-->

Gatyába rázza a bitcoint az Egyesült Királyság

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Először is a törvényalkotók indítanak egy vizsgálatot, hogy felmérjék a főbb előnyöket és hátrányokat, ezután pedig a szabályozás végleges formájáról fognak dönteni - írja a Bloomberg.

Átlátni a káoszt

A bitcoin és társainak bankokra és fogyasztókra gyakorolt hatását vizsgálják. Többek között arra keresik a választ, hogy a hagyományos pénzeket teljességgel helyettesítheti-e az új technológia. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a kormány nehezen talál fogást a piacon: már itt is igazán szükséges lenne némi átláthatóság és elszámoltathatóság. A kriptovaluták világa más kormányok szemszögéből is kezd egyre inkább egy sajátos, képlékeny törvények szerint működő dzsungelre hasonlítani, a britek ezen szándékoznak változtatni.

„Az emberek annak ellenére, hogy egyre jobban kezdenek tisztában lenni a kriptovaluták értékével, nem igazán tudják, hogy ezek nincsenek szabályozva az Egyesült Királyságban” – nyilatkozta Nicky Morgan a Konzervatívok részéről, aki egyben a bizottság elnöke is – „Döntő fontosságú azon egyensúly meglelése a digitális pénznemek szabályozásában, mely a vállalkozásokat és a fogyasztókat is egyaránt védi, mindeközben pedig az innovációnak sem szab gátat” – egészítette ki mondandóját.

A vizsgálat fókuszában az áll, hogy a Bitcoin hátterét nyújtó blockchain-technológia milyen hatást gyakorolhat az angol jegybankra. A sajtót is lázban tartó jelenséget legtöbben az 1990-es évek dotkomlufijához és a 17. század holland tulipánőrületéhez hasonlítják, amikre kortársként ugyancsak nehéz volt választ lelni. A CoinMarketCap szerint az utóbbi egy évben 1515 kriptovaluta értéke mintegy 2 ezer százaléknyi ugrást produkált a világpiacon, nem csoda, hogy sokan tanácstalanok, mit is gondoljanak erről az egészről.

Van, ahol már lépett a kormány

Volt, aki gyorsabb volt a briteknél. Kínában például már megtiltották az új digitális tokenek árusítását, Japán pedig regisztrációra kötelezte a kriptovalutákat, ennek értelmében az összes ügyletükről kötelező az ezzel kereskedőknek beszámolni a kormánynak. Az USA is egyre többször szellőzteti meg, hogy határozott, kemény törvények vannak készülőben.

Még novemberben jelezték a fogyasztók számára a brit hatóságok, hogy a digitális pénznemek náluk az extrém magas kockázatú kategóriába kerültek. A bizottság munkája ma indul, az eredmények közlésének várható időpontjáról még nem döntöttek.

Ezt olvasta már?

Erős célt tűzött ki Japán a környezet védelme érdekében »