Ereszteni kezdett a kriptolufi?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Látványosan, csaknem harmadával gyengült a bitcoin árfolyama az elmúlt öt napban.

Látványos gyengülés

A legismertebb kriptovaluta jegyzése vasárnap még csaknem 20 ezer dolláron állt, az árfolyam húszszorosára emelkedett az év eleje óta. Vasárnaptól kezdve azonban gyengül a bitcoin, péntek 10 óra körül 13 320 dolláron állt, ez a csütörtöki záróértékéhez képest 15 százalékos gyengülés. Hajnalban állt még ennél is mélyebben, 12 560 dolláron, ami csaknem 20 százalékos árfolyamesést jelent.

A bitcoin árfolyama csaknem harmadával gyengült vasárnap óta, ami a legnagyobb csökkenés 2013 áprilisa óta. Elemzők nem csodálkoznak a bitcoin gyengülésén, azt mondták, hogy várni lehetett egy komolyabb korrekciót, miután az előző hetekben rendre emelkedett a kriptovaluta árfolyama.

A bitcoinnal együtt gyengült a többi kriptovaluta is. A teljes kriptopiac becsült értéke 480 milliárd dollárra zuhant péntek délelőtt az egy nappal korábbi 650 milliárd dollárról.

Erőteljes mozgások

A Bitcoin igen hektikusan mozog. Novemberben például négy nap alatt csaknem 30 százalékkal, 5555 dollárról 7888 dollárig erősödött. Szeptemberben viszont 40 százalékkal gyengült, 4979 dollárról 2972 dollárra. A második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum, amelynek az árfolyama a hét elején 900 dollár volt az egy héttel korábbi 500 dollár után.

Péntek délelőtt 697 dolláron állt az ethereum, ami 16 százalékos gyengülés csütörtökhöz képest. A harmadik legnagyobb kriptovaluta a ripple, amelynek az árfolyama péntek délelőtt 1,14 dollár volt, megnégyszereződött hétfő óta, csütörtökhöz képest pedig 11 százalékkal drágult.

Bármi lehet?

Már a legdurvább végletek is szóba kerültek a bitcoinnal kapcsolatban, van, akik az egymillió dolláros árfolyamot sem tartják kizártnak, míg mások szerint kipukkad a lufi és nullára zuhan a kriptovaluta értéke. Teunis Brosens az ING vezető közgazdásza mindkét lehetőséget elképzelhetőnek tartja, bár a legvalószínűbb szerinte az, hogy a bitcoin túlél, de rétegtermék lesz.

„A bitcoin valódi értéke a jövőbeni felhasználásán múlik. Ha a felhasználók egy emberként elvesztik az érdeklődésüket, az árfolyam a nullánál köthet ki, viszont ha bejön az a valószínűtlen forgatókönyv, hogy a bitcoinból vezető globális fizetőrendszer lesz, akkor az egymilliót dollárt is képes lehet túlszárnyalni” – véli Brosens.

Milyen jövő vár a kriptovalutákra? Egy magyar startup tudja
Világelsőként, gépi intelligenciával jelzi előre a Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták jövőbeli árfolyamát egy magyar startup.

Ezt olvasta már?

DOW 30 index: 25548 pont »