-->

Ennek nem fognak örülni a bitcoin-tulajdonosok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nullától egymillió dollárig bármi lehet a bitcoinból, de a legvalószínűbb forgatókönyvnek nem fognak örülni a befektetők.

Rétegtermék

Már a legdurvább végletek is szóba kerültek a bitcoinnal kapcsolatban, van, akik az egymillió dolláros árfolyamot sem tartják kizártnak, míg mások szerint kipukkad a lufi és nullára zuhan a kriptovaluta értéke. Teunis Brosens az ING vezető közgazdásza mindkét lehetőséget elképzelhetőnek tartja, bár a legvalószínűbb szerinte az, hogy a bitcoin túlél, de rétegtermék lesz.

„A bitcoin valódi értéke a jövőbeni felhasználásán múlik. Ha a felhasználók egy emberként elvesztik az érdeklődésüket, az árfolyam a nullánál köthet ki, viszont ha bejön az a valószínűtlen forgatókönyv, hogy a bitcoinból vezető globális fizetőrendszer lesz, akkor az egymilliót dollárt is képes lehet túlszárnyalni” – véli Brosens.

Az elemző, szerint a kriptovaluta hosszú távon nem sok mindent tud nyújtani a szélesebb közönségeknek, és várhatóan újra egy válogatott rajongói csoport rétegterméke lesz.

Az éppen 18 778 dollárnál járó bitcoin nagyjából 315 milliárd dolláros piaci értéknél tart, amekkora összeggel már a tíz legnagyobb amerikai vállalat közé is be lehetne kerülni. Az S&P 500 cégei közül már csak kilencnek nagyobb a piaci kapitalizációja.

Nem lesz ez így jó?

A decentralizált nyilvántartáson, a blockchainen keresztül működő digitális valutának számos olyan tulajdonsága van, amelyek megnehezítik a szélesebb körű alkalmazást. Az egyik ilyen a magas tranzakciós költségek, ami miatt a kis kifizetésekhez sokkal inkább megéri használni a bankkártyánkat vagy készpénzt.

Múlt héten a Morgan Stanley is arról értekezett, hogy nehéz lesz a bitcoinnak felvennie a versenyt a Visa és a Master Card bankkáryáival. Ugyanis míg a kriptovaluta esetében egyetlen tranzakció tíz percig tart, a másik két cég több mint 5000 tranzakciót képes végrehajtani másodpercenként.

Persze ahogy nő a bitcoin hálózata ez javulni fog, de Brosens figyelmeztet arra, hogy a digitális fizetőeszköz elképesztően energiaigényes. A Morgan Stanley számításai alapján a bitcoin hálózata nagyjából kétmillió amerikai háztartásnak megfelelő elektromosságot emészt fel.

És még most jön a legnagyobb baj

Brosens szerint a bitcoinnak épp az a tulajdonsága, amit a leginkább kedvelnek a befektetők – a decentralizáltság – okozhatja a legnagyobb problémákat.

„A kormányok és a szabályozók valószínűleg sosem fogják megkedvelni a decentralizált pénzügyi megoldásokat. Egy negatív esemény, például egy nagyobb árfolyamzuhanás utáni nyilvános felháborodás nagyon szigorú szabályozásokhoz vezethet” – véli a közgazdász.

Az illetékesek már keresik is ennek a lehetőségeit. Az Egyesült Államokban az Értékpapír-és Tőzsdebizottság és az Árutőzsdei Kereskedelmi Bizottság az elmúlt néhány hónapban egy rakás közleményt adott ki a témában, gyakran elég erős állításokkal.

„Ahol átverést látunk, és ahol azt látjuk, hogy az emberek olyasmikkel foglalkoznak, amiről nincs nyilvántartás, azt üldözni fogjuk, mert az ilyesmiknek destabilizáló hatása van a piacra” – mondta Jay Clayton az Értékpapír-és Tőzsdebizottság elnöke.

Ezt olvasta már?

Közel 1000 pontot zuhant a BUX »