégiben ketté vált egy klasszikus és egy cash szálra. Ennél is érdekesebb, hogy újabban a biztosítók, a pénzintézetek és az IT-cégek is élénken érdeklődnek a blockchain technológia iránt.

Ki érti ezt?

Valójában senki sem érti a kriptovalutákat, ennek ellenére őrült spekulációk tárgyát képezik – mindta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Hozzázéve: akinek már van, az arra spekulál, hogy talán 7 ezer dollárt is érhet a Bitcoinja, akinek még nincs, az meg az összeomlást várja, hogy végre ő is belevehessen ebbe a kívánatos instrumentumba.

Zökkenőmentes szétválás

Bár a kriptovaluták továbbra is a szürke zónában mozognak, s meglehetősen nehéz kereskedni velük, hiszen alapokat nem tudunk vásárolni, miként a hagyományos piacokon sem juthatunk hozzá, úgy, mint egy részvényhez. Emiatt kénytelen a befektető megbízni valamelyik speciális platform kezelőjében.

Biztató ugyanakkor, hogy a Bitcoin technológiai szétválása, a klasszikus és a cash változatra, tulajdonképpen zökkenőmentesen sikerült. A szétválást követően jelentősen nőtt a lehetséges tranzakciók száma.

Mint egy váltó!

A biztosítók, pénzintézetek és IT-cégek figyelmét azonban nem annyira a spekuláció keltette fel, sokkal inkább a blockchain. A Bitcoin technológiája ugyanis az összes korábbi szerződéskötést kódolja az árfolyamba. Igaz, hogy egyelőre anonim módon, vagyis az azonosítóhoz nem tudunk egy személyt hozzárendelni, de a „pénztörténet” a klasszikus váltóra emlékeztet, melynek hátoldalán ott szerepelt minden „forgatás”.

A blockchain miatt lehetnek esélyesek a kriptovaluták arra, hogy a jövőben egyre jelentősebb legyen az elszámolóeszköz szerepük.

Mit esznek rajta a japánok?

Az elemző szerint érdekes, hogy Japánban és Kínában is hatalmas az érdeklődés. Ami az utóbbi országban teljesen érthető. Hiszen a jüan nem konvertibilis, ezért a kínaiak harapnak minden menedékre. És a jogilag nehezen megfogható, határokon átívelő Bitcoin erre valóban kiválóan megfelel.

Jó kérdés, hogy a japánok vajon mit esznek a kriptovalutákon? Talán a szigetországiak hagyományosan túlfejlett technológiai érdeklődése kínálhat kézenfekvő magyarázatot.

Ezt olvasta már?

Gyengült a forint hétfő reggelre »