-->

Kimondták: a Bitcoin és az Ethereum nem számít értékpapírnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Történelmi jelentőségű kijelentést tett a SEC - amerikai tőkepiaci felügyelet - igazgatója. A SEC már második alkalommal is megerősítette, hogy a Bitcoin és Ethereum nem számít értékpapírnak. Végre részletekbe menően kifejtették véleményüket, amely meghatározó lehet a kirptovaluták szabályozásának rögös útján - írja a coinbroker.hu.

San Franciscoban a Yahoo Finance által szervezett All Market Summit rendezvényen az amerikai értékpapír felügyelet igazgatója, William Hinman hivatalosan is állást foglalt a kriptopénzek jogállását tekintve - olvasható a cikkben.

A SEC másodjára szólal meg a kérdésben, korábban Jay Clayton SEC elnök már kijelentette, hogy az értékpapír definíciójába nem fér bele a Bitcoin és a többi kriptopénz fogalma, azonban a tokenek értékpapírnak számítanak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A tegnapi bejelentés részletesen taglalja a SEC álláspontját, a jogállás nem attól függ, hogy token vagy kriptopénz a neve egy érmének. Sokkal inkább attól, hogy hogy milyen módon értékesítik, mit ígérnek és hogyan viselkednek a piacon.

A SEC nem hoz létre új szabályokat a kriptopénzek és digitális eszközök kapcsán, hanem a meglévőeket kezdi el alkalmazni.

A SEC legújabb megismert véleménye szerint a Bitcoin és az Ethereum sokkal inkább árupiaci termékként viselkednek, így leginkább az olajra vagy az aranyra hasonlítanak.

A SEC a múltban még lebegtette, hogy a Bitcoin és az Ethereum értékpapírnak minősülnek-e, ezért is kiemelten fontos a határozott állásfoglalás.

A kriptovaluták piacának fejlődése szempontjából döntő jelentőségű, hogy világos legyen a befektetők számára a kriptovaluták és ezen belül újonnan kibocsátott tokenek megítélése, szabályozása. A világos jogszabályi környezet intézményi befektetőket vonzhat a piacokra, amely az árfolyamok stabilitását és akár ismételt emelkedését vonhatja maga után - véli Pataki Gábor a CoinBroker alapítója.

A SEC igazgatója kijelentette, hogy nem a kriptovaluták elnevezése (kriptovaluta, token) számít a szabályok alkalmazásakor, hanem a mögöttes tartalom, vagyis a gazdasági tartalom sokkal fontosabb, mint a név.

Amennyiben egy kriptopénz hálózat kellően decentralizált és a vásárlókat nem befolyásolja egy harmadik központi fél a várakozásaiban, akkor az érme nem számít értékpapírnak. 

Ha egy befektetési lehetőséget "pénz", "érme" vagy "token" elnevezéssel illetnek, a szabályok szerint az továbbra is értékpapírnak minősül.

A döntő jelentőségű végkövetkeztetés, hogy a két legnagyobb kriptovaluta a Bitcoin és az Ethereumnem nem számítanak értékpapírnak a SEC legfrissebb álláspontja szerint, mivel a decentralizált hálózaton működnek.

Ezt olvasta már?

Pozitív kezdés az amerikai értékpapírpiacokon »